Labs: iMovie

Lucas op 25 januari 2014

Als je vroeger een vakantiefilmpje wilde maken, had je een grote camera, videobanden en een complete montagetafel nodig. Met de iPhone en de iPad hebben we die tijd definitief achter ons gelaten. De video’s die je met je iDevice geschoten hebt kun je met iMovie en één vinger nu in een mum van tijd omtoveren tot professioneel ogende montages waar menig hobby-editor jaloers op zou zijn.

Je eigen film of trailer maken met iMovie gaat in drie stappen die je bovenin het scherm ziet zodra je de app start: het uitzoeken van je bronmateriaal, het monteren hiervan tot een film of filmtrailer én het eindresultaat publiceren op iCloud.

Je kunt beginnen met het maken van een selectie uit je bronmateriaal. Net als bij iMovie of Final Cut Pro op de Mac scroll je snel door video’s heen en markeer je de delen die je kunt gebruiken in je montage.

Je begint je project met het klaarzetten van je favoriete shots, dit doe je met het hartje

Je begint je project met het klaarzetten van je favoriete shots, dit doe je met het hartje

Daarna maak je een nieuw project aan. Daarbij heb je de keuze uit het maken van een film of een trailer, elk met een eigen selectie aan sjablonen. Bij een film bestaat zo’n sjabloon uit eigen muziek, openingstitels, lower thirds en overgangen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te gebruiken en wil je gewoon wat beelden achter elkaar plakken zonder poespas, dan kan dat natuurlijk ook.

Je begint met het achter elkaar plakken van video’s of foto’s. Daarvoor kun je putten uit de favorieten die je net hebt aangemaakt, maar je kunt ook opnieuw gaan grasduinen in al je bronmateriaal.

iMovie zet zelf overgangen tussen de videofragmenten. Door er twee keer op te drukken kun je die aanpassen of helemaal weghalen. Twee keer drukken op een videofragment geeft je de optie om het aan te passen, te splitsen of een titel toe te voegen. Bevalt de sjabloonmuziek niet? Dan kies je gewoon zelf een nummer uit je iTunes-bibliotheek. Heb je niet genoeg beeldmateriaal? Zet er dan gewoon wat foto’s tussen, inclusief het bekende iMovie ken-burns-effect.

iMovie zet zelf overgangen tussen je fragmenten, twee keer klikken en je kunt een overgang aanpassen

iMovie zet zelf overgangen tussen je fragmenten, twee keer klikken en je kunt een overgang aanpassen

Het maken van een trailer gaat iets anders. Na het kiezen van een sjabloon zie je de hele trailer al als een storyboard voor je. Het enige dat rest is het aanpassen van de teksten en het uitkiezen van shots en daar kun je best even zoet mee zijn.

Staat je meesterwerk in iMovie Theatre, dan vind je hem terug op je Mac, je Apple TV en al je andere devices

Staat je meesterwerk in iMovie Theatre, dan vind je hem terug op je Mac, je Apple TV en al je andere devices

Apple zou Apple niet zijn als er in iMovie niet ook een iCloud-elementje zou zitten, en nee, het gaat hier niet om het delen van je eindmontage. Dat gaat gewoon via YouTube, Vimeo, Facebook en andere outlets. Nee, iMovie heeft een iCloud Theatre. Projecten die daar in staan zijn ook te vinden op andere iOS-apparaten of je Mac. Je kunt je meesterwerk dus beginnen op je iPhone en voltooien op je Mac, of andersom.

aaaaaaand, cut!

En nu?