Sabine Schults
Sabine Schults OMT Specials 4 juni 2023 3reacties
Leestijd: 2 minuten

5 redenen waarom de Mac een betere optie is dan een Windows

De eeuwenoude strijd tussen Mac en Windows is voorlopig nog niet gestreden, maar we kunnen wel met gemak 5 redenen opnoemen waarom Apple toch echt wel de betere kaarten in handen heeft.

Beide apparaten hebben hun eigen unieke voor- en nadelen. Uiteraard is het ook een kwestie van smaak, welke van de twee jouw voorkeur heeft. Er zijn echter een aantal punten waarop een Mac duidelijk een voorsprong heeft op Windows.

5 dingen die Mac beter doet dan Windows

Tijd om die punten eens met je door te nemen!

#1 Bouwkwaliteit

Hoewel er ook zeker uitzonderingen zijn op de regel, is de bouwkwaliteit van een Mac over het algemeen beter dan bij Windows-pc’s. Apple doet het vaak ook wat beter op het gebied van de batterijduur. Wel zo belangrijk als je uren achter elkaar werk wil verrichten.

#2 Besturingssysteem van de Mac

Het is misschien even wennen als je overstapt van Windows naar macOS, maar het besturingssysteem van Macs en MacBooks zijn erg veilig en bovendien stabiel. Apple houdt namelijk zelf de controle over de hardware én de software. Alles is op elkaar afgestemd voor de beste prestaties. Dat is bij Windows vaak wel anders.

WWDC 2022 MacOS apple ios 16 apps
Maak kennis met macOS Ventura (Afbeelding: Apple)

#3 Interface van de Mac

Het besturingssysteem van je Mac heeft ook nog eens een eenvoudige, duidelijke en intuïtieve interface. Het voelt allemaal wat meer gestroomlijnd dan bij Windows. Bovendien is de Spotlight-functie vele malen efficiënter dan de zoekbalk van Windows. Als je ooit Spotlight hebt gebruikt, is het verdomd lastig om terug te gaan naar Windows.

#4 Ecosysteem van Apple

Je kunt vinden van Apple wat je wil, maar het ecosysteem zit echt perfect in elkaar. Welke Apple-apparaten je ook hebt, ze kunnen allemaal met elkaar communiceren zonder al te veel problemen. Het synchroniseren of overzetten van bestanden en gegevens werkt bovendien naadloos. Begin je met werken op je Mac, dan kun je dit naadloos voortzetten op je iPhone of iPad (en vice versa). Ideaal!

#5 Software

Op een Mac of MacBook kun je heel wat software vinden die enkel en alleen op een Apple-apparaat beschikbaar zijn. Denk maar aan uitstekende apps zoals Final Cut Pro, GarageBand en iMovie. Daarnaast heeft macOS een kneiterhandige Preview-app, waardoor je een hoop verschillende bestanden eenvoudig kunt openen, van afbeeldingen tot PDF-bestanden.

5 verbeteringen die de veelbesproken nieuwe iMac echt kan gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 3

bart119
bart119

In het jaar 2013 zou ik het volledig eens zijn met dit artikel, maar helaas vandaag de dag ben ik sterk aan het twijfelen of dat ik nog een Mac zou kopen. Op gebied van telefoons en tablets is Apple nog steeds superieur, maar de Mac is best wel verwaarloosd.

  1. mijn late 2013 iMac heeft inderdaad een prima bouwkwaliteit. Bij de late 2017 is de SD-kaart lezer stuk en laat de coating van het scherm los. Bij mijn 2015 MacBook pro laat de coating van het scherm nog meer los en is de HDMI poort stuk. Nochtans steeds voorzichtig omgegaan met deze spullen. Bij mijn mishandelde HP’s uit 2003, 2008, 2013 en 2018 die steeds op terrein in stoffige omgevingen gebruikt wordt nog geen van deze problemen gehad. De Mac’s voelen wel degelijker aan dan al dat HP plastic, maar ze zijn niet degelijker.

  2. Eens dat de Mac stabiel is, maar dat is Windows sinds versie 10 ook. Wel was het in mijn 2013 iMac een hel om het systeem opnieuw geïnstalleerd te krijgen na een gecrashte harde schijf.

  3. Hier doet Windows het veel beter. De Finder kan best wel concurreren met de verkenner van windows XP, maar voelt echt wel verouderd aan.

  4. Zolang je de recentste updates hebt. Airdrop tussen mijn iPhone en de 2013 iMac en 2015 MacBook werkt voor geen meter. Bij de 2017 iMac gaat het prima. Soms gaat foto’s overzetten vlotter via een 10 jaar oude windows laptop.

  5. Het belangrijkste voor mij waarom ik hoofdzakelijk met een Mac werk: PDF’s. De zwaarste files gaan supervlot open op Mac terwijl een krachtige Windows PC zich hier vaak in verslikt.

dolfke
dolfke

We zijn 2023, 10 jaar later…

Vergelijk een M2 met een Windows pc, en geen reeds lang verouderde Intel Mac uit 2013 ajb !!

bart119
bart119

De interface van mijn 2017 iMac is nog steeds dezelfde als die van de modernste M2, die 2013 is inderdaad wat ouder (en helaas is de interface van systeemvoorkeuren op die laatste nog overzichtelijker ook).

Dus of ik nu mijn Finder open op een M2 of op een Intel gaat niets veranderen aan de manier waarop het werkt, de 0&1’tjes op de achtergrond maken mij als gebruiker weinig uit.

Bouwkwaliteit kan ik echter wel testen met toestellen van 5, 7 en 10 jaar oud, een nieuwe Mac die je net in de winkel bent gaan halen gaat er inderdaad nog tiptop uitzien, en gaat hopelijk alles van werken, maar card-readers en HDMI-poorten die na 2-3 jaar dienst weigeren kan je moeilijk degelijk noemen.

Bij een bepaalde prijsklasse van computer mag je toch verwachten dat deze 6 jaar vlekkeloos werkt, en daar valt mijn recentste Mac nog steeds in. De 2013 is meer een hobby projectje geworden, maar op die manier kan je wel zien hoe goed de support voor verouderde systemen nog is.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.