Labs: AirPort configuratie app

Jan David op 05 mei 2014

Krijg binnen een paar minuten een geavanceerd Wi-Fi netwerk in de lucht met een AirPort Express, AirPort Extreme of Time Capsule en de gratis AirPort Configuratie app.

Toegang hebben tot het internet is in sneltreinvaart verworden van een privilege voor de nerdy few naar een levensbehoefte waar we nauwelijks meer zonder kunnen. De Verenigde Naties schaart internettoegang dan ook niet voor niets tot de algemene mensenrechten.

Best vreemd dan eigenlijk, dat je voor het aanleggen en onderhouden van snel en veilig internet thuis vaak nog steeds overgeleverd bent aan ingewikkelde hard- en software en termen als DNS, DHCP, IPV6 etc.

Gelukkig heeft Apple het opzetten, uitbreiden of onderhouden van je WiFi-netwerk zo makkelijk gemaakt dat je het zelfs vanaf je iPad of iPhone kunt uitvoeren, zolang je het maar doet met de Time Capsule, AirPort Express of Extreme en Apple’s gratis AirPort configuratie-app uit de iOS App Store.

Om met het begin te beginnen; nadat je thuisgekomen bent met je nieuwe AirPort en ‘m voorzien hebt van stroom komt ie vanzelf binnen bij de Wi-Fi-instellingen in iOS. Heb je al Wi-Fi in huis dan sluit je het nieuwe station er met een paar keer drukken op aan. iOS doet de rest.

maak-nieuw-netwerk-aan

Een nieuwe AirPort verschijnt automatisch bij de Wi-Fi-instellingen

Maar heb je nog geen netwerk of wil je met een schone lei beginnen, dan kies je voor het aanmaken van een nieuw netwerk. Even een naam en wachtwoord verzinnen en vervolgens word je gevraagd om je AirPort op de router en daarmee het internet aan te sluiten.

Zo krijg je binnen een paar minuten en zonder benodigde kennis over netwerken een Wi-Fi-netwerk in de lucht. Maar AirPorts kunnen nog veel meer en daarvoor is de configuratie-app.

airport-cp-overzicht

Overzicht van je netwerk in de AirPort configuratie app

Als je die opent zie je je thuisnetwerk in een boomdiagram weergegeven. Klik op een AirPort en je krijgt een zee aan extra opties. Zo kun je een apart gastnetwerk aanmaken, je AirPort Express uitbreiden met een AirPlay-zone voor muziek. Ook kun je een harde schijf aansluiten op de AirPort Extreme en deze delen in het netwerk of als Time Machine-schijf voor automatische back-ups gebruiken. tenslotte kun je een USB-printer op je Express of Extreme aansluiten zodat je in je netwerk draadloos kunt printen.

Verder gebruik je de app om software-updates van je AirPort-station uit te voeren. De app vertelt je ook als er problemen zijn op het netwerk en probeert dat in zo gewoon mogelijke taal te doen. Maar mocht je nu wél verstand hebben van natten, nassen. IP en DHCP, ook dan kun je in de app lekker zelf aan de slag onder de motorkap en naar hartelust kanalen switchen, IP-adressen aanpassen, het bereik draadloos uitbreiden door AirPorts te koppelen, etc.

Kortom, de AirPort-configuratie-app is een laagdrempelig maar zeker geen kinderachtige tool om ervoor te zorgen dat ook jouw huishouden kan voorzien in het universele mensenrecht internet.

En nu?