30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 46)
 • Q:
  Bijdrager
  wverveer

  van grafisch naar web

  G’morgen, ik ben nu zo’n 15 jaar actief op het drukwerk gebied, maar ik geloof niet dat ik tot mijn pensioen dat kan blijven doen. Dus zou me zelf graag willen ontwikkelen ri. het web/nw media gebied…

  wat is dan wijsheid…beginnen met dreamweaver (grondbeginselen ken ik wel een beetje)
  of is een cursus html (5?) dan beter…of wellicht C of php…

  Ik vindt het niet erg om in mijzelf te investeren maar dan wel graag gelijk goed, met iets met toekomst-mogelijkheden

  Bijdrager
  Ree

  Hoi wverveer

  ALs professionele website bouwer kan ik u de volgende tips geven;

  1. Verdiep uzelf in HTML en CSS. HTML 5 is de nieuwste variant, maar de grondbeginselen van HTML 4 en 5 alsmede X-HTML zijn gelijk. ALs u de ene kent is de ander zonder problemen te begrijpen. CSS voor de vormgeving is ook afhankelijk van de gebruikte HTML standaard, maar geldt hetzelfde voor.
  De tip; er zijn heeeeel veel boeken over geschreven. De welbekende ‘voor Dummies’ series is zeer goed te gebruiken.

  2. Richt uzelf op open-source; PHP/MySQL
  De meeste webservers zijn gebaseerd op deze software. En ook hier; er zijn vele boeken. De Dummies serie is ook hier een goede start.

  Heel veel succes met uw start als web-developer/web-designer.

  En onthoud; “Iedere professional is ooit als leek begonnen”

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Als ik je een tip mag geven (ik ben iets meer dan een half jaar bezig met HTML)

  Begin met de basics! Leer hoe en waarom een stuk code in elkaar steekt en vertrouw niet blind op WYSIWYG editors. Maak jezelf ook bekend met de termen waardoor je vanaf het begin goed inhaakt op de stof. Het is leuk om te rommelen met css maar niks waard wanneer je niet eens weet wat het doet of inhoud.

  Belangrijke basis termen op te weten/begrijpen zijn:
  html
  css
  javascript

  Huur een paar dummie boeken bij de biep over css en html.

  De rest komt vanzelf wel.

  De logica van een website heeft erg veel overeenkomsten met DTP. Zo link je op een website naar beelden net als in InDesign. Tekstkaders kan je via css eigenschappen geven net als je alineastijlen in InDesign. Je bent gebonden aan bepaalde lettertypes (browser fonts)

  Valideer je werk om te voorkomen dat er fouten insluipen waar je geen weet van hebt. En belangrijker nog, leer van deze fouten!

  Test je werk in verschillende browsers

  Laat je werk door derden controleren dmv ‘sitechecks

  etc etc..

  Veel succes maar vooral plezier met het maken van een podium voor het breedste publiek dat er bestaat:)

  Bijdrager
  JBStudio

  Ik heb ook eens de vraag gesteld…. tot op heden nog niks ‘durven’ ondernemen… Misschien staan er nog wat tips in.

  Welke opleiding/cursus webdesign

  Sterkte!
  JBStudio

  Bijdrager
  wverveer

  Bedankt alvast,, ik ga ermee aan de slag (JBstudio, ik zag zojuist jouw topic…ook interessant..)

  Ik heb de voorkeur het onder begeleiding te gaan doen..heeft iemand adresjes voor avondtrainingen/cursussen…

  Niettemin ga ik de voor dummies, maar eens bestellen..

  Bijdrager
  Hailstorm

  Drie woorden:

  1. standaarden
  2. standaarden
  3. standaarden

  Ik ben sinds 1995 op professioneel vakgebied bezig met de meest complexe en veeleisende webomgevingen en er is slechts één ding waar je op terug kunt vallen: standaarden.

