Labs: Safari, tekst groter maken en PDF’s in iOS 7

Lucas op 18 februari 2014

Nadat we eerder keken naar Control Center, Multitasking en Mail in iOS 7, zoomen we in deze tweede LABS-sessie over iOS 7 in op Safari, het aanpassen van de tekstgrootte voor alle apps en het opslaan en bekijken van PDF’s met de gratis app iBooks.

Safari
Apple heeft bij Safari z’n best gedaan om meer ruimte te maken voor webpagina’s en minder voor de interface. Als je scrollt wordt de URL-balk kleiner en verdwijnt de balk aan de onderkant. Deze komen weer tevoorschijn als je op de boven- of onderkant van de browser tikt. De URL-balk is in iOS 7 ook meteen een zoekvenster, net als op je mac. In de voorkeuren van Safari kun je aangeven of je in plaats van Google, Yahoo! of Bing wilt gebruiken.

Tabs

Tabs in Safaris hebben nu de vorm van een kaartenbak

De grote visuele verandering vinden we bij de tabs. Deze worden in 3D weergegeven. Hierdoor kun je makkelijk en snel openstaande pagina’s vinden. Wil je een pagina verwijderen, dan veeg je hem uit het scherm.

Tekst groter maken
Heb je slechte ogen? Dan heeft Apple iets praktisch voor je in petto. Het is namelijk mogelijk om tekst groter te maken. Niet voor één app, maar meteen voor alle apps. De tekstgrootte kun je aanpassen bij de ‘Instellingen’. Ga naar ‘Algemeen’ en kies dan voor tekstgrootte. Hier kun je aangeven hoe groot je tekst in iOS 7 wilt laten weergeven. Van klein naar heel groot.

Tekst-groter

Op één plek aanpassen en de tekst wordt groter in Twitter, Whatsapp en Writer Pro

Heb je de tekst groter gemaakt, dan merk je dit bijvoorbeeld in Mail en bij Notities. Maar ook apps die niet van Apple zijn passen zich aan. Zo zijn tweets in de Twitter-app groter, teksten in Writer Pro en chats in WhatsApp.

PDF’s in iBooks
iBooks is dé app als je boeken wilt lezen of kopen. Maar iBooks kan meer dan dat. Het is namelijk ook mogelijk om er PDF’s in op te slaan en te lezen. Krijg je bijvoorbeeld een PDF toegestuurd via een mailtje, klik dan op de ‘Deel’ knop en open hem met iBooks. Nu is hij opgeslagen in een speciale PDF’s-collectie in iBooks. Wil je weer terug naar je boeken, dan kun je bovenin kiezen voor je boekencollectie of aangeschafte boeken. Maar je kunt ook door je collecties bladeren door te swipen.

iBooks is dus niet alleen geschikt om boeken mee te lezen, nee, je kunt er ook vliegtickets in opslaan, handleidingen of je facturen.

Screenshot 2014.02.17 10.45.17

iBooks is handig voor facturen, loonstrookjes en handleidingen in PDF

En nu?