17 berichten aan het bekijken - 1 tot 17 (van in totaal 17)
 • Q:
  Bijdrager
  makoe

  Waarom clean install vanaf USB?

  Beste mede forummers

  Bijdrager
  makoe

  Ook raar, heel verhaal getikt en gewoon niet te zien…..

  Als volgt:
  Waarom wordt er vaak/bijna altijd geadviseerd om een clean install te doen vanaf USB?
  Sinds Lion hebben we recovery HD, hiervan opstarten en je kunt een clean install doen, toch?

  Wat zie ik over het hoofd en wat is de reden om via de USB installer dit te doen?

  Algemene vraag maar nog nergens een antwoord kunnen vinden.

  Bijdrager
  fred44nl

  als je een clean install vanaf een usb-stick doet, dan kun je eventueel ook de recovery partitie vervangen.
  èn je bent niet afhankelijk van het downloaden, want dat had je dan al gedaan.
  maar voor de rest maakt het niets uit.

  Bijdrager
  SunKeeper

  Dan steek je er wat meer tijd in. Voor mensen met tijd teveel.

  En dan kun je je nog eens extra ergeren als er een raar probleem opduikt omdat net die stick een bitje verkeerd heeft. Voor mensen met een te lage bloeddruk.

  Hetzelfde als de uitlaat vervangen onder je auto terwijl je een brug in je eigen garage hebt, maar dan toch de oprijlaan in het midden eruit graven om zo onder je auto te kunnen komen zonder krik.

  Bijdrager
  makoe

  Bedankt @sunkeeper en @fred44nl,

  Mooi voorbeeld Sunkeeper, haha!

  Bijdrager
  GoeieDag

  Het downloaden van een OS installer van de Apple servers vanuit de recovery partitie kan er uren over doen; als ie op de usb staat heb je ‘m direct ter beschikking en kun je dus doorgaan met de installatie.

  SunKeeper, jij moet van de jointjes afblijven, want je wordt onnavolgbaar.:-|

  Bijdrager
  SunKeeper

  Vorige week van Mac gewisseld en daarbij twee keer Mavericks en één keer Yosemite gedownload van Apple en alle keren binnen een kwartiertje is het spul binnen. Verbinding is hier 70 Mbit, maar de download van Apple loopt keurig stabiel op 6 MB/s, zoals ook gisteravond met 10.10.2.

  Dus ik weet niet wat de verbindingen zijn die anderen hebben, maar het duurt hier echt geen uren. Onmogelijk.

  Bijdrager
  GoeieDag

  Mijn ervaringen zijn inderdaad heel anders. Haalde jij het OS uit de App Store, of via de recovery partitie?

  Bijdrager
  mollie319
  SunKeeper op 28 januari 2015

  En dan kun je je nog eens extra ergeren als er een raar probleem opduikt omdat net die stick een bitje verkeerd heeft. Voor mensen met een te lage bloeddruk.

  Hetzelfde als de uitlaat vervangen onder je auto terwijl je een brug in je eigen garage hebt, maar dan toch de oprijlaan in het midden eruit graven om zo onder je auto te kunnen komen zonder krik.

  Briljant!:lol:

  Bijdrager
  SunKeeper
  GoeieDag op 28 januari 2015

  Haalde jij het OS uit de App Store, of via de recovery partitie?

  Alle keren via de Recovery partitie.

  Welke snelheid+provider heb je?

  Bijdrager
  GoeieDag

  ADSL via XS4all. Snel genoeg iig.

  Ga het nog wel een keer proberen, want dan is het idd (bijna) even makkelijk om het via de internet recovery te doen.
  Maar waarom dat verhaal over oprijlaan en zo? De kans dat er met een usb installer iets mis is, is even klein als dat de recovery-download een hikje krijgt, en daarmee wat bitjes verkeerd zet.

  Bijdrager
  IsSidha

  een clean install.. is ook een echte clean install
  de meeste doen het dan vanaf de recovery maar dan kun je je HDD niet wissen door de partitie opnieuw in te stellen.. want daar zit nou net ook je recovery.. dat de meeste wel een clean install vanaf de recovery doen is dus een nieuw huis bouwen op dezelfde rotte palen en is dan ook geen clean install maar eerder een methode zoals je zwembad leeg pompen om daar je auto bovenop te zetten om die uitlaat te vervangen omdat je geen zin had om dat gat in je oprijlaan te graven, er dan ook vanuit gaande dat je maar een lullig klein pierebadje hebt wat je heel stoer de titel zwembad hebt gegeven.:-x

  Bijdrager
  SunKeeper

  Wat vervuilt er dan precies aan die Recovery HD?

