Mark Hofman
Mark Hofman Tech 18 februari 2023 8reacties
Leestijd: 6 minuten

5 redenen waarom je wel 贸f niet Apple鈥檚 Mac mini moet kopen

Onlangs heeft Apple de nieuwe Mac mini ge茂ntroduceerd. Een indrukwekkende machine, maar wellicht niet voor iedereen? OMT-redacteur Mark Hofman heeft een tijdje met Appple鈥檚 nieuwe aanwinst mogen spelen en zet vijf voor- en vijf nadelen van de Mac mini op een rij.

Laat ik vooropstellen dat het aantal voordelen van de nieuwe Mac mini met de M2 Pro-chip van Apple het wel winnen van de nadelen. Daarom ga ik ook niet op alle slakken zout leggen. Maar dat de nieuwe mini niet voor iedereen geschikt is, werd wel snel duidelijk. De kernvraag is dan ook: hoe Mac-gek ben je?

Apple鈥檚 Mac mini is als een klein, sterk werkpaard

Tijdens de presentatie van Apple stond al snel vast dat de Mac mini een kleine alleskunner is met de nieuwe M2 (en M2 Pro)-chip. Maar het was vooral de prijs die ons even de mond snoerde: 719 euro voor het instapmodel is heel goed te doen.

OMT ging echter met het topmodel aan de slag dat 1.569 euro kost, maar daar krijg je wel de M2 Pro-chip voor met een 10-core CPU en verder 16-core GPU en 16GB RAM.聽Maar waarom zou je dat geld neertellen? Hieronder vijf redenen.

Compact en stijlvol design:
De Mac mini is slechts 3,58 cm hoog, en 19,7 cm breed en diep. Hij neemt dus weinig ruimte in op je bureau. Het heeft een strak en modern ontwerp, wat hem perfect maakt voor elke werkomgeving. Apple heeft weinig aan het vorige design veranderd en kijk zelf; daar is niets mis mee.

M2 Mac mini over
Zo simpel maar stijlvol. (Afbeelding: WANT.nl/Mark Hofman)

Krachtige prestaties:
Het is bijna bizar om te zien tot hoeveel werk de kleine Mac mini in staat is. Ik durf zelfs te stellen dat zeker het topmodel zich voor veel taken kan meten met de Mac Studio. Grote projecten, zoals het bewerken van 4K-video gaat heel soepel, en je kunt daarbij gewoon blijven multitasken. Sommige games lopen ook als een zonnetje, maar gamen is beperkt (en daar kom ik op terug).

Betaalbaar:
Zoals gezegd krijg je dus de spreekwoordelijk 鈥榖ang for your buck鈥. Het instapmodel is zeer betaalbaar en dus ook ideaal voor studenten. Natuurlijk kan je ook een prima Windows-pc voor dat geld kopen, maar de soepelheid waarmee alles samenwerkt in een Mac mini is moeilijk te evenaren. Zeker in zo鈥檔 kleine behuizing.

Poortjes!:
De Mac mini beschikt over een flinke hoeveelheid poorten en connectiviteitsmogelijkheden, waardoor het gemakkelijk is om verbinding te maken met andere apparaten.
De versie die ik kon bepotelen had vier Thunderbolt-poorten, twee USB-C-poorten en een HDMI-poort. Er zit zelfs een mini-jack-aansluiting op voor een koptelefoon. Je leest het goed: een koptelefoonaansluiting! Met andere woorden: je kan er een hoop inprikken zonder een HUB te moeten kopen.

MacOS-besturingssysteem:
Deze reden spreekt voor zich. Als je in een Apple-omgeving vertoeft is een Mac een must. Met kinderlijk gemak hang je al je apparaten in het Apple-ecosysteem en is het delen of doorwerken op al je gadgets een fluitje van een cent. Het is en blijft meesterlijk hoe goed Apple al die zaken op elkaar afstemt.

M2 Mac mini, Apple
Een indrukwekkende hoeveelheid poorten. (Afbeelding: WANT.nl/Mark Hofman)

In het kort: Als je als Apple-fan op zoek bent naar een krachtige en compacte desktopcomputer, dan is de Mac mini met M2-chip de perfecte keuze. Hij heeft een betaalbare prijs, een strak en modern (maar weinig schokkend) ontwerp, krachtige prestaties, veel connectiviteit en draait op het voor velen bekende MacOS.

Maar..!

De nieuwe mini is niet voor iedereen zaligmakend

Als dit je eerste Mac zou worden, of je twijfelt over de prijs, dan valt te verdedigen dat dit niet je nieuwe computer moet zijn. En da’s wellicht om deze vijf redenen.

Beperkte upgrademogelijkheden:
Een nadeel van de Mac mini is dat het beperkte upgrade-mogelijkheden heeft. Je kunt bijvoorbeeld geen extra RAM-geheugen toevoegen of lastig de harde schijf vervangen. Nou kan je met de nieuwe mini wel behoorlijk lang vooruit, maar in de toekomst even wat hardware aanpassen is verdraaid lastig.