  Vergeet WYSIWYG-editors (Dreamweaver, GoLive, etc). Ga gewoon code kloppen in TextEdit of een ander kladblok-programma, dan zie je wat je (verkeerd) doet.

  Als je de basis (XHTML/CSS) onder de knie hebt kun je doorstomen naar javascript, xml, php, asp, c#, etc. Staar hier niet blind op in de beginfase, gun het de tijd.

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Ik kan het alleen maar met Hailstorm eens zijn. Al is het alleen maar omdat ik een goede start (en goede tips) aan Hailstorm te danken heb. Voor de rest heb ik vooral Google lastiggevallen…

  :)

  Bijdrager
  Afroman

  @Hailstorm
  Bouw jij ook al je websites in dat soort programma’s? Nee toch? Je gebruikt toch ook wel Dreamweaver?(dit staat even buiten het topic)

  Bijdrager
  Hailstorm

  Ik gebruik enkel een kladblok.

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Ik ook. Allemaal handwerk en uiteindelijk minstens zo snel maar overzichtelijker…….nl is bijvoorbeeld volledig handwerk en code kloppen. (op de javascripts na)

  Bijdrager
  johnkeates

  Ik ook. Ik typ sneller code dan dat ik een website in Dw ‘teken’. Plus de code die ik maak is schoner en sneller…

  Verder ga je echt niet meer een site in Dw zitten maken en bijhouden. Tegenwoordig maak je gewoon een aantal types van pagina’s, en dat worden gewoon templates voor een CMS naar keuze.

  Stel dat je gewoon een ontwerpje op papier bedacht hebt, dan zet je dat gewoon in code op en dan maak je wat versies (volledige breedte van je orginele ‘stramien’, en dan misschien eentje met een extra balkje rechts of links, of een zonder footer of een zonder navigatie) en die zet je om in templates voor een CMS (zoals Concrete5 of misschien Silverstripe of Joomla – hoewel joomla verschikkelijk slecht in elkaar zit, drupal doet het ook steeds slechter).

  Zelf gebruik ik Eclipse voor grotere projecten en webapps, maar TextWrangler, CSSEdit en Smultron zijn ook heerlijk om in te scripten of programmeren.

  Beginners zouden moeten beginnen bij een site zoals http://www.w3schools.com/ voor introductie, http://www.w3.org/ voor standaarden en regels, en voor de rest gewoon rondzoeken op internet en afkijken hoe andere mensen dingen oplossen. A List Apart is ook een geniale site.

  Bijdrager
  ushuaia71

  Dr. Maddox, zo hard geklopt dat ie stuk is? Geraak er niet op … :sealed:

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Hij is zwaar vanwege de achtergrond. Geef het even de tijd;)

  Edit: Je hebt gelijk. Server zal wel stuk zijn… :slant:

  Bijdrager
  Hailstorm

  Hij ligt er hier ook uit…:neutral:

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Jup!

  Iets landelijks blijkbaar. Vanmiddag wordt het opgelost.

  Bijdrager
  johnkeates

  Precies… d’r zijn zo veel crappy hosters tegenwoordig. Vroeger vast zelfs Lycos goed, maar nu moet je haast verplicht naar Leaseweb om nog bruikbare technologie te krijgen (en ’t kost dacht ik nog niet eens zo veel – 90 euro per jaar ofzo, of 2 euro per maand, ik weet het niet meer).

  Maar handwerk is ALTIJD beter als het door iemand gedaan is die echt een web onwikkelaar is. Je kan namelijk supercompacte code maken, die so verschrikkelijk snel laadt dat je er van schrikt. Je kan bijvoorbeeld PSD slicen en dan in Dw lekker knutselen, en dan kost elke pagina 1MB aan transfer en 2 seconden om te laden en te renderen, maar als je diezelfde site gewoon ‘namaakt’ met handcoding kom je op 6kb uit en ben je in 0.3 seconden klaar.

