Labs: MacBook 12-inch

Jan David op 22 juni 2015

Apple ging ver om de dunste en lichtste MacBook ooit te maken: een nieuw ontwerp voor het toetsenbord, een trackpad dat niet meer beweegt, een nieuw type processor en slechts één USB-poort van een nieuw type (C). Ondanks dat zie je dankzij het retinascherm geen pixels meer en gaat de accu 9 tot 10 uur mee. Maar voor wie is die nieuwe MacBook eigenlijk? OMT zocht het uit.

Uiterlijke kenmerken
De 12-inch MacBook weegt 920 gram en meet 28,05 bij 19,65 cm. De dikte varieert zoals we dat al van de MacBook Air gewend waren. Het dunste stukje is 0,35 cm. Het dikste stuk 1,31 cm, 4 mm dunner dan de MacBook Air. De nieuwe MacBook heeft een scherm dat een inch groter is dan de 11-inch MacBook Air, maar dankzij de smallere randen rondom het scherm is de nieuwe MacBook toch 2 cm smaller. Een iets andere schermverhouding zorgt ervoor dat de laptop wel 4 mm dieper is.

Het toetsenbord moest ook dunner en werkt daardoor op een andere manier. De toetsen zijn iets groter en worden door het door Apple uitgevonden butterfly-mechanisme beter ondersteund en zijn iets minder ver in te drukken. Het voelt wat anders, maar went snel.

Dunner door een nieuw butterfly-toetsenbord.

Dunner door een nieuw butterfly-toetsenbord.

Force Touch-trackpad
Spectaculairder is het trackpad. Wanneer je erop drukt krijg je door een klikje het gevoel dat je het fysiek indrukt, maar in werkelijkheid staat het trackpad helemaal stil. Het klikje wordt door een Taptic Engine, zoals dat ook in de Apple Watch zit, doorgegeven aan je vinger. Hierdoor kan ook onderscheid gemaakt worden tussen zacht en hard drukken, zodat je met een ‘force click’ bijvoorbeeld meteen de betekenis van een geselecteerd woord te zien krijgt.

Retina scherm
Nog niet eerder zagen we een retina scherm in zo’n dunne Mac. Het 12-inch scherm is iets vierkanter dan de 11-inch Air: 16 bij 10 in plaats van 16 bij 9 en toont je foto’s in een resolutie van 2304 x 1440 pixels. Het scherm zelf is net geen 0,9 mm dik, waarvan een halve millimeter in beslag wordt genomen door het glas. Het is daarmee bijna 4 mm dunner (nee, dat is geen typfout) dan het scherm van de MacBook Air. Een kijkhoek van 178º zorgt ervoor dat andere mensen makkelijk meekijken op je scherm.

Processor
Van binnen lijkt de MacBook nog het meest op een iPad: een klein moederbordje met een nieuw type Intel Core-M processor en verder eigenlijk alleen maar  accu’s. Dankzij dat kleine moederbord en de energiezuinige 14-nanometer processor kon een ventilator achterwege blijven. Het apparaat is daardoor volkomen stil, maar vraagt in de volle zomerzon wel lief aan je of je een schaduwrijker plekje op wilt zoeken.

Voor standaard taken als e-mailen, surfen en tekstverwerken zijn de 1.1- en 1.2-GHz dual-core processoren zeker toereikend. Wil je klein, sexy en licht combineren met een snelheid die vergelijkbaar is met een nieuwe MacBook Air, dan kun je beter kiezen voor de ‘built to order’ 1.3-GHz dual-core processor.

Alle MacBooks zijn voorzien van 8 GB werkgeheugen en zijn verkrijgbaar met 256 of 512 GB PCIe flashopslag. Het is natuurlijk allemaal miniatuur, dus na aanschaf kan er niets meer ‘bijgeprikt’ of veranderd worden.

Spacegrijs, goud en zilver

USB-C
Nog iets dat er niet makkelijk ‘bijgeprikt’ kan worden is randapparatuur. Met één extra apparaat zit die ene USB-C poort namelijk vol. Een verloopje van traditioneel USB naar het nieuwe USB-C kost 25 euro. Lef van Apple, dat ze eerder lieten zien met producten als de eerste iMac (USB in plaats van een diskette-drive) en de eerste MacBook Air (één USB-poort en geen DVD-speler). VGA- en HDMI-schermen sluit je aan via apart verkrijgbare adapters (€ 89,- per stuk) en voor thuis en onderweg zijn bij verschillende bedrijven USB-C hubs in ontwikkeling. In een tijd waar AirPort, AirDrop, AirPlay en AirPrint in opkomst zijn, zal dit relatieve ongemak van korte duur zijn.

De toekomst van de laptop is vandaag verkrijgbaar. In zilver, goud en spacegrijs.

MacBook1,1 GHz1,2 GHz1,3 GHz*1,3 GHz*
Ram8 GB8 GB8 GB8 GB
Opslag (PCIe flash)256 GB 512 GB256 GB512 GB
Prijs€ 1.449€ 1.799€ 1.749€ 1.979
* Built to order

En nu?