11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Q:
  Bijdrager
  Thijmen96

  Voordelen iMac SSD?

  Hallo allemaal,

  Ik heb een iMac 21,5″. Ik heb hier door de Apple Store geen SSD in laten zetten, maar ik ben toch wel erg benieuwd wat de voordelen er van zijn. Zeker omdat ze relatief duur zijn, met redelijk weinig geheugen, zijn ze naar mijn idee niet bedoeld om films en muziek e.d op te zetten. Maar nu lees ik allemaal positieve verhalen van SSD, over hoe snel je hele systeem en je programma’s opstarten. Nu vroeg ik mij af of het mogelijk is om een goedkope SSD met heel weinig capaciteit te kopen (32GB), http://bit.ly/fUHpxo , deze vervolgens door een bedrijf, specialist te laten plaatsen. Is dat nu nog mogelijk, achteraf, om er een SSD bij te plaatsen, naast de HDD? En dan vroeg ik mij dan ook af, hoe ik snel mijn programma’s kan laten draaien. Moet ik dan alle programma’s installeren op de SSD? Hoe zorg ik er voor dat mijn mail, itunes, office e.d razendsnel opstarten met behulp van de SSD? Ik wil dus een SSD gebruiken voor het snel laten werken van het systeem, niet voor de opslag van muziek e.d, daar zijn de meeste goedkope SSD’s ook te klein voor. Ik weet er dus nog niet zoveel van, maar ik ben gewoon erg benieuwd naar dit soort dingen:) Ik hoop dat jullie wat uitleg kunnen geven.

  Groetjes Thijmen

  Bijdrager
  McWouter

  Hoi Thijmen,

  Hoewel ik geen iMac maar een MacBook Pro gebruik, kan ik bevestigen dat een SSD behoorlijk spectaculaire prestaties levert als systeemschijf. Mijn MacBook Pro is voorzien van een SSD en een HDD (optische drive eruit gehaald om plaats te maken), ter illustratie: SSD haalt 210 mb/s leessnelheid, HDD (7200 tpm) net 75 mb/s. In het dagelijks gebruik is het een verademing, alles werkt enorm snel, ik wil niet meer terug.

  In een iMac kun je geen SSD naast een HDD installeren (geen ruimte voor). Er zijn dan twee opties:

  – optische drive er uit en vervangen door een soort bracket als dit http://www.ifixit.com/Apple-Parts/12-7-mm-SATA-Optical-Bay-SATA-Hard-Drive-Enclosure/IF107-081 en daarin een SSD monteren. Anders een Googelen op ‘optibay for imac’.

  – je eens oriënteren op de nieuwe ‘hybride’ HDD’s. Deze combineren een klein beetje flashgeheugen met bulkopslag, waarbij de HDD veelgebruikte data naar het snelle flash deel kopieert en vanaf daar gebruikt. Dit is wel nog een vrij nieuwe techniek. Zie http://tweakers.net/productreview/28152/seagate-momentus-xt-st92505610as-(hybrid)-250gb-sata-300-32mb-7200rpm.html voor een review van een dergelijke schijf.

  Succes met je keuze en groet,

  Wouter

  Bijdrager
  Thijmen96

  Optische drive eruit halen is voor mij echt geen optie, omdat ik deze bijna dagelijks gebruik. Ben toch een beetje verbaasd dat dit bij de iMac nodig is. Want als ik bij de online Apple Store een iMac aanklik, staat er bij “Mac op maat” toch echt de optie voor een 1/2 tb HDD plús een SSD van 256 GB. Ik vind 256 gb te veel en te duur, dus daarom wil ik een goedkopere en kleinere SSD die ik door een specialist wil laten plaatsen, ik durf dat zelf echt niet aan. Ik wil toch wel weten hoe ik dat precies moet aanpakken, met software en zo. Ik denk dat ik OS X opnieuw moet installeren?

  Bijdrager
  beach

  Ik heb even zitten googelen, men is wel erg enthousiast …

  Klinkt heel interessant.

