18 berichten aan het bekijken - 1 tot 18 (van in totaal 18)
 • Q:
  Bijdrager
  Jer0en

  verhuiskostenvergoeding

  Beste leden,

  Ik heb een vraag!

  Ik heb een brief gehad van de verhuurder van mijn woning en die heeft mij een verhuiskostenvergoeding aangeboden van bij elkaar 6000 euro.
  Maar je krijg deze vergoeding op voorwaarden dat je voor 18 maanden je huis uit ben mag dit ?

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen Dekker

  Bijdrager
  KarelWillem

  Binnen 18 maanden bedoel je?

  Of moet je 18 maanden weg blijven na de verhuizing?

  Alles mag. Als jij het er mee eens bent, is het goed. Zo niet, dan niet.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-verhuiskostenvergoeding.html

  Wat heeft dit overigens te maken met One More Thing?

  Bijdrager
  hatolex

  Ja waarom niet, als jij die verbintenis niet aangaat is er toch niets aan de hand.

  Bijdrager
  Jer0en

  Dat snap ik maar als ik er niet binnen 18 maanden er uit ben dan krijg ik die vergoeding niet.. De sloop datum is heel wat later;)

  Bijdrager
  GoeieDag

  (Voorpagina artikel? Vreemd, want deze vraag staat -terecht- in de Lounge.)

  Bijdrager
  MrHammond

  Die €6000 krijg je neem ik aan omdat het om een gedwongen verhuizing gaat? Wij hebben heel vroeger ook zoiets gehad, de flat waar m’n moeder toen woonde werd gesloopt, toen kregen we ook een verhuisvergoeding. Kan me niet meer herinneren of er toen ook een termijn aan zat. Wij kregen toen wel nieuwe woonruimte van de verhuurder aangeboden, hoe zit dat bij jou?

  Bijdrager
  sedikit

  Bedenk goed dat je als bewoner heel veel rechten hebt, en je er niet zomaar uitgezet kunt worden!!
  Dit is een vriend van mij afgelopen jaar overkomen. Hij woont zeer tot zijn genoegen in de binnenstad van Amsterdam. Het huis, een groot pand met nog twee bewoners en een kantoor is verkocht aan een projectontwikkelaar (breek me de bek niet open over deze beroepsgroep!). De bewoners bezitten een officiële woonvergunning.
  Die vriend heeft een bevriende advocaat in de hand genomen. Resultaat:
  -andere (goede) woning aangeboden met huurbescherming
  -die woning wordt grondig opgeknapt
  -verhuiskosten worden betaald
  -een “oprotpremie” van € 40.000 (veertig duizend euro)!!

  M.a,w, Als je je poot stijf houdt, kun je terecht veel binnen slepen. Wel afhankelijk van wat de eigenaar van plan is om er mee te doen. In Amsterdam zijn dergelijk panden goud waard, omdat ze verbouwd worden tot luxe appartement-woningen, in de vrije sector, en per appartement een enorme huur opbrengen.

  Bijdrager
  Shmoo

  Daarom geeft de eigenaar van het pand je ook zo’n aantrekkelijk bedrag – als jij hier gebruik van wilt maken kan hij eerder beginnen met slopen/verbouwen of wat hij ook van plan is met het pand..

  Je moet natuurlijk zelf weten of je er gebruik van maakt of niet maar meestal is verhuizen in dit soort gevallen niets meer dan een bestelbusje huren ( 150,- ) en een groepje vrienden optrommelen.
  Je kan ook van begin tot eind dwars gaan liggen en al zijn plannen zo lang mogelijk proberen te vertragen maar uiteindelijk als je de rechtszaak verliest zal het je veel meer geld gaan kosten dan die 6.000,- die je nu aangeboden krijgt.

  Ik zou het wel weten, binnen 18 maanden een nieuwe woning vinden + verhuizen, ik weet niet hoe jullie daar over denken maar ik zie dat als een uitdaging die je makkelijk moet kunnen halen. Een woning vinden terwijl je werk hebt, en aantoonbaar weg moet uit je vorige woning. Elke nieuwe huurbaas ziet jouw veel liever komen dan iemand die net uit elkaar is gegaan of geen werk heeft in deze tijden.

