Labs: Nest Protect

Jan David op 06 maart 2015

Ligt jouw rookmelder werkloos in een kast omdat hij je een keer ’s nachts heeft gewekt met een bijna lege batterij of sloeg hij alarm toen je fanatiek stond te koken of douchen? Het zijn praktische problemen die een belangrijk en potentieel levensreddend apparaat tot een onding kunnen maken.

Nest Labs –van de slimme thermostaat– probeert hier iets aan te doen met de Nest Protect. Een slimme rookmelder die verbonden is met internet en je smartphone.

Nest Protect detecteert naast rook ook koolmonoxide. Koolmonoxide is het onzichtbare en zeer giftige gas dat vrijkomt wanneer de verbranding van een ketel of geiser niet goed is.

Nest Protect alarmeert met twee waarschuwingsniveau’s. Bij een beetje rook of koolmonoxide licht de ring op de Nest Protect geel op en waarschuwt een vriendelijke stem voor aanstaand gevaar. Wordt het echt link, dan wordt de ring rood, gaat er een luide sirene af en verzoekt diezelfde stem je onmiddellijk het pand te verlaten. Om vals alarm als gevolg van waterdamp van het douchen of koken te voorkomen is Nest Protect uitgerust met een vochtsensor.

De lichtring op de Nest Protect alarmeert niet alleen, maar stelt ook gerust. Zo wordt hij groen wanneer je het kamer- of ganglicht uitdoet, zodat je weet dat Nest Protect op je let. Bewegingssensoren in de Protect kunnen de ring wit op laten lichten wanneer je er in het donker onderdoor loopt, zodat de ruimte subtiel wordt bijgelicht.

De Nest-app laat je zien of alles veilig is en waarschuwt met pushnotificaties.

De Nest-app laat je zien of alles veilig is en waarschuwt met pushnotificaties.

De koppeling met je smartphone verloopt via de Nest-app. Dat is dezelfde app die Nest Learning Thermostat ook gebruikt. De app zorgt ervoor dat je ook een melding van dreigend gevaar krijgt wanneer je niet thuis bent. Pushnotificaties geven bij alarm door wat er aan de hand is en wanneer je meerdere Nest Protects hebt, zie je ook waar in huis het misgaat. Een noodnummer in de app stelt je in staat om direct actie te ondernemen door bijvoorbeeld een buurman te bellen. Verder geeft de ‘wat te doen?’-sectie in de app voorlichting over hoe te handelen bij rook, vuur of koolmonoxide.

In de Nest Protect zitten 6 AA batterijen, die bij normaal gebruik ongeveer 5 jaar meegaan. Het apparaat zelf moet overigens na 7 jaar vervangen worden, omdat de sensoren bij normaal gebruik vervuild raken waardoor de betrouwbaarheid afneemt. Zowel voor een bijna lege batterij als het naderen van z’n levenseinde word je gewaarschuwd met een subtiele pushnotificatie.

Nest Protect maakt niet alleen je huis veiliger, maar kan het ook comfortabeler maken. Wanneer je namelijk ook de thermostaat van Nest hebt, kunnen de sensoren in de rookmelder de thermostaat helpen bij het bepalen van je aanwezigheid, zodat er niet onnodig gestookt wordt. Verder geeft Nest Protect bij een koolmonoxide-alarm de thermostaat opdracht om de ketel uit te schakelen. Een verwarmingsketel is immers een potentiële bron voor koolmonoxide.

Hiernaast kunnen er nog andere apparaten en diensten worden gekoppeld via Works With Nest en If This Than That, maar daarover binnenkort meer in OMT LABS.

Nest Protect is inclusief zes long life AA-batterijen te koop bij iCentre voor 109 euro per stuk.

En nu?