25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 25)
 • Q:

  Bijdrager
  krispijn

  Webdesign bedrijf starten?

  Ik ben 19 jaar en zou graag een webdesign bedrijfje opstarten.
  Maar ik zou totaal niet weten hoe je hier aan begint?

  Ik heb enkele vragen hopelijk kunne jullie mij hier bij helpen.

  De situatie zit zo ik zou graag een webdesign bedrijfje oprichten alleen of met een vriend.

  Alleen ben ik (mijn ouders) bang dat ik dan mijn kinder bijslag ga verliezen. Is er een manier waardoor mijn ouders dit niet verliezen. Welk papier werk moet je doen zodat je wettelijk in orde bent? Hoe moet je je boekhoudwerk werk doen?

  Wat zal het mij kosten om een bedrijfje op te richten aan welke kosten moet ik denken. Welk materiaal, software en vestingplaats enz moet ik hebben?

  En het belangrijkste van al hoe geraak ik aan klanten hoe kan ik maken dat de mensen mijn bedrijfje beginnen kennen? Wat zijn de tarieven van een simpele website en het onderhouden hiervan?
  Hoe geraak ik aan sponsors voor de website van men bedrijf ? BV. google deze site is gesponsord door google enz http://www.freedownloads.be/ .

  Belangrijk om weten is dat ik in België woon en dus hier ook mijn bedrijf wil opstarten.
  En ik heb al een mbp en de software van adobe en macromedia en ja mooi aangekocht!

  Ik weet het hele waslijst aan vragen maar toch al vast bedankt!


  Bijdrager
  petermac

  Met alle respect, maar ik denk dat een forum niet de beste plaats is om zulke vragen te stellen.
  Als je het serieus meent met dat bedrijfje van je, pak het dan ook serieus aan. Sponsors zal je in veel gevallen zelf moeten zoeken.

  Om professioneel over te komen, kan je best ook letten op schrijffouten in je berichten…

  Dit is geen persoonlijke aanval, en ik weet dat ik niet help waarschijnlijk… Maar het is gewoon een hint.

  Groet, Peter


  Bijdrager
  krispijn

  Ik ben meer van mening dat ik alle middelen die ik heb voor informatie te krijgen ik mag en betr kan aanwenden maar kom ieder zijn eigen gedacht.


  Bijdrager
  Yaris

  Een forum is inderdaad niet de beste plaats om zulke vragen te stellen, Krispijn. Je legt niet in enkele regeltjes uit hoe je een bedrijf moet starten. Met een beetje zoeken vind je op Internet al heel veel informatie. Zie o.a. volgende links :

  Belgische Federale Overheid
  Ministerie van Economie
  Unizo
  Starterscursussen
  Rijksdienst voor Kinderbijslag

  De opmerking over schrijffouten was terecht. Om professioneel over te komen bij potentiële klanten moet je op zijn minst correct en leesbaar geschreven teksten kunnen afleveren. De zin in je vorig bericht was dat allerminst. Zoals Petermac al schreef, dit is niet bedoeld om je aan te vallen maar om je te helpen, in je eigen belang. Je klanten zullen niet pikken dat je voor hen een website maakt die vol spelfouten en gebrekkige zinsconstructies staat.

  Succes.


  Bijdrager
  fritsdebeer.com

  Heb je al eens sites gemaakt?


  Bijdrager
  GeertDD

  Best beginnen in bijberoep. Dat heeft het voordeel dat je ouders geen kinderbijslag verliezen en dat jij slechts beperkte bijdrages moet betalen aan het sociaal verzekeringsfonds. Om in bijberoep te webdesignen moet je daarnaast wel minstens een andere halftijdse job uitoefenen of ingeschreven zijn als student. Onderschat zo’n onderneming echter niet! Succes.


  Bijdrager
  wout3r

  Ga naar MacMinds;) daar hebben ze een speciale categorie voor deze vragen:P


  Bijdrager
  JWB
  ”krispijn”

  … BV. google deze site is gesponsord door google enz http://www.freedownloads.be/

  Sponsoring door Google??? Nee hoor, gewoon ads by Google. Dat kan in principe op elke site. En dat google logo bij zoekvenster is ook geen sponsoring maar gewoon gratis reclame voor Google. Je krijgt er, behalve een groot zoekvenster, geen cent voor!


  Bijdrager
  EL Mystica

  1/ Voor een bijberoep heb je een hoofdberoep nodig. Als je een hoofdberoep hebt, verliezen je ouders sowieso kindergeld.

  2/ Ofwel richt je een VOF op: Vereniging Onder Firmanaam. Als dat een beetje rendabel is, verlizen je ouders kindergeld.

  3/ Een zaak kan je oprichten bij het Ondernemersloket, te vinden bij je lokale Unizo-afdeling. Kost met BTW-nr erbij een goeie 150 Euro, geloof ik.

  4/ Zoek eerst klanten, bouw en portfolio op en begin dan pas je bedrijfje.

