Labs: iOS 8 interface

Maarten op 01 september 2014

Deze hele week neemt OMT iOS 8 en OS X Yosemite onder de loep. Vandaag kijken we naar het design van iOS 8. Het was even wennen toen felle kleuren en een plat ontwerp het in iOS 7 overnamen. Het succes was echter groter dan ooit, nu staat de opvolger klaar. iOS 8 zit vol verfijning, zowel in design als functionaliteit. Klaar om het succes voort te zetten.

iOS 8 voelt net zo vertrouwd als iOS 7, maar kent een aantal nieuwe slimmigheden. Zo zie je bijvoorbeeld bovenin het multitaskscherm een rij contactpersonen. De mensen waarvan de foto pronkt boven de openstaande apps, zijn de gelukkigen met wie jij recent contact hebt gehad. Veeg je de rij met recente contacten naar links, dan verschijnen je favoriete contacten.

De contacten verschijnen bovenin het multitaskscherm.

De contacten verschijnen bovenin het multitaskscherm.

Door op een foto te tikken kun je direct een bericht sturen of je contact verrassen met een telefoontje. Samen met de nieuwe interactieve notificaties, waar we het in een volgende LABS-sessie uitgebreid over gaan hebben, hoeven je vrienden je geen seconde te missen. Reageren en contact opnemen met je beste vrienden is nog nooit zo makkelijk geweest.

Het gaat net allemaal iets makkelijker.

iOS 8 herkent adressen in mailtjes.

Behalve het contact met de buitenwereld, gaat ook binnen het iDevice alles nét iets makkelijk met iOS 8. Mail herkent bijvoorbeeld adressen en met één druk op de knop voeg je een contact toe aan je adresboek. Zo navigeer je vliegensvlug naar de housewarming van je neefje, of de lunchvergadering die tien minuten geleden begon.

De logica en eenvoud van Apple’s besturingssytemen wordt alom geroemd. iOS 8 is hier wederom een goed voorbeeld van. Het is een waardig opvolger van iOS 7 met genoeg nieuwe functionaliteiten en welkome verbeteringen.

En nu?