30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 35)
 • Q:
  Sleutelbeheerder
  Night

  WD harddisks laten me in de steek

  Mijn vertrouwen in WDD Harddisks is recentelijk ernstig aangetast; in een paar dagen tijd hebben zowel mijn 1TB Mybook als mijn 4TB Mybook die ik als backup gebruikte beide de geest gegeven. De een klinkt als een vlieftuig dat om de seconde probeert op te stijgen en de andere doet helemaal maar wat die wil: komt soms op de desktop, soms ook niet en als je iets wil kopieren verdwijnt ie zonder iets te zeggen gewoon. Alle updates en firmware ten spijt. En alle hulpprogramma’s? Die vinden dat er niets aan de hand is. Verder als “slow reads op sommige sectoren” kom ik niet. Dat dit een blijk is van een dreigend falen van de HDD is dus wel erg voor de hand liggend… Dan denk je dat je alles goed hebt gedaan voor je familiefoto’s, iTunes muziek en films. Maar dan is het toch ineens allemaal weg. Gelukkig heb ik van de foto’s, want die zijn onvervangbaar, gelukkig ook nog een online backup, maar het neemt niet weg dat het allemaal erg “klote” is, buiten het feit dat je toch weer opnieuw 2 HDD’s moet aanschaffen. Ik zie dat mannetje van de Nuon reclame alweer fluiten en met zijn vingers wrijven … zijn toch allemaal eurootjes.

  Okee, dat was het inleidende verhaal.

  Nu de vraag:

  Wat is nu wèl een betrouwbaar HDD merk, dat ik kan gebruiken voor het opslaan èn backuppen van m’n foto’s, muziek en films.

  Ik kwam deze 4TB HDD van Seagate tegen (wat toch een heel betrouwbaar merk is, nietwaar?), maar die schijnen in Nederland niet eens te koop te zijn.

  Heeft iemand nog andere suggesties? (En dan bedoel ik disks die niet na één jaar al de geest geven :()

  Bijdrager
  mytecmaster

  Ik heb van allerlei merken wel eens kapotte hd’s gehad. Zowel seagate als WD. HD’s draaien rond ze zijn nu eenmaal foutgevoelig volgens mij. een dubbele back-up zal dus denk ik de enige oplossing zijn.

  Sleutelbeheerder
  Night

  Wel eens? Na ± 1 jaar alletwee tegelijk? Daar valt niet tegenop te backuppen:(

  Bijdrager
  bzguy

  wel sneu uiteraard, maar het kan gebeuren (helaas).

  Zelf nog NOOIT een WD-schijf stuk gehad, andere merken dan weer wel.

  Mijn schijven worden wel nagenoeg nooit verplaatst:)

  BTW : dat Nuon mannetje mag ophoepelen, je schijven zijn nog steeds in garantie ! Dus RMA aanvragen en nieuwe schijven toelachen:)

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Volgens mij zit het hem meer in de techniek. Een actieve HDD die af en toe schokken of stootjes te verwerken krijgt heeft meer last van schrijffouten. Vooral mobiele HDD en laptops zijn erg gevoelig hiervoor.

  Ander voorbeeld: De iMac. Staat op je bureau en krijgt regelmatig lichte tikken. Je stoot met je knie tegen je bureau of gooit een stapel papierwerk op je werkblad terwijl de HDD staat te draaien/schrijven. Zo krijg je sneller problemen dan wanneer je een systeemkast op de grond hebt staan. Wat ook weer zo zijn nadelen heeft natuurlijk.

  Misschien overbodig om te vermelden maar behandel je HDD (extern of in je laptop) extra voorzichtig zodra deze aanstaat. Zet de externe schijf op een plankje boven je bureau bijvoorbeeld…

  Bijdrager
  gsmaster

  1 tip koop geen lacie!

  Bijdrager
  banditbiker
  gsmaster op 03 januari 2012

  1 tip koop geen lacie!

  Das ook weer onzin, bij een van de omroepen waar ik werk hebben ze tig lacie schijven. Minder dan 1% uitval…

  Bijdrager
  gsmaster

  Onzin? Heb er drie gehad in 1 maand tijd en alle drie defect! De winkel erkende het probleem met lacie en verkoopt ze voorlopig zelfs niet meer!

  Bijdrager
  1984

  @Night hoe oud zijn de WD schijven, ik heb er eerder ook last mee gehad , erg irritant, echter er zat 3 jaar garantie op, dus deze is kosteloos vervangen.
  Na LaCie en WD die mij teleurstelde, gebruik ik nu Freecom een merk waar ik voorheen niets mee te maken wou hebben, echter met deze heb ik nog geen problemen ervaren.