  5/ Een deftig webdesignburo laat zich niet sponsoren voor zijn site …

  6/ Boekhouder: Prijzen beginnen vaak vanaf 500 Euro per jaar..

  7/ Sociale bijdrage: Hangt af van je omzet (niet je winst!)

  8/ Materiaal en software: als je niet weet wat je nodig hebt, hoe kan je dan een deftig bedrijf runnen??? Eerst stiel leren, dan zaken doen.

  9/ Wat kost een website: 470 000 antwoorden op google, geen enkel concreet. Maatwerk kost geld. Reken je kostprijs al eens uit..?


  Bijdrager
  Yaris

  Ik vind dat je toch nogal hard van stapel loopt hoor Krispijn. Je hebt een MacBook Pro en wat software van Adobe en Macromedia en dan wil je maar ineens een webdesignbedrijf oprichten. Voor de rest weet je van toeten noch blazen. Denk eerst eens na of je voldoende kennis en ervaring hebt om professionele websites te maken. Denk ook eens na of je voldoende commercieel ingesteld bent. Je zult het immers zelf waar moeten maken op een concurrentiële markt en het gaat tenslotte om je broodwinning. Informeer je op voorhand over alles wat bij het oprichten en runnen van een bedrijf komt te kijken. Ga naar een infosessie van Unizo. Neem geen lichtvaardige beslissingen. Het kan verstandiger zijn eerst als werknemer een paar jaar bij een soortgelijk bedrijfje te werken om de stiel te leren en daarna pas zelfstandige te worden.


  Bijdrager
  computer space

  Dit boek kopen (wel ergens anders want hier is ie niet leverbaar)


  Bijdrager
  chilli dude

  heb je wel is stage gelopen? Praktijkervaring? Begin daar eerst maar is mee:)


  Bijdrager
  Yaris

  Heb je ooit al eens een website van dichtbij gezien ? :wink:


  Bijdrager
  migel

  lollll


  Bijdrager
  vriesela

  Ik weet niet of ze dat in België ook hebben, maar een Kamer van Koophandel kan je op heel veel vragen (zoals de kinderbijslag) een antwoord geven.
  Voor de rest slut ik me aan bij de overige reacties.
  Veel succes in ieder geval!


  Bijdrager
  Bigs

  Je hebt niet echt een goed businessplan als ik het zo lees. Twee vragen waar je mee kunt beginnen zijn toch wel: Wat voor sites wil je gaan maken (kijken naar je kennis dus) en op welke doelgroep (klanten) richt je je. Sponsoring op de site van je eigen bedrijf zou ik niet doen, staat niet erg professioneel imo:) Bovendien is er waarschijnlijk niemand die je (nauwelijks bezochte site) wil sponsoren. Startkapitaaltje regelen dus.

  Als je nu niet weet waar je je klanten vandaan moet halen dan wordt het nog lastig. Je kunt wel een site starten en hopen dat er mensen komen, maar de kans dat daar klanten uit komen is wel erg klein. Het is toch wel makkelijk als je al een netwerkje van potentiële klanten om je heen hebt voordat je begint.

  Bottom line: Bedenk voordat je begint wat je wil gaan doen, voor wie en met welke middelen. Anders wordt het waarschijnlijk niks:)


  Bijdrager
  Marius1976

  @krispijn

  Veel hulp word je aangeboden in het topic! Petje af overigens voor alle motiverende bijdragen van velen hier.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je er nu voorstaat. Het is misschien best een goed idee om eens op een en ander te reageren.

  Dat maakt het topic ook weer interessanter: als jij vertelt hoe je vordert, of waar je tegen aanloopt, worden meerdere kanten van het opzetten van een eigen ‘toko’ behandeld in het topic.

  Succes,
  Marius


  Bijdrager
  fistkikker

  Als bedrijf zoek je geen sponsors, je zoekt klanten!

  mensen die je betalen voor je diensten. Zo’n advertentiedingetje is leuk om de kosten van je hobby een beetje binnen de perken te houden, maar daar diskwalificeert een bedrijf zich wel mee natuurlijk. Ik zou je nooit inhuren in ieder geval, als uit je site blijkt dat je een sponsor nodig hebt voor die kosten.

  En als je denkt zo weinig te verdienen dat het kindergeld van je ouders een doorslaggevend punt is moet je er ook al niet aan beginnen. Als je je bedrijf start als een hobbyproject, dan wordt het ook een hobbyproject.


  Bijdrager
  golanhall

  Aangezien je nog maar 19 jaar bent raad ik je aan eerst wat kennis te vergaren, studeer verder en werk aan je businessplan in de tussen tijd, dan kan je nog beslissen wat je doet eens je afstudeerd. Ik zou ook aanraden eerst enkele jaren kennis op te doen als werknemer in een bedrijf, de ervaring die je daar opdoet is bagage voor de toekomst, ga eens om met klanten: je ogen zullen opengaan.
  Het is misschien mooi een eigen bedrijf te hebben, maar het is hard labeur, als webbedrijf ga je zeker de eerste jaren geen loon zien, zeker als je nog geen klantenbasis hebt, nog niet te spreken als er meerdere werknemers/venoten zijn.

