8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:

  Bijdrager
  McMeller

  Zoveel en zo simpel mogelijk HomeKit

  De titel van dit topic klinkt cryptisch maar beschrijft wel wat ik wil bespreken.

  Mijn HomeKit-ervaring beperkt zich tot jarenlang gebruik van Philips Hue, en sinds kort de producten van IKEA TRÅDFRI. Daarnaast is een vriend onlangs gaan experimenteren met Homebridge op een Raspberry Pi. Hij is erin geslaagd verlichting van Philips en IKEA te laten samenwerken in HomeKit, met alleen een Bridge van Philips.

  Ik heb een verhuizing in het vooruitzicht en wil met redelijk budget zoveel mogelijk inrichten met HomeKit, op zo eenvoudig mogelijke manier. In principe hou ik niet van knutsel-oplossingen als een Raspberry Pi, maar ik laat me wel graag overtuigen van de voordelen. Verder ben ik bekend met het gehele assortiment HomeKit-accessoires dat Apple verkoopt, en ik weet dat er meer op de markt is.

  Wat ik de afgelopen jaren heb ervaren, is dat bediening via alleen een beeldscherm of Siri, niet ideaal is. De combinatie met fysiek schakelmateriaal kan volgens mij de ideale oplossing zijn. Maar dan wil ik wel graag échte integratie. Als ik een Hue- of IKEA-lamp fysiek uitzet, is hij onbereikbaar. Dat wil ik liever niet, ik wil kunnen zien dat hij uit staat.

  Klopt het dat ik nog geen echte inbouw-dimmer met HomeKit heb gevonden? FIBARO maakt inbouw-spul met HomeKit, maar doet voor zover ik kan zien alleen aan/uit. KlikAanKlikUit heeft weer een heel breed assortiment maar doet voor zover ik weet weer niets met HomeKit. Maar daar zou de Raspberry Pi weer in beeld kunnen komen.

  Kortom, ik weet al een hoop, weet ook redelijk wat ik wil, maar ben heel benieuwd naar meer meningen en ervaringen!


  Bijdrager
  bArtificial

  Ik heb zelf ook Hue i.c.m. Tradfri en Homebridge op een RBPi. Ik moet zeggen dat het prima werkt. Ik heb de oude dimmers en schakelaars weggehaald en de draden aan elkaar gemaakt. Omdat ik het ook niet handig vind om alles met mijn telefoon te doen heb ik overal de Dimmer Switches van Hue hangen. Die werken natuurlijk met de Hue lampen, maar ook met die van Ikea (in de setup met homebridge).


  Bijdrager
  Galapogos

  @bartificial: sinds een relatief recente update van het Hue-platform heb je helemaal geen homebridge meer nodig om dmv Hue-dimmers lampen van Tradfri te schakelen. Kan gewoon native via Homekit.


  Bijdrager
  McMeller

  Ja, zo had ik het inderdaad ook gelezen. De Hue-accessoires zijn nu native HomeKit-compatibel.

  Maar, IKEA-lampen gekoppeld met je Hue Bridge werken weer niet met HomeKit. Daarom gebruikt mijn kennis Homebridge.


  Bijdrager
  bArtificial

  <p class=”cite”>McMeller op 24 januari 2018 om 13:09</p>
  Ja, zo had ik het inderdaad ook gelezen. De Hue-accessoires zijn nu native HomeKit-compatibel.

  Maar, IKEA-lampen gekoppeld met je Hue Bridge werken weer niet met HomeKit. Daarom gebruikt mijn kennis Homebridge.

  Precies dit


  Bijdrager
  McMeller

  En hoe sta jij dan tegenover updates voor de TRÅDFRI-producten? Die kun je, als ik het goed begrijp, niet installeren via de Hue Bridge.

  Allemaal interessant en goed om te weten. Toch neigen we in dit topic weer vooral naar draadloos aanstuurbare lichtbronnen. En ik heb zo mijn twijfels of dat nou de beste oplossing is. Gevoelsmatig voorzie ik liever mijn schakelmateriaal van HomeKit. En hier en daar een draadloze lichtbron die van kleur kan veranderen.

  Of ik moet het juist helemaal andersom doen en alleen draadloos schakelmateriaal gebruiken. Ik wil echte integratie, geen combinatie van ouderwetse schakeltechniek met moderne hardware.


  Bijdrager
  bArtificial

  Tja… de lampen werken nu. Dan maar niet updaten denk ik. En anders heb ik zo een Ikea hub gekocht die ik na het updaten weer terug breng. Misschien niet helemaal netjes, maar it get’s the job done.


  Bijdrager
  McMeller

  Duidelijk. Die vriend is bij ons thuis met de TRÅDFRI Gateway komen controleren of de lampen up-to-date waren. Bleek al het geval, wekte dus direct via Hue.

  Dat HomeKit vervolgens niet werkte was wel een onaangename verrassing, want we dachten gelezen te hebben dat dat nu ook zou werken. Daarom dus met de Raspberry Pi aan de gang gegaan. Wie weet brengt een toekomstige update van Hue en/of TRÅDFRI nog eens vereenvoudiging.

  Reacties op mijn vorige post verneem ik graag. Ik krijg het gevoel dat HomeKit-schakelmateriaal er nog veel te beperkt is. Hoewel dat mijn voorkeur zou hebben, neig ik dan naar volledig draadloos schakelen voor volledige integratie.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.