  Bijdrager
  KarelWillem

  …Daarom geeft de eigenaar van het pand je ook zo’n aantrekkelijk bedrag…

  Het is vrijwel het wettelijk minimum.
  Dat heeft niet zoveel met ‘aantrekkelijk’ te maken dus.

  Bijdrager
  Koning Frank
  Jer0en op 18 april 2015

  Beste leden,

  Ik heb een vraag!

  Ik heb een brief gehad van de verhuurder van mijn woning en die heeft mij een verhuiskostenvergoeding aangeboden van bij elkaar 6000 euro.
  Maar je krijg deze vergoeding op voorwaarden dat je voor 18 maanden je huis uit ben mag dit ?

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen Dekker

  In beginsel niet. Je krijg minimaal ±6000 aangeboden wanneer jij je woning moet verlaten wegens renovatie (met inbegrip van sloop). Als over 18 maanden al werkzaamheden beginnen, kan dat wel.

  Bijdrager
  Brombeer

  Als de verhuurder je zes mille aanbiedt, staat er voor hem dus veel meer op het spel.

  Zeker als je in een van de grote steden zit en geen 100% garantie op een minimaal gelijkwaardige vervangende woonruimte hebt, ga je het best eerst naar een rechtswinkel voor een eerste uitleg en daarna met de opgedane kennis naar een in huurrecht gespecialiseerde advocaat.
  Als de VVD niet teveel in de rechtsbijstand heeft zitten hakken is zijn eerste half uur nog gratis.

  Ben je de enige huurder waar dit speelt, of heeft het hele blok zo’n brief gehad? Bedenk dat een beetje procedure een projectontwikkelaar zo een of meer jaar vertraging oplevert en tijd is voor hen geld. Dus ze zijn gebaat met een beetje haast bij hun (vaak snode) plannen, des te minder tijd hebben andere belanghebbenden de tijd om ergens achter te komen. Maar waar procederen voor een projectontwikkelaar gewoon werk is, is het voor een bewoner vaak een hel om doorheen te gaan.

  Edit:
  “woningbouwvereniging”.
  Zet zoiets relevants in het vervolg meteen in de OP.

  Bijdrager
  Jer0en

  Beste leden bedankt voor u reactie!

  De woningbouwvereniging geeft een verhuizersvergoeding van +- 6.000 euro. Nu stelt de woningbouwverening dat je alleen recht hebt op dit bedrag als je binnen 18 maanden bent verhuist. Zij stellen dat je NA de 18 maanden geen recht meer hebt op dit bedrag. Kan dit kloppen? De woongarantie is overigens tot eind 2015, terwijl pas 8 maanden later de sloop gepland staat.

  Bijdrager
  GoeieDag

  Wat wil je dat wij -allemaal directeur van de woningbouwvereniging- hierop antwoorden?

  Bijdrager
  GoeieDag

  Brombeer: “hun (vaak snode) plannen”… Simpel wereldbeeld heb jij.
  En dat onderhuur verhaal klinkt mooi, maar je kunt het ook zien als gewoon diefstal. Zeker nooit huiseigenaar geweest?

  Bijdrager
  Brombeer
  GoeieDag op 18 april 2015

  Simpel wereldbeeld heb jij.

  Wel zo overzichtelijk.
  Ik ben overigens nog steeds huiseigenaar. Welterusten.

  Bijdrager
  jf

  De woningbouwvereniging is blijkbaar van plan je woning te slopen. Dan is het handig dat de bewoners weg zijn. Daar beginnen ze nu al mee, omdat mensen de tijd moeten krijgen om iets nieuws te vinden en ook omdat niet iedereen akkoord zal gaan. Daar houden ze dus al rekening mee – er zullen een aantal huurders wat meer aandacht nodig hebben.

