Labs: iWork, documenten delen en samenwerken

Lucas op 08 februari 2014

Werk je met de apps Pages, Keynote of Numbers, dan is het slim om je documenten op te slaan in iCloud. Al was het maar omdat je dan altijd bij je documenten kunt. Of het nou op je Mac, je iPhone, iPad of via de browser is. Maar er is nog een goede reden om iCloud te gebruiken voor je documenten. Je kunt zo namelijk niet alleen zelf bij je documenten, je kunt ze ook makkelijk delen met anderen. Handig om bijvoorbeeld met collega’s samen te werken aan één document.

We hebben hier bijvoorbeeld een Pages document dat we willen delen. In de knoppenbalk vind je de ‘Deel’ knop. Je kunt het document delen via e-mail en Berichten, maar ook via sociale media als Twitter en Facebook. Wanneer je kiest voor Mail, dan wordt er automatisch een mailtje aangemaakt met de link naar het document in iCloud.

foto

Ook op iOS kun je Pages-, Keynote- en Numbersdocumenten delen

Zodra je collega het mailtje opent en op de link klikt, wordt het document geopend in de webbrowser en kan hij meteen aan de slag. Je collega hoeft dus niet per sé Pages te hebben. Sterker nog, hij hoeft zelfs helemaal geen Mac te hebben. Alle aanpassingen die iemand anders op deze manier maakt, worden gewoon opgeslagen in jouw iCloud account. Open je het document weer in Pages, dan zie je daar de wijzigingen die je collega heeft gemaakt.

Wachtwoord
Als je wilt dat niet iedereen met de link het document zomaar kan inzien, kun je er ook een wachtwoord op zetten. Ga naar het gedeelde document, klik op de ‘Deel’ knop en kies voor ‘Toon deelinstellingen’. Klik op ‘Voeg wachtwoord toe’ en kies een wachtwoord. Vanaf nu moet iedereen met de link naar dit document het wachtwoord opgeven voor het geopend kan worden.

pages-delen

Met een druk op de knop kun je ieder document weer privé maken

Kortom, dankzij iCloud kun je documenten makkelijk delen en kun je zelfs samen werken aan één document.

En nu?