Labs: Bestanden afschermen voor je collega’s (en de NSA)

Jan David op 22 april 2014

Soms heb je documenten waarvan je liever niet hebt dat iemand ze kan bekijken. Of het nu heimelijke liefdesbrieven zijn, belangrijke contracten, salarisstroken of pikante foto’s. Maar hoe zorg je ervoor dat niemand deze documenten kan inzien op je Mac? We leggen uit hoe je dit met Schijfhulpprogramma kunt doen.

Schijfhulpprogramma is een programma dat op iedere Mac staat. Je vindt het in de map Programma’s > Hulpprogramma’s. Schijfhulpprogramma is eigenlijk een app om harde schijven te partitioneren, om je harde schijf te herstellen of om de schijfbevoegdheden te controleren.

Maar je kunt er ook een Disk Image mee maken. Dit is een soort virtuele harde schijf en als je ‘m versleutelt, dan is het zelfs een soort van kluis. Dit doe je zo. Ga in Schijfhulpprogramma in het menu Archief naar Nieuwe en kies voor Lege schijfkopie. Nu kun je je kluis een naam geven. Bij Grootte kun je aangeven hoe groot de virtuele schijf moet worden. Maar nu komt het belangrijkste. Bij Codering geef je aan dat je de schijf wilt beveiligen met een 256-bits AES-codering. Klik op Maak aan en nu zal Schijfhulpprogramma vragen om het wachtwoord voor je kluis. Het is belangrijk om niet een te gemakkelijk wachtwoord te kiezen! Als je wachtwoord ‘Uitstekend’ is, is de schijf zo goed als niet te kraken.

Beveilig je schijfkopie door bij Codering voor 256-bits encryptie te kiezen

Het is ook belangrijk dat je Bewaar wachtwoord in sleutelhanger NIET aanvinkt. Dit zorgt ervoor dat je wachtwoord niet automatisch ingevuld wordt en je collega dus niet stiekem geholpen wordt door sleutelhangertoegang.

Zorg dat je je wachtwoord niet opslaat in je sleutelhanger

Zorg dat je je wachtwoord niet opslaat in je sleutelhanger

Nu kun je Schijfhulpprogramma sluiten. Je ziet op het bureaublad je kluis staan en de virtuele schijfkopie is al geopend. Nu kun je er je geheime documenten ingooien. Ben je daar klaar mee, verwijder de virtuele schijfkopie dan. Wil je je geheime documenten bekijken of wil je documenten toevoegen? Dan open je het .dmg bestand met je wachtwoord.

Op deze manier weet je zeker dat anderen personen al dan niet onbewust bij jouw persoonlijkste documenten kunnen komen. Zelfs de NSA niet!

En nu?