Labs: Drie manieren om je foto’s in iPhoto te organiseren

Lucas op 14 maart 2014

Met de komst van de iPhone nemen we steeds meer foto’s. Is het geen selfie, dan wel van brede rivieren of ijle populieren. Met zoveel foto’s wordt het ook steeds vaker een uitdaging om alle duizenden foto’s te organiseren. Gelukkig is er altijd nog iPhoto op je Mac om orde in alle chaos te brengen. We behandelen drie manieren om je foto’s te organiseren.

Gebeurtenissen
De makkelijkste manier om foto’s te archiveren is door middel van ‘Gebeurtenissen’. Stel je hebt tijdens een dagtripje naar Rotterdam met je iPhone een aantal mooie foto’s genomen van de lokale architectuur. Zodra je bij thuiskomst de iPhone aansluit op je Mac en je importeert de foto’s, dan zal iPhoto ze automatisch in een ‘Gebeurtenis’ plaatsen. Hij ziet namelijk dat de foto’s rond hetzelfde tijdstip zijn gemaakt. Foto’s die je een dag eerder thuis had gemaakt plaats hij in een aparte ‘Gebeurtenissen’.

gebeurtenissen

Met gebeurtenissen laat je iPhoto je foto’s organiseren

Mocht je deze twee ‘Gebeurtenissen’ toch willen samenvoegen tot één, dan kan dat. Sleep de ene ‘Gebeurtenis’ op de ander en klaar is kees. Omgekeerd kan ook. Wil je een Gebeurtenis opdelen in twee Gebeurtenissen, selecteer dan de foto’s die een eigen Gebeurtenis verdienen en kies hier voor ‘Splits Gebeurtenis’.

Faces
Als je duizenden foto’s in iPhoto hebt staan zoals ik hier, dan is het lastig zoeken naar die ene foto van Tante Rien of kleine Pim. Maar gelukkig heeft iPhoto daar een functie voor: Gezichten. Dankzij gezichtsherkenning groepeert iPhoto alle foto’s van een bepaald persoon. Kies hier links voor ‘Gezichten’. Hij laat nu al een aantal gezichten zien. Geef een gezicht een naam en laat iPhoto vervolgens zoeken naar andere foto’s waar dat gezicht  op voorkomt. In no time heeft iPhoto honderden foto’s gevonden en wil hij graag bevestiging. Je kunt ze per foto bevestigen, maar je kunt ook alles selecteren om ze in een klap allemaal te bevestigen. Op deze manier heb je binnen een minuut honderden foto’s waar je zelf of iemand anders op staat.

gezichten

Dankzij gezichtsherkenning heb je in no time honderden foto’s van jezelf gevonden

Places
Tot slot nog een heel andere manier om foto’s terug te vinden. Als je foto’s met je iPhone neemt wordt er dankzij de GPS in je iPhone vastgelegd waar de foto is genomen. Als je naar ‘Plaatsen’ gaat, zie je een kaart met daarop allemaal satéprikkers met de plaatsen waar je foto’s hebt genomen. Hoe verder je inzoomt, hoe meer detail je je ziet en hoe meer prikkers er verschijnen. Klik je erop, dan zie je de foto’s die je er hebt genomen.

prikkers

Een foto terugzoeken gaat soms makkelijker met een kaart

Bovenin de kaart kun je ook sorteren op land, provincie of plaats. Als ik snel naar de foto’s wil gaan die ik genomen heb in Odessa, dan kies ik bij landen voor Oekraïne en kies ik bij plaatsen voor Odessa. Klik ik linksonder op ‘Toon foto’s’ dan laat hij alle foto’s van de kaart zien. Plaatsen kun je ook handmatig toevoegen wanneer je de foto’s niet met een iPhone geschoten hebt én wanneer je je foto’s synchroniseert met je iPhone of iPad kun je ook daar je foto’s makkelijk terugvinden op gebeurtenis, gezicht of plaats!

En nu?