3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Q:

  Bijdrager
  adb1973

  TIP: Windows 10 op een oudere MacBook Pro (2011)

  Ik dacht ik schrijf deze ‘hulp’ post na mijn ervaringen met het installeren van Windows 10 op mijn MacBook Pro i7 13 inch early 2011, een MacBook 8,1 ik hoop dat het iemand helpt.

  Deze MBP wordt niet genoemd in het ondersteuningslijstje van Apple maar voldoet ruim aan de minimum requirements van Windows 10. En dat klopt want het werkt (na veel gedoe) prima onder Boot Camp.

  Net als in Windows 8.1 (en ook 7 geloof ik) ontstaat er vaak na FOUT installeren een hardnekkig en schijnbaar onoplosbaar probleem met het geluid dat niet te installeren valt zelfs al zijn de goed e drivers door Apple in de BC-update wél meegeleverd. Fora staan er vol mee, maar weinig echte oplossingen. Het draait allemaal op de Cirrus Logic 4206B audiochip die in in deze MacBook zit, volgens mij geeft de 4206A ook problemen.

  Hoe te werkt te gaan:
  Eerst is het belangrijk om te weten dat het probleem een EFI probleem is, dus dat installeren via een USB-BootCamp-assistent-stick als je dat al voor elkaar krijgt, in de problemen gaat brengen, die tip/route dus niet volgen.

  1: Maak een partitie aan voor Windows, dat kan ook met BC-Assistent maar ik heb het via een oudere versie van schijfhulp gedaan omdat mijn El Capitan (beta)versie kreupel is. En de BC-Assistent minimaal 32GB vrijmaakt.

  2: download and installeer gptsync om te checken of je GPT and MBR hetzelfde zijn, vaak is dat niet het geval waardoor je tijdens de windows installatie een foutmelding krijgt.*
  download gptsync hier: http://www.insanelymac.com/forum/topic/177505-enhanced-gptsync-tool/ gebruik de 0.3 versie.

  3: Open Terminal en laat gptsync checken of je GUID Partition Table (GPT) en virtuele Master Boot Record (MBR) hetzelfde zijn, vaak is dat dus niet zo. (Dit werkte bij mij niet in El Capitan, maar wel onder Mavericks en ik denk ook onder Yosemite)

  4: Start op via Option/ALT, zodat je het bootmenu krijgt.
  Ik MOEST Windows van DVD installeren op mijn MBP 8,1 om de keuze te krijgen tussen een DVD-icoon met ‘Windows’ of ‘EFI Boot’ bij USB krijg je alleen de optie EFI-Boot maar dan kom je in de problemen.

  5:* Over het probleem: als je Windows 10 (of 8.1) installeerten je krijgt de foutmelding: “Kan Windows niet op deze schijf installeren. De geselecteerde schijf heeft een GPT-partitiestijl.” of iets soortgelijks, dan zijn je GPT en MBR niet goed gesynced, ga terug naar (3), als je in legacy mode

  Opmerkingen:
  Ik ben begonnen met installeren via USB-stick omdat ik dacht dat dat sneller was dan via DVD, dat klopt. Maar het audio-probleem is dan niet op te lossen, zelfs niet met juiste drivers. Het is mij niet gelukt op via USB in legacy modus te installeren, je bent gedwongen EFI te gebruiken. Je ziet dan bij ALT/Option boot ook alleen de optie ‘EFI-Boot’ staan en niet ‘Windows”. EFI boot werkt dus prima en snel maar het audioprobleem los je er niet mee op.

  Op een of andere manier is het gebruik van een virtuele gesyncte MBRde enige manier om de beruchte foutmelding: HD Audio apparaat – code 10: Can’t start audio device blablabla/Kan apparaat niet starten) op te lossen.

  Na gebruik van de MBR methode werd mijn HD audio apparaat correct geinstalleerd als Cirrus Logic 4206B AB28. Op foto’s van Macfixit is te zien dat de MBP 8,1 een Cirrus Logic 4206B CNZ chip heeft, dat was niet genoeg info want als je de driver daarvoor in een via EFI-bootmode geïnstalleerde W10/8.1 probeert te insalleren vindt hij het apparaat in ieder geval op de MBP 8,1 nog steeds niet.

  Hoop dat die iemand helpt. Ik schrijf niet zoveel van dit soort tutorials dus als er nog iets onduidelijk is dan kan ik het misschien verbeteren.


  Bijdrager
  Qapla

  Je kan ook windows 8.1 installeren via bootcamp, en dan van windows 8.1 gratis updaten naar 10.
  Zo heb ik het gedaan en dat werkt goed.


  Bijdrager
  adb1973

  @SnowOns Fijn om te weten dat dat ook werkt! Op mijn MacBook Pro had ik in Windows 8.1 alleen precies hetzelfde probleem (en getuige de vele forumposts was ik niet de enige). Maar als alles in 8.1 al prima werkt, dan is een gewone upgrade een veel snellere en minder ingewikkelde optie en dus de weg te gaan.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.