Labs: Nest Learning Thermostat

Jan David op 21 februari 2015

Deze LABS-sessie is de tweede van een reeks waarin je ziet hoe je je huis slimmer kunt maken met apparaten die communiceren met je iPhone, iPad en/of Mac. Dit keer gaat het over slimmer verwarmen met Nest Learning Thermostat.

Van een traditionele thermostaat wordt je maar op één manier warm. Van de Learning Thermostat van Nest word je waarschijnlijk ook warm van het design en het potentiële voordeel in je portemonnee.

Het prachtige ontwerp met de roestvrijstalen ring is afkomstig van de geestelijk vader van de iPod, Tony Fadell. Door te draaien aan de stevige ring wijzig je de temperatuur. Door te drukken op het apparaat kom je bij de instellingen, die je met draaibewegingen kunt aanpassen. Net het clickwheel van de iPod, heel simpel.

Doordat de Nest Learning Thermostat niet alleen met je ketel, maar ook met je Wi-Fi-netwerk in contact staat, is deze ook te bedienen met je Mac, iPhone, iPad of ander merk smartphone. Hierdoor kun je de temperatuur alvast opschroeven wanneer je onverwacht eerder van je werk naar huis gaat of de verwarming permanent laag zetten als je al halverwege je reis naar de wintersport zit.

Sensoren in de thermostaat merken of je aanwezig bent. Hierdoor wordt ook bij onverwachte afwezigheid automatisch de thermostaat lager gezet op een door jouw te bepalen basistemperatuur. Hoeveel uur je hierdoor werkelijk stookt kun je terugzien in de ‘energiegeschiedenis’ in de app.

Het beginscherm, het thermostaatmenu en de energiegeschiedenis in de app.

Het beginscherm, het thermostaatmenu en de energiegeschiedenis in de app.

Van de temperatuurwijzigingen die jij in een week aanbrengt op de thermostaat, aangevuld met de automatisch geregistreerde afwezigheid, kan de Nest leren. Zo ontstaat er automatisch een verwarmingsschema, dat je eenvoudig kunt aanpassen via de Nest, je iOS-apparaat of Mac. Wanneer je niet wilt dat de Nest meedenkt, dan kun je het leren ook uitzetten, waardoor het schema niet meer wijzigt.

Nest Learning Thermostat werkt ook samen met de Nest Protect rookmelders en met andere slimme diensten en apparaten, maar daarover meer in volgende LABS-sessies.

De Nest Learning Thermostat is te koop voor € 219,-. Controleer wel eerst of je verwarmingsysteem compatible is en reken op € 80,- extra om de thermostaat te laten plaatsen door een met Nest ervaren installateur. Voor gewone stervelingen is de installatie ondanks de uitgebreide documentatie vaak net iets te uitdagend.

Maar wanneer de verwarming nu regelmatig bij je staat te loeien terwijl je er niet bent, zul je deze kosten eenvoudig terugverdienen.

En nu?