  Webdesign als bijberoep is een goeie basis om in contact te komen met alle legaliteiten, een klantenbasis op te bouwen en aftasten als dit hetgene is wat je echt wil.
  Er zijn al veel webbedrijfjes overkop gegaan, veel die het onderste uit de kan moeten halen om blijven verder te bestaan.

  Heb je een concreet idee? Welke zijn je concurrenten? Wat is je projected omzet? Wie is je doelgroep en hoe bereik je ze? Wat zijn de legale regeltjes? Wat soort voor een bedrijf is het: eenmanszaak; bvba; venootschap? Welke meerwaarde bied je product? Waar is het bedrijf gesitueerd? Welke software moet je aankopen? …

  Veel mensen hebben het idee een bedrijf op te starten, jij bent niet de enige… Wat maakt jou beter dan alle anderen die al jaren ervaring hebben?

  De raad die in de posts zijn geschreven zeker niet afslaan, iedereen bedoeld het goed. Maar laat je idee ook niet varen, werk er verder aan en versterk het met nieuwe bagage. Trek conclusies uit je bevindingen!


  Bijdrager
  Eduw

  maak een haalbaarheidsstudie en dan zie je of je het nog ziet zitten of niet


  Bijdrager
  wiedo

  ik vind dat jullie hem niet zo moeten demotiveren.
  19 jaar is niet jong om een bedrijf te beginnen, als je maar weet wat je doet.
  Heb je de techniek in huis om een professionele site te maken?
  Ga eens na WAAROM je een bedrijf wilt starten, heb je klanten? Kunnen je deze in eerste instantie niet zwart uit betalen (dan ben je ‘het neefje van’ die een websitetje kan bouwen)?

  Ik ben nu een bedrijf aan het oprichten (een bureau voor visuele identiteit) en ik moet zeggen, er komt meer bij kijken dan ik gedacht had. Daarbij is het kunnen maken van leuke websitetjes niet genoeg en moet je toch iets van boekhouding, het schrijven van een businessplan enz. afweten. Gelukkig volg ik ook een studie waarbij ik dit soort dingen leer of geleerd heb.

  Mocht je veel vrije tijd hebben en wil je veel leren over ondernemerschap (en niet alleen mooie websites bouwen), heb je toekomstige (betalende) klanten in het tegemoet? Dan zal ik je zeker aanraden om iets te starten, of je in ieder geval te verdiepen in hoe dat moet.

  Ik krijg zelf hulp van een instantie die speciaal bestaat om starters te helpen de eerste 3 jaar. Dit is iets uit Den Haag dus zal je daar niet veel aan hebben in België.

  Mocht je trouwens geintresseerd zijn in mijn bedrijf, ga naar mijn website (die overigens in de maak is). http://www.ontwerpkliniek.nl/ Ik hoop de site deze maand af te hebben, maar zoals gezecht heb ik het ook druk met studie, boekhouding en andere saaie bedrijfs-gerelateerde verplichtingen.

  Succes!


  Bijdrager
  Alex de Vries

  niet meer relevant voor de starter van het onderwerp, maar misschien wel voor andere mensen in de community die erover denken om een bedrijf te starten:

  [LINK VERWIJDERD DOOR MODERATOR I.V.M. SPAM]

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar geleden door  Night.

  Bijdrager
  Joid

  Tip 1: spam jouw website in een post die ruim 11 jaar oud is.


  Bijdrager
  Melle

  Ik had het eerst niet door… en dacht dat dit een recente post van krispijn was. Mijn volledige toilet bezoek opgeofferd om dit draadje te lezen. ?

  Een snel en eerste oordeel is vaak juist, maar ook eigenlijk niet fair en gevaarlijk, maar ik kan het niet laten: ik denk dat krispijn nooit erin geslaagd is om een succesvol bedrijf uit te bouwen.

  Wat een compleet foute insteek op een bedrijf te starten.
  Jongen webdesigners die goed zijn en hard willen werken, die doen gewoon hun ding. En werken vooral in het ‘zwart’ – na hun uren of tijdens het studeren en dan halen ze aantal sterke resultaten en doorverwijzingen van klanten en nieuwe opdrachten en na een tijd beseffen ze: ik doe dit graag, ik kan dit goed : ik ga kijken om dit bedrijf volledig te officialiseren en al het papier werk in orde te doen.

  Waar halen die jonge gasten eigenlijk het idee dat je zomaar een bedrijf kan opstarten? Dat het en kwestie van een website hebben en een boekhouder is…. Jezus. Hoe fout is dat eigenlijk!


  Bijdrager
  Melle

  @joid – zalige post. Subtiele humor: ik hou er van… ?

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 25)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.