Labs: Spotlight in iOS 8 en OS X Yosemite

Maarten op 07 september 2014

Mac’s worden alsmaar sneller, iPhone’s krijgen steeds meer opslag en ons digitale huishouden groeit als kool. Om het juiste bestand in no-time te kunnen vinden, ontwikkelde Apple in 2004 de zoek-tool: Spotlight. In iOS 8 en OS X Yosemite is Apple’s speurneus verder verfijnd, uitgebreid met nieuwe functies en in een nieuw jasje gestoken.

In OS X Yosemite zijn de grootste veranderingen van Spotlight te vinden. Het kleine uitvouwbalkje is gepromoveerd naar volwaardig venster, midden op het scherm. Spotlight zoekt in Yosemite verder dan alleen je Mac. Wikipedia wordt geraadpleegd, Bedrijfsgegevens worden doorgespit en Google wordt niet met rust gelaten. Natuurlijk worden ook je bestanden, mails, contacten en muziek meegenomen in de zoekresultaten. Een antwoord is nog nooit zo snel gevonden.

Spotlight zoekt verder.

Spotlight zoekt verder.

Gelukkig kan dit snelle zoeken ook onderweg met iOS 8. Spotlight is nog steeds te vinden door je homescreen omlaag te vegen en in design niet veranderd, maar heeft onder de motorkap nieuwe functies. Zo zoekt Spotlight in iOS 8 ook op Wikipedia, de iBook Store, de App Store en in je omgeving. Op basis van je locatiegegevens kan Spotlight vertellen waar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde sportschool is (niet je iWatch FitBit vergeten!).

Spotlight2

Ook in iOS 8 is Spotlight slimmer

Met Spotlight in iOS 8 en OS X Yosemite wordt zoeken nog makkelijker. Voor wie Spotlight al gebruikt zal dit een welkome uitbreiding zijn. Voor de gebruikers die de tool nog niet lieten zoeken, is dit het moment om het werken op Mac en iDevice nog sneller en makkelijker te maken.

Eerder verschenen in deze serie:

 

En nu?