OMT Café: Draken, heksen en Carice

Door: Koen van Tongeren - 13 reacties

Met een allerlaatste persbijeenkomst sloot Apple het jaar 2016 afgelopen donderdag af, althans, als het om productonthullingen gaat. Met een overkoepelende TV-app voor Apple TV en iOS kunnen we voorlopig weinig in Nederland. Ook de grote gratis 10.3-update van Final Cut Pro zal maar een beperkte doelgroep aangesproken hebben, maar hoe anders was dat met Apple’s nieuwe MacBook Pro.

Iedereen lijkt een mening te hebben over de nieuwe Touch Strip-/Touch ID-toevoeging aan de MacBook Pro, dus dan kunnen wij niet achter blijven. Terloops halen we er meteen maar even Microsoft’s nieuwe Surface Studio bij en nu we toch bezig zijn bespreken we meteen maar even Google’s Pixel en Samsung’s Note 7-debacel. Genoeg om een nieuw OMT Café mee te vullen dus.

[jwplayer aspectratio="" height="31" width="100%" primary="html5" autostart="false" file="http://media.blubrry.com/omt/podcast.onemorething.nl/audio/420.m4a"]

Abonneer je gratis op OMT Café in iTunes

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Macbook pro discussie begint op 24:04

 • Profielfoto
  Jor1

  Surface: Vergeet overigens niet dat ontwerpers vaak helemaal niet willen dat hun werk besmeurd wordt met vette vinger vegen.
  Touchbar mag ongegeneerd aangeraakt worden maar van mn scherm blijven ze af!

 • Profielfoto
  pcsw

  he he , ik dacht die komen nooit meer .
  ga gauw luisteren(y)

 • Profielfoto
  Bman

  Kleine correctie: alle poorten van de nieuwe MacBook Pro zijn Thunderbolt 3. Niet maar twee of zo.

 • Profielfoto
  Yves

  Waarschijnlijk al eerder opgemerkt maar ik heb net een paar details ontdekt met hetbekijken van de unboxing video’s van het model dat de pers meegekregen heeft na het event van 27 oktober.

  Er zit namelijk geen verlengkabel meer in de doos maar deze is apart te bestellen Verlengkabel

  Minder erg maar het microvezel poetsdoekje is er blijkbaar ook niet meer bij.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Hoezo is dit de allerlaatste persbijeenkomst van 2016? Heeft Apple dat gemeld ergens (zoals vorig jaar). Ik heb dat niet kunne vinden iig.

  Volgens MacWorld komt er nog een Mac Pro bijeenkomst misschien:

  Despite the lack of news about the new Mac Pro at Apple’s 27 October press event, but we remain confident that an announcement will arrive soon. We’re particularly hopeful that a new iMac is on its way thanks to a tip we received recently. An extremely reliable source close to Apple, speaking on the condition of anonymity, told us that the new Mac Pro will launch in October or November of 2016.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Het is maar de vraag of de presentatie van de Mac Pro dmv. een bijeenkomst gebeurt. Ze kunnen ook een persbericht de wereld insturen.

  Heren, bedankt voor de podcast, over een evenement dat voor mij helaas geen interessante zaken bevatte.

 • Profielfoto
  knekkie

  Leuke podcast, fijn dat jullie weer terug zijn.

  Al was het een betje de pot verwijt de ketel wat net nut en of de genialiteit van de touch strip betreft. Boos kunnen worden omdat mensen zoeken naar redenen waarom het een raar en onlogisch ding is. Dat zelfde doen jullie vervolgens bij de surface dail en surface studio. Design is how it works volgens jobs dus ik ben heel benieuwd naar wat de reacties van gebruikers zijn als beide producten te koop zijn.

  Beide producten (touch bar en Surface Dail) moeten hun nut nog bewijzen bij hun beoogde doelgroep. Met de potentie die ik in zowel de touch bar en de surface dail zie spreekt MS en Apple exact de zelfde doelgroep aan.