  Bijdrager
  Hailstorm
  johnkeates op 07 april 2011

  Maar handwerk is ALTIJD beter als het door iemand gedaan is die echt een web onwikkelaar is. Je kan namelijk supercompacte code maken, die so verschrikkelijk snel laadt dat je er van schrikt. Je kan bijvoorbeeld PSD slicen en dan in Dw lekker knutselen, en dan kost elke pagina 1MB aan transfer en 2 seconden om te laden en te renderen, maar als je diezelfde site gewoon \’namaakt\’ met handcoding kom je op 6kb uit en ben je in 0.3 seconden klaar.

  QFT!!!

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Inderdaad. Ik heb weleens een opsomming uit Dreamweaver tot een kwart van de code terug kunnen bouwen. Niet omdat het mooi was maar omdat er geen touw aan vast te knopen was.

  Bijdrager
  Barrix

  Als oude rot (33 jaar in het vak en 10 jaar geleden een al dergelijke ‘overstap’ gemaakt) wil ik je als enthousiast gebruiker wijzen op Sitegrinder3. Als je goed met Photoshop om kunt gaan is dit geweldig. Ik merkte als kreatieveling dat codes kloppen niet mijn ‘cup of tea’ was en zocht alternatieven… en vond het met Sitegrinder3: je kan je lekker concentreren op het ontwerpen en hij doet de rest (automatisch en meer…). Aanrader dus…en met prima tutorials…kijk maar op: http://www.medialab.com

  Wil je het nog simpeler dan is Rapidweaver overigens ook een overweging maar dan heb je minder flexibiliteit.
  Succes met je persoonlijke update!

  Bijdrager
  Hailstorm

  @ Barrix. Je door Rapidweaver gegenereerde CSS valideert niet… :innocent:

  Bijdrager
  Barrix

  Thanx voor je reactie Hailstorm! Tja…ik had me al ingegraven op reacties van de echte ‘hardcore code-kloppers’ die mij met mijn advies wel als ketter op de brandstapel zouden willen gooien. Natuurlijk is het ‘echte werk’ ook een nobel streven.

  Hierna volgt een klein preekje…dus lees het niet als je daar ‘upset van raakt’

  Ik had… en heb… de keuze toen (en nu nog) gemaakt om mijn opdrachtgevers en prospects meer te kunnen bieden dan alleen de ‘oude-traditionele’ media. Websites ontwerpen en bouwen was al lang (10-15 jaar geleden) ‘booming-bussiness’ maar ik was als art-director alleen regisserend betrokken bij dit soort projecten. Toen ik voor mezelf begon besefte ik dat (net als al mijn leeftijdsgenoten-vakbroeders die hopeloos buite de boot vielen) dat ook een markt was waar ik een goede boterham aan kon verdienen. Mijn kop (lees: hersenen) konden die structurele gedisciplineerde code klopperij niet verenigen met het creatief/conceptmatig denken (wat een chaotisch denkproces is). Ik wilde ook niet als ‘ouwe lul’ weggezet worden in het vaken ging het toch aan.
  Welnu een verdere preek bespaar ik je/jullie…maar ik wil hiermee zeggen (het is ook altijd mijn vakmotto geweest) “er leiden vele wegen naar Rome” en sommige daarvan zijn sluiproutes:grin:

  Bijdrager
  MouseMighty

  Web is zoooooo 2010…. Digitale Magazines op tablets maken met InDesign! Wat nou code? Gewoon ff met je Overlay Creator een webpagina binnenharken :crazy: En nou ff serieus, ik sluit mij aan bij Barrix. Ook ik kan niet snel en makkelijk genoeg een concept/idee/vormgeving omzetten in (handmatig) codegeklop. Ik vind eigenlijk ook gewoon dat je dat bij specialisten moet laten. Andersom geldt het toch ook? Iemand die mooie website kan bouwen gaat toch ook geen foldertjes brouwen met Pages? Of toch wel.. :sealed:

  Bijdrager
  Dr. Maddox
  ushuaia71 op 07 april 2011

  Dr. Maddox, zo hard geklopt dat ie stuk is? Geraak er niet op … :sealed:

  [spammert]
  Je kan weer!
  [/spammert]

  :nerd:

  Bijdrager
  wverveer

  Mogge..is sitegrinder dan niet zo iets als dreamweaver te veel code voor simpele paginas..
  het ziet er wel heel gebruiksvriendelijk uit, maar ik heb er nog nooit eerder over gehoord..

