8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  Q-collective

  Thermal throttling in context

  Er wordt momenteel moord en brand geschreeuwd door diverse gebruikers vanwege de thermal throttling bij de 2018 MBP’s. Deze YouTube video van Yuryev plaatst dit in context. Zeker het kwartiertje kijken waard.

   

  Mocht je hem niet bekijken: de tl;dr is dat het nog steeds een (behoorlijk) stuk sneller is dan de 2017 modellen en dat thermal throttling iets is van alle tijden. Yuryev blijft kritisch, maar ik laat aan ieder hun eigen oordeel.

  Bijdrager
  Cybertopian

  Punt is dat Apple een lijn met computers bouw voor professionals. En bij professionele machines verwacht je functie boven vorm. M.b.t. dit onderwerp heeft een professionele machine betere koeling om (langdurig) hoge prestaties te leveren. Maar Apple maakt z’n computer liever zo klein en plat mogelijk, en dit gaat te koste van o.a. de koeling van de machines.

  Ook een goed toetsenbord, aansluitingen en makkelijk vervanging van basis onderdelen worden geofferd voor de vorm. (B.v. de accu die zit vastgeplakt aan de behuizing. Kijk voor de grap eens wat er nodig is om een accu te vervangen van een MB Pro. Een paar generaties geleden hingen de losse accu packs nog gewoon in de AppleStore. iFixit geeft de MB Pro niet voor niets een 1 voor repairability.)

  Apple strooit graag met “professional” en “pro”, maar het is voornamelijk pro geld. Het zijn eerder lifestyle machines geworden. (Dat verklaart ook de TouchBar.)

  Bijdrager
  GoeieDag

  Weer een ‘pro’ aan het woord; wordt er een beetje moe van.

  Elke persoon die dagelijks een computer voor z’n snufferd heeft is een een ‘pro’, en dan ieder op zijn eigen manier.

  En toch blijven die ‘pro’s’ maar denken dat bepaalde computers speciaal voor hun worden gemaakt…

  Bijdrager
  Brombeer

  Zo denkt ook iedereen verstand te hebben van taal, omdat we daarmee communiceren. Of van sport omdat we daar naar kijken, of van politiek omdat we daar allemaal onder zuchten.

  ow wacht…

  Bijdrager
  Cybertopian

  @GoeieDag Ik ben het helemaal met je eens. Ik krijg zelf ook kromme tenen van het “pro” en “professional” bij artikelen over o.a. de MB Pro. Maar “pro” lijkt het marketing technisch goed te doen. Daarom hebben we tegenwoordig ook een iMac Pro en iPad Pro’s.

  Afhankelijk van je toepassing kan je als “professional” ook prima toe met een MB of MB Air. (Of een Windows PC, of een Raspberry Pi.)

  De MB Pro moet dan als machine voor zware toepassingen worden gezien. Dan gaat dat over zwaardere cpu’s die ook meer koeling en een grotere accu nodig hebben. En daar worden compromissen gemaakt omdat het in een dunne behuizing moet. (Ook de aansluitingen en een goed toetsenbord worden daar voor geofferd.)

  Daarnaast zijn zulke dure machines een investering waar en een tijd mee wilt doen. Dan moet het makkelijk zijn om onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn (ventilatoren, accu) makkelijk zijn te vervangen. En misschien wil je (of een tweedehands koper) de levensduur nog wat verlengen door een geheugen of SSD upgrade. Helaas, dat is waarschijnlijk niet in Apple’s belang.

  Dit zien we ook bij de Mac Pro. Was dat eerst een kast waar je veel vrijheid had is dat nu een prachtig cilindertje, maar ook daar was veel commentaar op de geslotenheid. We zullen zien wat ze bedacht hebben voor de volgende generatie.

  Ander punt is dat Apple natuurlijk ook maar een paar modellen heeft en daarmee gebruikers met uiteenlopende wensen wil bedienen. En zelfs met die paar modellen krijgen ze het voor elkaar dat sommige modellen (Mac mini, MB Air) al tijden geen echte update meer hebben gehad. En juist een MB Air (met update) is voor velen een prima keus.

  Bijdrager
  Melle

  Hhmmm. Conclusie (zijn voorlopige conclusie) – koop het basemodel 15” en je hebt prijs/kwaliteit iets heel goed beet.

  Paar weken geleden was een base model nog 4 core, nu 6!
  Paar weken geleden was een base model nog 2gb vram bij de GPU, nu 4!
  Paar weken geleden had een MacBook pro 15 nog een tweede generatie toetsenbord met de gekende problemen, die nu lijken voor een groot stuk aangepakt te zijn.
  Verder beter geluid, true tone display voor de niet fotografen of beeldbewerkers…
  En dus maw. Ik zou sinds lang terug een 15” model aanraden, basis model, met zoveel SSD als je budget maar kan dragen.

  Moderator
  Night

  Wat ik ook erg grappig vond, is dat bij de “de test” de i9 werd vergeleken met een Windows i7 en werd gekeken naar de render-tijd van een testfilm. Hierbij scoorde de Windows machine 7 seconden en de “throttled’ i9 47 seconden. Volgens mij zegt dat eerder iets over de slechte Mac integratie van de Adobe software dan over de echte snelheid van de MacBook Pro.

   

  Voor wie een meer gematigd en doordacht overzicht wil lezen:

   

  https://www.computerworld.com/article/3291760/apple-mac/about-that-macbook-pro-core-i9-throttling-story.html

  .

  Bijdrager
  TheBigZ

  Het zou wel eens een GPU ipv een CPU probleem kunnen zijn.

   

  https://www.geekbench.com/blog/2018/07/macbook-pro-mid-2018-throttling/

   

   

  Conclusions

   

  So what’s going on here? Why does this test not replicate the throttling seen in other tests? Part of the issue is the test themselves. Premiere uses both the CPU and the GPU, while Geekbench only uses the CPU. If the GPU contributes significant heat, then that will cause the CPU to throttle more aggressively. It’s possible the decrease in performance observed in Premiere is due to a combination of new AMD GPUs with new Intel processors, or to the new AMD GPUs themselves.

   

  My recommendation? If your work doesn’t involve long-running tasks that are CPU- and GPU-intensive (such as Premiere) then the new MacBook Pro should provide a considerable increase in performance. Otherwise, it might be wise to wait until more performance data is available.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.