  Zie filmpje https://youtu.be/WMklcdzcNcU en https://youtu.be/B4RBl6re_Y4 dan blijkt dat je het scherm dankzij de Surface dail niet eens met je vingers aan hoeft te raken als je wil. Maar het kan en geeft je daardoor extra mogelijkheden. Daarmee spreekt de Surface Dail exact de zelfde doelgroep aan als de touch bar.

  Namelijk de doelgroep die graag zijn scherm schoon houdt maar toetscombinaties leren voor programmas te lastig vindt.

  Een touch bar met altijd de juiste relevante knoppen in beeld is dan een uitkomst. idem voor de dail. De Surface Dail. het dient in feite het zelfde doel met als verschil dat je door de dail op het scherm te leggen veel meer visuele input krijgt over wat je an het doen bent. Meer dan een dun strookje zoals de touch bar.

  Met de youtube filmpjes die inmiddels online staan blijkt dat de surface Dail niet alleen voor grafisch vormgevers super handig is. Ook voor animators video editors componisten storybarders en zelfs voor mensen met een kantoorbaan. Idem voor de touch bar. Het valt of staat met software integratie en de uptake van ontwikkelaars. En zelfs dat lijkt bij zowel de touch Bar en de Surface Dail goed te zitten. Apple en MS hebben beide een andere benadering gevonden om het zelfde resultaat te behalen met een input apparaat dat de muis het stuurvlak en de stylus aanvult.

  Mijn vraag aan jullie is: “Is Apple niet gewoon geschrokken van het succes van de werking van multitouch scherm op apparaten als de Surface Pro en Book? ”

  De Touch bar is denk ik het snelste haalbare antwoord op touch input voor de laptop dat Apple in korte tijd kon lanceren. En wellicht ook voor de desktop als Apple de touch bar los uit brengt voor de iMac. Op deze manier kan Apple een full touch OS nog even uit stellen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik vind de kritiek op de MS studio dat het een nicheproduct zou zijn ook niet helemaal terecht. De MBP is met deze prijzen ook niet bepaald een massaproduct lijkt me. En die Touchbar is een mooie vondst, maar een compleet touchscreen kan ook zo zijn voordelen hebben en zal de massa zeker meer aanspreken. Bij de MS Studio heb je in ieder geval zowel een mooie desktop als een mooi groot touchscreen (hoe heerlijk wil je het hebben?). Als Apple dit uitgebracht zou hebben, lagen we allemaal te kwijlen, no doubt about it

  Bij de Touchbar vraag ik me vooral af of wel altijd de gewenste keuzes worden getoond. Contextuele menu’s hebben vaak een hele lijst opties, dus hoe gaat dat werken? Nog afgezien van de ergonomie bij zo’n strip die je met zwevende handen moet bedienen.

  Ik ben het dan ook met Knekkie eens dat het vooral een antwoord is op de touchscreenbediening van de grote concurrent Windows en de eigen concurrent de iPad. Of dit nou het antwoord is dat op lange termijn de desktop/laptopcomputer vooruit gaat brengen betwijfel ik voorlopig nog even.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Namelijk de doelgroep die graag zijn scherm schoon houdt maar toetscombinaties leren voor programmas te lastig vindt.

  De neurotische amateurs?

 • Profielfoto
  knekkie

  Haha ja zou het haast zeggen. Ik snap het ook niet. Op een iphone en ipad accepteren die zelfde neuroten wel vette vingers.

  Een hoop apple gebruikers roepen het. Gaaf maar Ik wil geen vette vingers op mn scherm. Mocht het echt een probleem zijn dan is een surface dail en pen wellicht een uitkomst om het scherm niet aan te hoeven raken.

  Anders gewoon een poetsdoekje?

 • Profielfoto
  Dirk Delissen

  Is dit definitief de laatste OMT-café versie ooit?