6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Q:
  Bijdrager
  zjem

  Verschil router en switch

  Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een router en een switch?

  Bijdrager
  Turbanus

  De benaming.:wink:

  Bijdrager
  iPodder
  Bijdrager
  basiel

  om het eens in het heel simpel te stellen is het verschil:

  Een router doet aan NAT (=Network Address Translation) en kan zo 2 verschillende netwerken (op IP niveau) met elkaar verbinden. Typisch het internet en je thuisnetwerk

  Een switch doet niet meer of minder dan PC’s of andere toestellen op hetzelfde netwerk met elkaar verbinden en heeft dus geen nood aan NAT.

  Een router heeft dus strikt genomen maar 2 ethernet poorten nodig 1 voor netwerk x en 1 voor netwerk Y. In de praktijk zullen meeste consumer routers 5 poorten bevatten 1 naar de WAN en 4 naar de LAN (WAN en LAN zijn 2 verschillende netwerken) Dus een consumentenrouter is een router met aan de lanzijde een switch ingebouwd.

  Groetjes
  Basiel

  Bijdrager
  iJoost

  Een router bepaalt met behulp van IP-adressen waar het verkeer heen moet. Een switch doet dat met MAC-adressen. Dat is een niveau lager in de netwerk stack dus.

  Of misschien begrijpelijker: Een router begrijpt het hele internet (qua adressering) een switch alleen je lokale netwerk.

  Bijdrager
  dyn

  NAT is iets anders dan wat een router doet. De apparaten voor thuisgebruikers die men router noemt is een apparaat welke diverse functies samenvoegd tot 1 apparaat. Daaronder vallen tegenwoordig de functie van router, firewall, NAT, switch en een access point zodat je een bedraad en draadloos netwerk kunt maken waarbij je je internetverbinding kunt delen zodat ieder apparaat in het netwerk internettoegang heeft.

  Een pure router doet helemaal niets aan NAT en hoeft dat ook niet te doen. Een router speelt alleen voor verkeersagent en dirigeert het verkeer naar het juiste netwerk.

  Een switch dirigeert verkeer van 1 poort naar een bepaalde andere poort en bepaald dat a.d.h.v. het MAC-adres en op welke poort dat adres zit (hij heeft een tabel waarin dat staat).

  De gegeven wikipedia links geven een goede uitgebreidde uitleg over wat een router en switch is en als je dat weet dan zie je ook meteen het verschil tussen beide.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.