  Bijdrager
  banditbiker
  gsmaster op 03 januari 2012

  Onzin? Heb er drie gehad in 1 maand tijd en alle drie defect! De winkel erkende het probleem met lacie en verkoopt ze voorlopig zelfs niet meer!

  Lacie maakt zelf geen harddisks, enkel de behuizing. Dus lacie is ook afhankelijk van WD, Seagate, Hitachi enz. Dus het is volstrekt onzin om te zeggen dat je geen lacie moet kopen.

  Bijdrager
  SunKeeper
  Dr. op 03 januari 2012

  Staat op je bureau en krijgt regelmatig lichte tikken. Je stoot met je knie tegen je bureau of gooit een stapel papierwerk op je werkblad terwijl de HDD staat te draaien/schrijven.
  Misschien overbodig om te vermelden maar behandel je HDD (extern of in je laptop) extra voorzichtig zodra deze aanstaat. Zet de externe schijf op een plankje boven je bureau bijvoorbeeld…

  Aanvulling: of ram gewoon eens wat minder hard op de tafel.

  Koop een drumstel, daar kun je zo hard op slaan als je wilt. Overigens weer niet in de buurt van je HD’s zetten.:wink:
  Zelf heb ik het idee dat een stand zoals de Elevator of de Rainbow ook wel wat scheelt, (bij MacBooks) omdat je bij een schok op de ondergrond een verend effect krijgt. Dit wordt in serverrekken ook toegepast. Die kasten hangen alleen aan de voorkant vast, en buigen dus iets door aan de achterkant, waardoor ze bij een schok ook enigszins op en neer gaan.

  Een relatief langzame op- en neergaande beweging veroorzaakt vrijwel altijd minder schade dan een directe schok.

  Voer trouwens je serienummer hier eens in, dan kun je zo zien of je nog garantie hebt. RMA in gang zetten en de boel opsturen, werkt best goed bij WD, heb er al vaker iets naar teruggestuurd.

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  :lol:

  Bijdrager
  Vassilli

  Mijn 1TB WD is recentelijk ook stuk gegaan.. Nu heb ik een G-Tech 3TB schijf gekocht, omdat we die ook veel op m’n werk gebruiken. En die zijn erg goed, nog nooit problemen mee gehad!

  Bijdrager
  mytecmaster

  @Night wel eens, toevallig bij mij ook al 2 dit jaar. 1 externe wd en 1 toshiba (weet zo niet waar de hd van was. Maar regelmatig moet ik mijn externe hd formateren vanwege fouten etc.

  Bijdrager
  Haike

  Ik heb op dit forum geleerd dat bij de meeste schijven de koppen automatisch geparkeerd worden bij beweging, (optillen MBP stoten e.d.) wat er dan aan schrijffouten alsnog kan ontstaan ontgaat me.

  Verder heb ik goede ervaring met schijven van IBM Seagate, Maxtor, en Hitatchi.

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Dat is een beveiliging maar garandeert nooit dat na een schok je HDD geen schrijffouten maakt. Of dit een verschil is tussen hardwarematige schade of schrijffouten weet ik niet. Ik weet wel dat een HDD altijd gevoelig is voor schokken en stoten. Met of zonder beveiliging.

  Moderator
  unSOUND

  Ik heb het al tientallen keren verteld, maar ik zeg het nog maar een keer: Vanwege dit soort dingen overgaan op een ander merk is een placebo. Elk merk gaat stuk, en wanneer weet je nooit.

  Sleutelbeheerder
  Night

  Dan heb ik dus gewoon vette pech: m’n Externe HD kapot EN de backup…tegelijkertijd.
  Wég zijn 10 jaar familiefoto’s:cry:

  BTW
  Ik heb de RMA al ingevuld en de beide disks komen voor directe vervanging in aanmerking.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Je kunt er echt geen staat op maken. Echt slechte merken zijn er niet. Maar het blijft nu eenmaal één van de gevoeligste componenten van een computersysteem vanwege de bewegende delen. Ik heb op dit moment 5 drives aan de Mac hangen en er zijn in een periode van ± 4 jaar 3 drives stuk gegaan waaronder een kleine draagbare(!) van Lacie. De twee andere waren van Lacie en Iomega en gingen toevallig binnen een half jaar van elkaar stuk.
  Tussen de nog werkende drives zit een 6 jaar(!) oude Lacie, de anderen zijn niet ouder dan 1,5 tot 3 jaar bestaande uit een Iomega, Seagate en een 1 en 2 TB drive van resp. Maxtor (in gebruik voor TM) en Hitachi (zo goed als continue in gebruik voor torrents).

  Met WD heb ik dus geen ervaring.

