Labs: Keynote

Jan David op 09 mei 2014

Iedereen wil wel kunnen presenteren zoals Steve Jobs het vroeger deed: met een kristalhelder verhaal, ondersteund door mooi vormgegeven dia’s waar niets teveel op staat. En technisch kan dat, want Apple heeft een paar jaar geleden de presentatiesoftware die speciaal voor Steve ontwikkeld was op de markt gebracht onder de naam Keynote.

Inmiddels zijn we aangeland bij de 5e editie van Keynote en is er een versie voor de Mac én voor iOS die via iCloud presentaties met elkaar kunnen delen. Na aankoop van een nieuwe Mac of iOS apparaat is Keynote helemaal gratis. Heb je een oudere Mac of iPhone? Dan is zijn de pakketten te koop voor € 17,99 (Mac) en € 8,99 (iOS).

Voor deze LABS-sessie laten we Keynote op de Mac zien. Het is ogenschijnlijk een beperkt programma, maar schijn bedriegt, want Keynote is uitermate krachtig en bevat alles om prachtige presentaties te maken met intelligente transities en mooie overgangen.

Keynote bevat een bonte verzameling thema's.

Keynote bevat een bonte verzameling thema’s.

Wanneer je Keynote opent krijg je de keuze uit 30 thema’s, waarvan de één je meer zal aanspreken dan de ander. Onthoud echter: Steve koos altijd voor zwart.

De kracht van Keynote zit in de Opmaak-, Animatie- en Document-opties. De laatste zul je vooral in het begin gebruiken om de presentatie in te stellen. De opties onder Opmaak en Animatie gebruik je continue en de mogelijkheden zijn afhankelijk van wat je selecteert op de dia.

De belangrijkste tools vind je onder Opmaak, Animatie en Document

De belangrijkste tools vind je onder Opmaak, Animatie en Document

Onmisbaar zijn de magnetische hulplijnen, die ervoor zorgen dat het netjes uitlijnen van elementen op je dia een koud kunstje is. De lijnen verschijnen in het midden van de dia en aan de randen van objecten. Selecteer je meerdere elementen, dan is het hart van de selectie ook magnetisch.

Onder de knop Vorm kies je voor elementaire vormen die je kunt vullen met een kleur of afbeelding. De kracht zit in de ‘Teken met Pen’-functie. Je tekent eenvoudig complexe vormen die ook makkelijk te bewerken zijn door op knooppunten te dubbelklikken of eraan te trekken.

Maak bogen van hoekpunten met de Teken-met-pen-functie

Maak bogen van hoekpunten met de Teken-met-pen-functie

Afbeeldingen sleep je zo op je dia of kies je uit de mediabibliotheek. Vind je de ruimte om een object storend? Gebruik dan de Direct Alfa-knop om heel snel een object uit te snijden. Een groter contrast tussen het object en elementen er omheen maakt het uitsnijden makkelijker. Selecties van afbeeldingen maak je met de Wijzig masker-knop.

Tenslotte nog een handige link tussen de Keynote apps op iOS en de Mac. De iOS app kun je namelijk ook als afstandsbediening gebruiken voor je Mac. Op je iOS apparaat heb je daarbij de keuze om op het schermpje de huidige dia, de volgende dia, alle twee de dia’s of de huidige dia met presentatoraantekeningen te tonen.

De remote control-functie in de Keynote iOS-app

De remote control-functie in de Keynote iOS-app

Om echt als Steve Jobs voor de dag te komen moet je het heel simpel houden en natuurlijk overdadige dia’s voorkomen. Mocht je dan nog steeds niet van jezelf overtuigd zijn, dan kun je altijd nog een Steve Jobs-outfit bestellen bij Wehkamp of Amazon.

En nu?