  Bijdrager
  Little Idiot

  Sitegrinder bouwt een psd om naar een site, dus waarschijnlijk wel te veel code en eigen sitegrinderzooi.
  je kan het 30 dagen proberen… Je wordt er geen webdesigner van.:lol:

  Bijdrager
  wverveer

  tja dat dacht ik wel…

  barrix, heb je geen voorbeelden van wat je zoal met sitegrinder hebt gemaakt?

  Bijdrager
  wverveer
  Dr. op 07 april 2011

  )

  ascript

  Huur een paar dummie boeken bij de biep over css en html.:)

  dynamisch html voor dummies is uit 2000….dat boek is dan toch zeker waardeloos geworden…ook met de komst van html5..of nog steeds van waarde..

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Ik werk zelf pas een korte tijd met HTML. Ik zou je dus niet kunnen zeggen waar de verschillen zitten. De screenshots en voorbeelden lijken me sowieso niet prettig om van te leren. Er zijn vast wel recentere boeken. Dan wel niet uit de Dummy serie maar vast minstens zo goed of zelfs beter.

  Succes!

  Bijdrager
  Koetjesreep

  Ik werk meestal ook even vlug in HTML en anders gebruik ik rapidweaver. Maar wat ik nooit snap is hoe ze nou die vloeiende overgang van foto’s en achtergronden maken. Is dat dan gemaakt in Photoshop en geëxporteerd voor web of zo?

  Bijdrager
  johnkeates

  Als je een specifieke HTML versie wil leren en je aan standaarden wil houden is XHTML 1.0 aan te raden. Nu gebruik ik zelf de XHTML 1.0 Strict versie, maar dat is niet voor iedereen weggelegd (lees: mensen verklaren mij voor gek), de Transitional versie is minder strikt in het opleggen van regels.

  Nu heb ik zelf geen probleem van strict, want ik ga loeihard door aan beide kanten van het webdesign (15 jaar programmeur en ook nog eens grafisch ontwerper), het geeft soms wat hoofdpijn, maar als je weet wat je doet, kan je dat ideale beeld dat je gecreëerd had (als schets, of in je hoofd) toch prettiger in beeld brengen.

  Er zijn nog wel een aantal dingen die soms door mensen niet begrepen worden, bijvoorbeeld:

  – Navigatielijstjes bestaan om een simpele reden: iedereen weet ze te gebruiken. Dat is ook de reden waarom sites die denken dat ze leuk zijn door het ‘anders’ te doen minder views trekken en minder zinvol zijn om dat ze hun doel gewoon niet bereiken.

  – Alles is uit blokken opgebouwd. Ook ronde dingen, dingen die je niet ziet, en lege ruimtes.

  – Alles als plaatjes uitvoeren is net zo praktisch als in flash werken: doe het gewoon niet.

  – Websites beginnen hun leven met twee dingen: vraag en schetsen op echt analoog papier.

  Misschien handig om ook in gedachten te houden:) Want er zijn een groot aantal slimme programmeurs die hier te hard aan vast hielden en daar door verschrikkelijke websites maken, maar er zijn ook een groot aantal goede ontwerpers die onbruikbare websites gemaakt hebben om dat ze zich niet hard genoeg vasthielden aan die zaken. De sweet spot vinden is lastig, maar statistieken uit je site halen, informatie over wat je wil doen, hoe je dat van plan bent te bereiken en of het bijgesteld moet worden of niet helpt daar enorm bij:)

  Code kloppen / programmeren is een ding, met die kennis een site bouwen een totaal andere zaak.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 46)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.