Labs: Mac Pro

Koen op 21 februari 2014

Na bijna vier jaar wachten is ie er dan eindelijk; de nieuwe Mac Pro. En het moet gezegd; het was het wachten waard. Dat ie van binnen indrukwekkend zou worden had iedereen verwacht, maar dat het uiterlijk zo mogelijk nóg revolutionairder zou zijn hadden er maar weinig zien aankomen.

De nieuwe Mac Pro heeft een perfect gladgepolijste aluminum buitenkant. Toch zit de schoonheid niet alleen van buiten. De behuizing haal je er zo van af waardoor een interieur zichtbaar wordt dat perfect symmetrisch lijkt te zijn.

De Mac Pro heeft een kern waar de hitte van de processors op ingenieuze wijze afgevoerd wordt. De ventilators maken daardoor nauwelijks geluid. Een enorm verschil met de vorige Mac Pro. Om de kern zit het moederbord met daarop zitten de nieuwste Xeon Haswell-processors vier-, zes- of twaalf cores. Ook vind je er supersnel PCIe-flash-opslag, maar niet veel; standaard krijg je 256 GB die up te graden is tot 1 TB. Afhankelijk van het model dat je kiest krijg je 12 of 16 GB RAM. Tot slot heeft elke Mac Pro twee grafische chips, een unicum!

Vergelijk je ‘m met zijn voorganger dan is de nieuwe Mac Pro meer dan twee keer zo snel en neemt ie maar 1/6e van de ruimte in beslag. Je zult deze schoonheid dan ook óp je bureau willen zetten, in plaats van er onder.

Daarmee komt wel meteen een onhebbelijkheid van de nieuwe Mac Pro naar boven. In de grote kast van vroeger was genoeg ruimte om extra harddisks en uitbreidingskaarten te verstoppen.  In de nieuwe Mac Pro valt niets te verstoppen en moet je dus extern uitbreiden. Gelukkig zijn daar poorten genoeg voor: naast 2 ethernetpoorten, 3 x USB 3 en één HDMI-aansluiting zitten er, ja echt, we hebben ze nageteld: zes Thunderbolt 2-poorten achterop de Mac Pro.

Wat je daarmee kunt? Eigenlijk nagenoeg alles. Thunderbolt staat direct in contact met het moederbord waardoor je er alles mee kunt aansluiten waarvoor je bij de vorige Mac Pro een PCI-expresskaart nodig had.

Ook kan Thunderbolt gebruikt worden om beeldschermen aan te sluiten, 6 om precies te zijn, of 3 4K-schermen die samen goed zijn voor 24.883.200 pixels. Hiervoor moet je wel buiten Apple om shoppen, want de meest recente schermen uit Cupertino hebben nog een bescheiden resolutie van 2560×1440 pixels.

Maar goed, tenzij je mantra ‘ik wil gewoon de duurste hebben’ is, koop je een Mac Pro toch vooral om zijn brute kracht, en bruut, dat issie. Grofweg kun je zeggen dat er 2,2 hi-end iMacs of MacBook Pro’s in zitten, wanneer je kiest voor 12 processor-cores.

En nu we het toch over keuzes hebben: die zijn er genoeg, maar tegen een prijs. De Mac Pro is verkrijgbaar vanaf 3.049 euro. Die hoge prijs valt te verklaren door de keuzes die Apple heeft gemaakt bij alles wat er in de Mac Pro zit. Geheugen, PCIe-opslag en dubbele grafische chips, ze zijn stuk voor stuk sneller (en daarom duurder) dan in andere Macs. Update je ze allemaal naar hun maximale capaciteit, dan blijf je nét onder de 10.000 euro … ex toetsenbord, muis en beeldscherm. Maar ja, wie zich de snelste Mac ooit kan veroorloven kijkt niet op zo’n kleinigheid.

En nu?