Labs: Philips Hue

Jan David 2 jaren geleden

Deze LABS-sessie is de eerste van een reeks waarin je ziet hoe je je huis slimmer kunt maken met apparaten die communiceren met je iPhone, iPad en/of Mac. Met deze eerste sessie over Philips Hue scheppen we licht in de duisternis.

Het bedrijf Philips is groot geworden met het maken van gloeilampen. Maar in een tijd van duurzaamheid en domotica hebben ouderwetse gloeilampen geen toekomst meer. Niet gek dus dat de intelligente opvolger van de gloeilamp ook bij Philips vandaan komt: Hue.

Hue is een verzamelnaam voor een serie LED-lampen en -armaturen van Philips die te bedienen zijn vanaf je iPhone of iPad. Met slimme apps en diensten kun je zo meer uit je licht in huis halen dan je ooit voor mogelijk hield.

Hue Starter Pack

Het begint met een Philips Hue Starter Pack, waarin naast Hue-lampen ook een Bridge zit. De Bridge verbind je met een ethernetkabel met je netwerk en op één Bridge kun je tot 50 Hue-lampen aansluiten. Er zijn in Nederland en België drie soorten Starter Pack verkrijgbaar:

  • met drie RGB lampen voorzien van een gewone fitting
  • met twee witte (Hue Lux) lampen voorzien van een gewone fitting
  • met drie RGB-spotjes voorzien van een GU10-fitting

Daarna kun je je verlichting uitbreiden met losse Hue-lampen. De lampen uit de Starter Packs zijn ook los verkrijgbaar en daarnaast kun je kiezen uit flexibele LED-strips (Lightstrips), sfeerlichtjes (Living Color Bloom en Iris) en sierlampen voor boven of op de tafel (Hue Beyond).

ProductInhoudPrijs
Hue Starterkit3 RGB-lampen + Bridge€ 199
Hue Starterkit GU103 RGB-lampen + Bridge€ 199
Hue Lux Starterkit2 Witte lampen + Bridge€ 99,99
Hue lamp1 RGB-lamp€ 59,99
GU10 lamp1 RGB-lamp€ 59,99
Hue Lux lamp1 witte lamp€ 29,99
LivingColors Bloom1 RGB-armatuur€ 79,99
Hue Lightstrips1 flexibele RGB-slang€ 89,99
Hue Tap1 vierknops schakelaar€ 59,99

Hue app

Met de gratis Philips Hue-app bedien je de lampen. Je zet ze aan en uit, dimt ze of verandert ze van kleur. Ook kun je lampen groeperen en kiezen voor voorgedefinieerde of eigen gemaakte kleur-scenes.

Wanneer je in de app een wekker zet, maakt de wake-up lightfunctie van Hue je op het juiste moment ontspannen wakker door een kunstmatige zonsopgang te creëren. Ook de ouderwetse tijdschakelaar is met Hue verleden tijd, want de randomizer-functie in de app zorgt ervoor dat het lijkt alsof er iemand thuis is wanneer jij op een of ander tropisch strand ligt.

Hue app

Hue app van links naar rechts: kiezen uit licht-scenes, zelf licht-scenes samenstellen en de Wake-up Light wekkerfunctie.

Vind je het starten van de Hue-app te veel gedoe om je lichten aan en uit te zetten? Zet dan in de app een Geo-fence om je huis, zodat het licht automatisch uit- en aangaan wanneer je weggaat of thuiskomt. Wil je tussentijds in huis ook het licht kunnen veranderen zonder app? Dan biedt de Hue Tap uitkomst. Dit is een draad- en batterijloze schakelaar die je op de muur plakt of op tafel legt. Druk op een van de vier programmeerbare knoppen en Hue voert op magische wijze je commando uit.

Hue tap: vier programmeerbare knoppen zonder stroom of batterij.

Hue tap: vier programmeerbare knoppen zonder stroom of batterij.

Hue and beyond

Philips heeft het protocol voor Hue opengesteld, zodat andere ontwikkelaars er ook apps voor kunnen bouwen. De App Store staat er vol mee. Van op de muziek reagerende disco-apps tot zonne-apps die je een kunstmatige zonsondergang of opkomst geven. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Ook If This Than That wordt ondersteund door Hue, maar daarover meer in een volgende LABS-sessie.

En nu?