  Je kunt daar tegenin gaan, lekker gemaakt door verhalen als die van Sedekit en Brombeer. In de praktijk delft de huurder echter meestal het onderspit, niet zelden omdat de verhuurder netjes volgens de regels heeft gehandeld (met die regels kun je het oneens zijn, natuurlijkk, maar daar kan de verhuurder niet zoveel aan doen).

  Zoek uit wat de plannen zijn. Als er een mooi nieuwbouwproject met veel dure koopwoningen is gepland, kun je een gokje wagen. Mooi verhaal met moeilijk vervangende vergelijkbare woonruimte te vinden, organiseer je met medehuurders en trommel de pers op, dan wil het nog wel eens wat fraaier uitpakken. Maar in de meeste gevallen kost het je vooral tijd, ergernis en slapeloze nachten en moet je afvragen of het je dat allemaal waard was.

  Praktijk: bel eens met de rechtsbijstand of maak een afspraak bij een rechtsloket o.i.d.

  Zelf zou ik die anderhalf jaar (!) gebruiken om wat nieuws te zoeken en dat geld gebruiken om dat leuk in te richten.

  Dat het bod een beperkte geldigheid heeft, lijkt mij niet zo vreemd. Jij krijgt een bedrag, maar daar staat wel tegenover dat je op tijd weg moet zijn. Anders heeft het allemaal niet zoveel zin voor ze, zij hebben ook een planning te halen. Dat het huis pas later gesloopt wordt: het wordt er niet veiliger en prettiger op als er nog 1 iemand woont in een wijk die verder verlaten is.

  Bijdrager
  nebilem

  Dit gaat toch niet over Apple???? Sorry ik wil niet mierenneuken maar in het verleden zijn topics gesloten omdat het niet over Apple ging.

  Moderator
  Poezenbeest

  En daarvoor hebben we nou juist de Lounge ingericht….

  On topic: de woningbouwvereniging is een organisatie die gehouden in aan de Huisverstingsverodening van je gemeente en het Besluit Beheer Sociale Huurwoningen, daarnaast zijn ze uiteraard gehouden aan boek 7 van het BW. Die laatste zegt dat een verhuurder je de huur mag aanzeggen met een opzegtermijn van enkele maanden, mits hij de woning nodig heeft voor ‘dringend eigen gebruik’, sloop valt daaronder.

  De huisvestingsvergoeding is vastgelegd in de Huisvestingsverordening van de gemeente, maar wordt ook in het BBSH genoemd en is dus volkomen legitiem. Je kan er mee instemmen of niet, maar uiteindelijk trek je toch aan het kortste eind qua wonen. De Woningbouwvereniging heeft namelijk aan het einde van de rit het recht om de woning te (doen laten) ontruimen. Zij moeten dan wel ‘vonnis halen’ bij de rechter en dat kost ze ongeveer ook zesduizend euro. Vandaar die achttien maanden, daarna dwingen ze je en gaan ze je geen geld toe geven.

  De huisvestingsverordening in de meeste gemeenten maakt deze brief overigens extra leuk: niet alleen krijg je die verhuisvergoeding (die naast het verhuizen ook bedoeld is om de nieuwe woning op te knappen), maak ook krijg je een voorrangspositie op de woningmarkt, waardoor je eerder in aanmerking komt voor een gelijkwaardige, of zelfs betere woning. Je staat ineens overal in de top tien van kandidaten en zeker in de grote en gewilde steden is dat een unieke kans.

  Overigens hebben sloopdatum en die achttien maanden niet zoveel met elkaar te maken. Een verhuureenheid die leegkomt, zal eerst overgedragen worden aan bijvoorbeeld Duwo voor studentenhuisvesting (tijdelijk) en daarna aan een organisatie als Ad Hoc voor de laatste periode. Pas als de sloop startklaar is, zal er daadwerkelijk begonnen worden met slopen, zoiets kan wel twee jaar duren.

  Hoe ik dit weet? Ik heb drie van dit soort projecten in Amsterdam gedaan, waarbij ik de bewoners heb begeleid.

18 berichten aan het bekijken - 1 tot 18 (van in totaal 18)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.