  Bijdrager
  Pivni Pes

  Beste SSD voor MacBook Pro???

  Niet alle reacties zijn daar positief.

  Bijdrager
  SMTR
  Thijmen96 op 20 april 2011

  Want als ik bij de online Apple Store een iMac aanklik, staat er bij “Mac op maat” toch echt de optie voor een 1/2 tb HDD plús een SSD van 256 GB.

  Dat staat inderdaad bij de 27″ iMac, maar dir geld niet voor jou 21,5″. Doordat deze wat kleiner is, is er slechts ruimte voor één hdd/ssd.

  Bijdrager
  beach

  Misschien een domme vraag, maar kun je niet gewoon de sdd schijf als externe schijf aansluiten en van daar af op laten starten. Het gaat mij alleen om internet en wat programma’s

  Bijdrager
  SMTR
  beach op 21 april 2011

  Misschien een domme vraag, maar kun je niet gewoon de sdd schijf als externe schijf aansluiten en van daar af op laten starten. Het gaat mij alleen om internet en wat programma\’s

  Dat kan zeker, maar door een ssd extern aan te sluiten, via USB of FW800, verlies je snelheid. Via thunderbolt zou wel een goede optie zijn…

  Bijdrager
  iep

  Wat betreft ssd-algemeen zou ik zeggen: zoek eens voor de gein hier op het forum want er zijn inmiddels al flink wat topics die het onderwerp aansnijden en binnenstebuiten keren.

  Houden we de iMac vraag over: achteraf een ssd in een iMac zetten is een helse klus. Door het ontwerp van de iMac moet er vooraf rekening worden gehouden met een hdd of een ssd + hdd setup. Je zult bij de aankoop al voor een ssd moeten kiezen (en dat kan dus inderdaad alleen bij de 27″ iMac). Als je dat niet doet dan wordt er geen rekening mee gehouden en ontbreken de zaken die nodig zijn om een ssd te monteren. Die zijn wel los te verkrijgen maar het is uitermate lastig om daar aan te komen. Verder zul je ook over 2 rechterhanden moeten beschikken omdat het een aardig groot beroep doet op je sleutelkunde. Een specialist vragen is dus slim maar besef je wel dat het problemen gaat geven met garantie. Goedkoop zal het al met al niet gaan worden. Je kunt je dan ook beter eerst even gaan verdiepen of een ssd voor jou überhaupt wel loont. Als je geen dingen gebruikt die baat hebben bij een snelle schijf dan zou ik afzien van een ssd. Het kost veel en voegt niets tot heel weinig toe waardoor de teleurstelling erg groot zal zijn.

  Bijdrager
  Thijmen96

  Wow bedankt voor alle reacties! Als ik dit zo lees, lijkt het me niet verstandig om achteraf een SSD in te bouwen, maar dan misschien is het dus ook een optie om een externe SSD aan te sluiten, maar aangezien de imac geen thunderbolt aansluiting heeft, verlies je veel snelheid. Ik zou deze snelheid wel graag willen hebben, aangezien ik altijd veel programma’s open heb staan, en regelmatig films bewerk. Of is dan een flinke upgrade naar 16 gb ram ook goed om te doen? (is makkelijk te installeren) Maar ik denk dat het een samenhang is van alles, dus dat als je veel ram hebt, en geen snelle schijf, je nog steeds niet zoveel op schiet:(

  Bijdrager
  iep

  Een snel systeem komt inderdaad neer op het realiseren van een goede samenhang tussen processor, geheugen, schijf en videokaart. Stem die dingen goed op elkaar af en je hebt een heel vlot systeem.

  Het upgraden van het geheugen moet je doen als je zeker weet dat je daar een tekort in hebt. Dat kun je makkelijk zien als je het geheugengebruik in de gaten houdt. Wordt er veel van swap gebruikt en heb je veel page outs dan is het inderdaad handig om het geheugen uit te breiden. Is dat laag dan heb je er weinig baat bij.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.