Labs: Het design van OS X Yosemite

Maarten op 03 september 2014

Deze hele week previewen we iOS 8 en OS X Yosemite. Vandaag bekijken we het nieuwe design van OS X Yosemite. Apple heeft de nieuwe versie van het besturingssysteem flink onder handen genomen. Wat zijn de veranderingen en wat is er nog hetzelfde?

Het meest opvallende aan het nieuwe OS X is het grotendeels ontbreken van schaduwen en glimmende randjes. Net als bij iOS 7 heeft Apple het design plat gemaakt. De iconen van Apple’s eigen apps hebben allemaal een nieuw ontwerp gekregen. iTunes kwijt? Schrik niet, de achtergrond van het muzieknootje is nu rood. De iconen zijn naar strakke richtlijnen ontworpen waardoor er meer eenheid in het geheel komt. Nu is het afwachten waar de ontwikkelaars buiten Apple mee gaan komen.

Doorzichtige vensters in OS X Yosemite

Doorzichtige vensters in OS X Yosemite

Een belangrijk element van iOS 7 heeft de sprong gewaagd naar OS X Yosemite. Zijbalken van vensters, menu-linten van apps en uitklapvensters zijn voorzien van een doorzichtige ‘matglazen’ achtergrond. Deze doorzichtige elementen geven OS X Yosemite een uitstraling die wat weg heeft van iOS 7 (binnenkort iOS 8) maar genoeg authenticiteit heeft om voor uniek door te gaan. Het gaat niet ten koste van de overzichtelijkheid en past mooi bij de nieuwe iconen. Ook het dock is veranderd van een 3D-plank naar een platte doorzichtige achtergrond.

Nieuwe iconen in een nieuw dock.

Nieuwe iconen in een nieuw dock.

Een aantal bekende functies van OS X zijn in Yosemite net iets anders uitgevoerd. Zo verschijnt Spotlight middenin het scherm en is de bladwijzerbalk van Safari, verstopt in de adresbalk. Ook het groene knopje linksboven in het venster heeft een andere functie. In plaats van het venster uit te vullen over het bureaublad, zal deze op volledig scherm worden gezet. Leg die leesbril dus maar aan de kant! Via Mission Control ga je vervolgens weer terug naar je bureaublad, net als in eerdere versies van OS X.

Apple lijkt voor de functionaliteit van OS X Yosemite hetzelfde doel te hebben gehad als voor iOS 8. De besturing is net iets makkelijker en logischer, wat een grote positieve invloed heeft op het gebruik. De vierde keer uitleggen aan oma waar Spotlight verschijnt als je het start is niet meer nodig. Het design is verfrist en past weer helemaal bij Apple anno 2014. Met kleine invloeden van iOS 7, maar genoeg desktopfunctionaliteit voor een gebruiksvriendelijk besturingssysteem.

Eerder verschenen in deze serie:

En nu?