8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  Sunneh

  Windows en Mac op de werkvloer.. help?

  Beste OMT leden,

  Als app developer zitten wij nu met verschillende systemen (MBP, MacMini en windows PC) op de werkvloer. Om bestanden uit te wisselen gebruiken wij op het moment dropbox, maar door een zwakke upload snelheid (120KB per sec.) zijn grote projecten onmogelijk om te delen. We zijn nu aan het kijken naar een alternatief.

  Het liefst willen wij een NAS schijf waar alle computers (FW800 & USB 2.0) op aangesloten kunnen worden. Het probleem is alleen het format waarop de schijf geformateerd moet worden. FAT32 werkt voor beide systemen maar kan alleen kleinere bestanden dan 4.8 GB over zetten. Een server is voor ons nog geen uitkomst op het moment als startende onderneming.

  Geeft iemand tips? Tricks?

  Ik hoor het graag,

  Mvg,

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Als het om een profi omgeving gaat, zet dan gewoon een server neer en geen kleine NAS box. Neem een server die redundant is uitgevoerd, die uitbreidbaar is en die ook goed beheerbaar is. Share de spullenboel via AFB en SMB en iedereen is tevreden.

  Firewire en USB komen sowieso niet om de hoek kijken bij een NAS. NAS = Network Attached Storage, dus dat is Ethernet of Wifi.

  Met file sharing maakt ook het onderliggende file systeem niet uit voor de computers in het netwerk. Immers zij praten SMB en AFP tegen de NAS en -niet- FAT of HFS.

  Dus:
  1. Neem een NAS of een echte file server
  2. Voer de boel redundant uit
  3. Formateer de schijven op de meest optimale manier voor de server/NAS (large file support!)
  4. Zorg voor backups

  Of laat’t door een expert inrichten, want een aantal vragen die je stelt hebben dus helemaal niets te maken met file sharing op een netwerk. Dat geeft al wat minder vertrouwen eerlijk gezegd.

  EDIT:
  Wat wedervragen…
  1. Om hoeveel werkplekken gaat het?
  2. Om hoeveel data gaat het?
  3. Is er systeembeheer aanwezig in het bedrijf?
  4. Wat voor security eisen zijn er? Moeten er “chinese walls” worden opgericht tussen teams?
  5. Wat voor netwerk is er nu in het bedrijf aanwezig?
  6. Is er reeds een aparte computerruimte beschikbaar? Ivm geluidsoverlast e.d.

  Bijdrager
  mtooster

  NAS is Network attached storage, je sluit deze dus aan op het netwerk en niet via usb of firewire.
  Hierdoor vervalt ook gelijk het probleem van verschillende bestandssystemen

  toelichting: intern werken vrijwel alle NAS-en met linux/unix varianten, en de het bestandssysteem is dan ook ext2/3/4
  Door verschillende netwerk-protocollen (nfs: network-file-sharing, samba:windows-sharing en anderen) is de schijf voor alle computers bereikbaar via het netwerk, met de snelheid die het netwerk en de schijf biedt.

  edit: spuit11

  Bijdrager
  Sunneh

  Cailin bedankt voor je uitgebreide reactie.

  Ik maak duidelijk wat fouten tussen een NAS schijf en server.

  Om hoeveel werkplekken gaat het
  3 tot 4

  Om hoeveel data gaat het
  Vooral om grote PSD files (+20MB) en projecten (+40MB). We zijn grotere projecten aan het pakken waardoor langzaam meer MB’s over en weer gaan.

  Is er een systeembeheerder aanwezig
  Er is geen systeembeheerder aanwezig in het bedrijf.

  Wat voor security eisen zijn er?
  Hoeft geen dikke chinese muur tussen de teams zijn. Alle teams werken samen namelijk.

  Wat voor netwerk is er nu in het bedrijf aanwezig?
  Zie het als het bedrijfje wat op de zolderkamer begon. We zitten momenteel nog niet in een officieel bedrijfspand maar een normaal huis. Komende maanden gaan wij uitbreiden naar een bedrijfskantoor. Alles verloopt nu nog met een normale wifi verbinding

  Is er reeds een aparte computerruimte beschikbaar?
  Geen computerruimte beschikbaar.

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Uitstekend, bedankt voor de info!

  Ik zou zeggen, zeker gezien de kosten:
  * Koop een degelijke switch en verbind die met de router
  * Koop inderdaad een NAS, ipv een server
  * Verbind alle werkplekken en de NAS via Ethernet met de switch

  Voor het aanschaffen van de NAS zijn hier op OMT al zat topics; ik hoor vaak de naam Qnap vallen.

  Kies wel een NAS die:
  * RAID5 kan
  * Extra USB poorten heeft
  * Automatisch backups kan maken naar een externe schijf

  Je kan dan namelijk er voor kiezen om nog een of twee externe schijven te halen, waar je de backup van de NAS naar toe schrijft. Deze schijf kan dan gemakkelijk off-site worden opgeslagen voor disaster recovery. Het is niet ideaal, maar beter dan niets.

  Wat betreft de hoeveelheid data is het vooral interessant om te weten wat nu de totale hoeveelheid bedraagt en wat jullie verwachte groei is voor de komende 6, 12 en 24 maanden.

  Bijdrager
  Pieterr

  Ter aanvulling: één kreet die nog niet gevallen is: zorg dat je een gigabit-netwerk (routers + kabels) hebt.

  Ik hoor ook vaak de naam Synology vallen.:wink:

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Inderdaad, dat bedoel ik met “een goede switch”. Koop geen rommelding van een tientje, maar neem een gerenomeerd merk en neem ook degelijke kabels.

  Bijdrager
  iep

  En koop geen drobo. Deze is weliswaar heel simpel op te zetten maar haalt niet de snelheden zoals apparatuur van bijv. Synology, Qnap, Iomega, Netgear, Lacie, etc. Dit zijn zo’n beetje de meest gebruikte merken wat simpele NAS apparaten betreft.

  Als je tegenwoordig netwerkapparatuur koopt ontkom je eigenlijk al niet aan gigabit spul. Niet alleen de snelheid is een voordeel ook het toegevoegde gebruiksgemak. Voorheen moest je nog rekening houden met het soort netwerkkabel maar sinds gigabit maakt dat allemaal niet meer uit, het is allemaal automatisch (en dat werkt perfect, handmatig instellen kan juist voor problemen zorgen). Switches heb je in verschillende soorten en maten, ik zou eerst eens beginnen met een wat simpele switch met 8 poorten. Daar heb je voorlopig wel genoeg aan. Bij o.a. HP vindt je goedkope 8 port gigabit switches, een veelgebruikte is de 8-port gigabit switch uit de 1810 of de oudere 1800 serie (zeer goede kwaliteit tegen een zacht prijsje).

  Qua kabels maakt het niet zo heel veel uit omdat daar de afstanden te kort voor zijn (je zit ongetwijfeld allemaal in dezelfde kamer). Het wordt pas echt bepalend als je echt lange afstanden (laten we zeggen meer dan 50 meter) moet overbruggen en wanneer er veel storingsfactoren zijn (zware machines zoals in een fabriek bijv.). Het enige wat hier van belang is dat de kabels cat5e of cat6 zijn omdat alleen deze geschikt zijn voor gigabit.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.