  Als je wilt proberen er nog wat van te redden zet de drive dan ±30min in het vriesvak. De kans bestaat dat hij het dan weer even doet totdat hij te warm wordt. (Er kunnen namelijk haarscheurtjes zijn ontstaan die door de vrieskou weer even sluiten zodat het contact goed is). Ik heb dit gedaan met de kapotte Iomega (moest hem uiteindelijk ± 10 keer opnieuw koelen omdat hij ook steeds off-line ging) zodat ik zelfs een 50GB bestand in één keer kon redden.

  Sleutelbeheerder
  Night

  Ongewoon…maar ik ga het vriesvak zéker proberen.
  Is er dan geen gevaar bij ontdooiing voor condensatievocht i.c.m. het electrische gedeelte?:?

  Sleutelbeheerder
  Night

  Bewegende delen hè?… Misschien moet ik dit overwegen:
  http://eshop.macsales.com/item/Other%20World%20Computing/SSDMX6G480/
  en dan in raid-0 serie van 4 stuks
  pffffff

  Moderator
  unSOUND

  Alles kan kapot, ook SSD’s. Heb in een jaar tijd 3 kapotte SSD’s gehad, en pas 1 kapotte HDD.

  Moderator
  unSOUND
  Night op 03 januari 2012

  Dan heb ik dus gewoon vette pech: m\’n Externe HD kapot EN de backup…tegelijkertijd.

  Wég zijn 10 jaar familiefoto’s.Daarom dus ook mijn eerdere opmerking in het backup topic dat 1 backup gewoon te weinig is als het gaat om dierbare / niet te reproduceren bestanden…

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot
  Night op 03 januari 2012

  Ongewoon…maar ik ga het vriesvak zéker proberen.
  Is er dan geen gevaar bij ontdooiing voor condensatievocht i.c.m. het electrische gedeelte?:?

  Daar was ik ook bang voor toen ik enkele jaren geleden deze truc las. Je moet de drive dan ook in een afgesloten plastic zakje doen waar de lucht zoveel mogelijk uitgedrukt is om condens buiten te houden. Als je googled op “broken drive freezer” kom je allerlei bevestiging tegen dat het werkt. (Nou ja in pakweg 50% van de gevallen want het hangt er natuurlijk van af wat er precies stuk is)
  Het kan echter wel eens nodig zijn de drive veel langer dan 30 min. in de vriezer te zetten.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot
  unSOUND op 03 januari 2012

  Alles kan kapot, ook SSD\’s. Heb in een jaar tijd 3 kapotte SSD\’s gehad, en pas 1 kapotte HDD.

  Lijk mij dat de SSD dan nog in een soort van ontwikkelfase zit. Iets wat zo duur is en zo kort meegaat is niet aantrekkelijk.

  Moderator
  unSOUND

  Sowieso met de huidge prijzen is het gebruik van SSD’s als backup-medium voor de meeste mensen onbetaalbaar.

  Bijdrager
  Afroman

  Lijk mij dat de SSD dan nog in een soort van ontwikkelfase zit. Iets wat zo duur is en zo kort meegaat is niet aantrekkelijk.

  Ja, maar een harddisk kan ook 10 jaar meegaan. Mijn enige disks die bij mij kapot gingen waren de mobiele disks.

  Nou ja 2 mobiele disks omdat ik er onzorgvuldig mee omging, en eentje in mijn nieuwe MacBook Pro, maar die had al een half jaar in mijn oude gezeten.

  Maar ook een SSD kan kapot. Misschien niet door een val, maar wel door brand, of kortsluiting. Of je bent ook al je gegevens kwijt als je je Mac verliest. Wat unSOUND zegt. Je kan niet genoeg backups hebben.

  Sleutelbeheerder
  Night

  Ik draai ook online backup (backblaze), alleen waren op een of andere reden mijn externe disks niet geincluded:(

  Bijdrager
  1984
  Afroman op 03 januari 2012

  Wat unSOUND zegt. Je kan niet genoeg backups hebben.

  En zorg dan wel dat belangrijke data zich op een schijf bevind die zich niet in het zelfde huis bevind, en in een waterdichte brandveilige kluis.
  Daarnaast is Digitale data ook niet echt ‘toekomstvast’ klik

  Sleutelbeheerder
  Night

  bold textUPDATE

  Ik heb na de vriezer weinig succes gebeoekt met de weerbarstige drive, maaaaarrrrr…..
  na hem op zijn zijkant gelegd te hebben heb ik in ieder geval alle foto’s kunnen redden:-)
  Volgende doelstelling: 49 GB aan muziek…. wie weet;)
  Ik ben in ieder geval iets hoopvoller gestemd.

  Over een half uur weten we méér…

  Overigens wel raar dat de drive dan alleen maar wil mounten als Safari actief is…. zo gauw ik Safari sluit is de drive ook foetsjie:? Toeval, vast en zeker. Net zoals twee drives die het tegelijkertijd begeven….

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 35)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.