  De rest knikker je er immers helemaal uit, dus daar kan niets ‘rot’ meer zitten.

  GoeieDag op 28 januari 2015

  De kans dat er met een usb installer iets mis is, is even klein als dat de recovery-download een hikje krijgt, en daarmee wat bitjes verkeerd zet.

  Het verschil is dat die stick niet gevalideerd wordt door je Mac, en dat gebeurt op de achtergrond wel met de download omdat die foutgevoeliger kan zijn. Slaagt de validatie, dan lukt je installatie ook.

  Bijdrager
  iep

  Het enige wat ie daadwerkelijk valideert is je recht om het te mogen downloaden en dat gebeurd aan de hand van je AppleID. Daarna doet ie een download en alles wat daarna volgt is exact gelijk aan de versie op een usb stick. Daaronder valt dus ook het openen van de dmg waarin de eigenlijke installatiebestanden staat (op moment van installeren). Standaard gedrag is dat bij het openen van dmg’s deze daarna eerst geverifieerd worden. Het is dus niet juist dat alleen de internet recovery dit doet. Er zitten in de hele installer nog wel meer checks en bij zowel een usb stick als de internet recovery kan er iets stuk gaan, een bitje omvallen, enz. Het een is daarin dus echt niet beter dan de ander.

  Er zijn andere nadelen die een veel grotere rol spelen. De internet recovery pakt veelal de versie van OS X die bij de Mac geleverd werd, niet de nieuwste versie die via de app store te verkrijgen is (als je mazzel hebt dan is dat wel dezelfde versie). Beetje lullig als je de nieuwste versie van OS X wil hebben. Dan moet je het ding nog downloaden en wel iedere keer weer opnieuw dat je ‘m wil installeren en op iedere Mac. Als je een snelle internetverbinding hebt zonder datalimiet dan wil zoiets nog wel maar ook dan is het niet altijd fijn (als je meer dan 1 Mac moet updaten betekent dat veel wachten). Je bent ook enorm afhankelijk van de app store. Doet deze het niet, zoals bij een nieuwe grote release van Apple, dan heb je gewoon pech. Als de app store het niet lekker doet idem, kun je bijv. zitten met een trage download of downloads die continu worden afgebroken (dat is met Mavericks volgens mij zo geweest, toen hadden ze op release day en de dag erna dermate veel problemen dat downloads continu afgebroken werden). Gevolg: je bent meer dan een uur bezig met downloaden. Als je enige automatisering op de installer toepast zodat ie een unattended installatie kan doen zul je je heil ook bij de usb stick moeten zoeken, niet bij de internet download (het kan maar is lastiger en irritanter dan een usb stick).

  Je zult echter wel een usb stick moeten maken en onderhouden wat ook enige tijd kost. Als je niet zo vaak OS X opnieuw installeert of op maar een paar Macs uitrolt zul je je af moeten vragen of je al die moeite nog wel zou moeten nemen. Als je een clean install wil doen kun je overigens ook prima de internet recovery gebruiken. In beide gevallen zul je toch eerst de schijf moeten schoonvegen en pas daarna de installer starten.

  Om het bij de auto analogie te houden: je kunt prima mensen vervoeren met een Smartje maar als je 30 mensen moet vervoeren pak je gewoon een bus. Daar passen ze allemaal in en je kunt ze in 1x van a naar b brengen. Tenzij je wel heel erg van continu op en neer rijden houdt, pak dan de Smart;)

  Bijdrager
  FourMoreThings

  Ik zou het nooit vanaf een USB stick doen. In het geval dat het om slechts 1Mac gaat is downloaden of de recovery partitie gebruiken toch gewoon veel makkelijker?

  Bijdrager
  iep

  Yup. Als je 1 Mac hebt en je wil de installatie automatiseren dan is een stickje onoverkomelijk maar anders…gewoon de recovery gebruiken.

  Bijdrager
  whaha

  Hartelijk bedankt voor dit onderwerp, nu weet ik dat ik gewoon via internet mijn 2 jaar oude iMac kan herinstalleren met OS X.
  Hopelijk betreft het dan inderdaad Yosemite en niet een oudere versie…
  Kan ik dat van te voren nog controleren?

17 berichten aan het bekijken - 1 tot 17 (van in totaal 17)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.