Geen cd-/dvd- of Blu-ray-speler:
Ok茅, het aantal mensen dat nog een disk drive gebruikt, is beperkt. Maar dat wil niet zeggen dat zo鈥檔 gleuf voor schijfjes niet nog steeds handig is. Misschien heb je een kast vol dvd鈥檚 en Blu-rays staan en wil je die checken op je tv (want daar past je Mac mini makkelijk onder). Of misschien wil je oude video鈥檚 van cd of dvd overzetten op een SSD. In dit geval moet je dan toch echt een externe drive aanschaffen.

mac mini, studio display
Mac mini met een Studio Display. (Afbeelding: Apple)

Dit is geen gaming-pc:
De graphics zijn zeker indrukwekkend te noemen. En dat is helemaal het geval als je bijvoorbeeld een Studio Display (5K) gebruikt. Maar gamen is voor Apple gewoon geen prioriteit. Los van het feit dat het aantal games voor Mac beperkt is, heb je gewoon niet de prestaties die bijvoorbeeld een grafische kaart van Nvidia (zoals de RTX 30- en 40-series) wel hebben. Ray tracing is er dus (zonder handig geknutsel) niet bij.

Duurdere prijs:
Duur of goedkoop is een relatief begrip. Ik vind de Mac mini betaalbaar voor een Apple-product, maar dat wil niet zeggen dat iedereen zo鈥檔 budget voorhanden heeft. Hoewel de Mac mini betaalbaarder is dan veel andere desktops van Apple, is hij nog steeds duurder dan veel Windows-machines.

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke computer, dan zijn er absoluut andere opties beschikbaar, zeker als je enig verstand van zaken hebt en zelf een pc samenstelt.

Je mo茅t MacOS gebruiken:
MacOS is voor sommigen zowel een vloek als een zegen. Heb je alles van Apple? Een zegen. Maar heb je een Android-telefoon of bijvoorbeeld een Windows-laptop, kan het best een vloek zijn. Het werkt wel, maar niet zo soepel als je hoopt. Of misschien ben je Windows gewoon gewend, dan is MacOS wel flinke tijd even aankloten (en een hoop googlen).

Daarnaast is er altijd een ander klein risico. Sommige programma鈥檚 of apps die je gewend bent te gebruiken zijn misschien helemaal niet beschikbaar voor MacOS. Er zijn vaak alternatieven te vinden, maar dan moet je toch wel even opnieuw wennen.

M2 Mac mini, apple
Het ideale formaat? M2 Mac mini over

Denk dus even goed na voor je koopt

Met de Mac mini met de M2 of M2 Pro kan je echt jarenlang vooruit. Maar dat betekent ook dat je in die tijd 鈥榢lem鈥 zit in het ecosysteem van Apple zonder (makkelijk) te upgraden. De strakke desktop kost geen vermogen, maar is verre van goedkoop. Neem dus zeker even al deze punten mee in je beslissing om over te stappen naar een nieuwe desktop.

Nieuwe Mac mini en MacBook Pro leggen het af tegen hun voorgangers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties: 8

utah62
utah62

Wat is wijsheid: m2 of m2 pro. Hoofdzakelijk voor 4K filmpjes. Paar per jaar.

Night
Night

Ik mis het feit dat de M2 Mini er qua SSD flink op achteruit is gegaan t.o.v. het M1 model.

ome-kor
ome-kor

@Night Als ik het goed heb begrepen geldt dit alleen voor het instapmodel met 256 GB. Dat model heeft slecht 茅茅n chip ipv twee die de andere modellen hebben. Twee chips kunnen parallel benaderd worden, de M1-versie had 2x 128 GB chips. De 512 GB mini is wel 鈧 230,-- duurder helaas.

matador
matador

Da鈥檚 natuurlijk ook weer zo鈥檔 gekleurd verhaal. Je merkt helemaal niks van die tragere schijf, tenzij je apps gaat draaien met veel lees- en schrijfhandelingen, zoals DaVinci Resolve of FCP. En dat soort apps worden gebruikt door mensen die base models links laten liggen. Het is waar, maar het gaat eigenlijk werkelijk nergens over.

whaha
whaha

Als je ons daarmee wilt laten helpen, dien je eerst wat meer factoren te geven:

Hoe lang wil je het apparaat gebruiken?
Wat is je budget?
Welke deelconfiguratie heb je al gekozen?

Ik heb de neiging om dit apparaat te nemen mocht er iets met mijn iMac gebeuren.
Alleen vind ik de kans dat daar opeens iets mee gebeurt vrij klein.
Dus zet ik in op een M3 desktop Mac in 2025 of 2026.

Night
Night

Ik vind 鈪 reductie in leessnelheid en bijna 陆 reductie in schijfsnelheid toch wel significant, aangezien er in de laatste versies van macOS enorm veel onderhuidse lees-schrijf handelingen plaatsvinden (logs, caches etc.). Hiermee wordt de snelheidswinst van de M2 t.o.v. de M1 weer deels teniet gedaan.

Ik zet ook in op de hoopvolle meldingen dat we eind 2023 / begin 2024 een 27" iMac Pro mogen verwelkomen. Ben al aan het sparen :wink:

whaha
whaha

Ik zoek nog een goed spaardoel.
Voor hoeveel 鈧 heb jij die 27" iMac Pro begroot, @Night ?
Inmiddels heb ik besloten dat ik bij Apple wil blijven. Het mag ook een Mac Mini worden indien dat zo uitkomt, maar een iMac waarmee ik lekker kan virtualiseren of cloud kan gamen lijkt me ook wel wat. Ergens dit jaar ga ik ook glasvezel krijgen, dus wat dat betreft is de keuze dan wellicht reuze - of beter gezegd: Pro

Night
Night

ik zerte in op een bedrag tussen de 3 en 5000 euro

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
5 redenen waarom je wel 贸f niet Apple鈥檚 Mac mini moet kopen
Sluiten