28 berichten aan het bekijken - 1 tot 28 (van in totaal 28)
 • Q:
  Inactief
  Anoniem

  Statische website overzetten naar CMS

  Ik beheer voor een vriendenclub een website, die ik geheel handmatig heb gecodeerd. Zij leveren afentoe wat kopij die ik dan op de juiste pagina zet met de nodige html code eromheen. Om dit allemaal wat beter te stroomlijnen, en om de schrijvers de mogelijkheid te geven om zelf direct nieuws, nieuwe leden, etc toe te voegen, zit ik er over te denken om alles in een CMS te zetten. Een hoop werk aangezien elke pagina, inclusief links moet worden aangepast. Ik schat dat er zo’n 100 pagina’s zijn.

  Heeft iemand hier ervaring mee, zijn er dingen waar ik op moet letten die niet meteen voor de hand liggend zijn? Kan ik mijn huidige css files blijven gebruiken? Alle tips zijn welkom!

  Bijdrager
  Ostinato

  Ik denk dat het sterk afhangt van de structuur van je site en van het gekozen CMS.

  Hier in ieder geval een paar links voor het importeren in WordPress:

  http://yourbusiness.azcentral.com/import-static-wordpress-15542.html
  http://smallbusiness.chron.com/import-static-wordpress-50653.html

  How To Import HTML Content To WordPress From Your Old Site

  Inactief
  Anoniem
  Ostinato op 08 april 2014

  Ik denk dat het sterk afhangt van de structuur van je site en van het gekozen CMS.

  Kun je daar wat verder op ingaan, hoe beinvloeden die twee elkaar?

  Het gaat trouwens niet om een blog.

  Bijdrager
  Ostinato

  Ik ben helaas niet echt een expert. WP is inderdaad vooral blog-gericht, maar kan ook wel andere content laten zien.

  WP is gratis, dus je kan rustig een beetje experimenteren. Volgens mij is Droopal ook gratis, maar iets ingewikkelder.

  Bijdrager
  vdlindenmark

  Afhankelijk van je website zul je een schikte cms moeten zoeken. Ik gebruik vrijwel altijd WordPress.
  Heb je een link van de bestaande website, dan kunnen we misschien wat gerichter advies geven.

  Bijdrager
  Shmoo

  Doe jezelf een plezier en geef die mensen een WordPress omgeving dan ben je tenminste af van dat.. ” Koen kun je even….. ”

  WordPress is ingericht zodat idioten (knipoog) het kunnen gebruiken, wanneer je een Facebook pagina kunt updaten dan kun je ook met WordPress werken daar waar andere CMS’en vaak ingericht zijn vanuit de gedachte van de mensen die het ontwikkelen.
  WordPress heeft ook actieve vrijwilligers die niet kunnen programmeren aan het systeem zelf maar wel feedback geven over hoe zij het ervaren dus vanuit een niet-zo-technische achtergrond en naar die mensen luisteren ze ook want die mensen moet er tenslotte mee werken.

  Dit is wel een voorbeeldje, niets mis met de kwaliteit van het CMS dat hier getoond wordt het is echt een van de betere maar als je naar dit plaatje kijkt dan is dit waarschijnlijk voor een developer of ICTer porno op de werkvloer.
  Kijk eens hoeveel linkjes, opties, features en vooral icons op deze pagina staan. Als deze pagina nog niet schreeuwt “ik kan alles” dan weet ik het niet meer, hier worden technische mensen blij van, veel knopjes om op te drukken.

  Wel weet ik dat menig mens die nog nooit een website onderhouden heeft hierin binnen de kortste keren de weg kwijt is. Dit is namelijk echt een fabriek.
  Kijk gewoon eens in die middelste kolom waar ze visueel een lijstje hebben gemaakt van de pagina’s op de website. I het begin is het vrij duidelijk, About Typo… en dan heeft die pagina een sub-pagina van twee community and history maar dan.
  Special pages? Generated content? News-entries? Heb je enige idee hoe on overzichtelijk dit soort systemen zouden worden wanneer je 1200 blog posts als sub-pagina onder News-entries hebt staan.

  Dan ga je eens kijken naar het admin gedeelte bij WordPress en hoe overzichtelijk dat is tegenover dat hier boven.
  Dit is ontworpen om gebruikt te worden door mensen die geen verstand hebben van websites bouwen maar wel content willen kunnen toevoegen op een eenvoudige manier.

  Los daarvan heb je denk ik dit nodig. Als je dit begrijpt ben je denk ik 75% klaar met WordPress leren voor beginners.
  Het gaat vooral bij het maken van een eigen WP Thema dat je weet welke templates ( .php bestanden in de theme folder ) gebruikt worden bij het tonen van X pagina’s in de browser.

  The anatomy of a WordPress theme

  Daarna is het gewoon een kwestie van doen en je content overzetten vanuit je Static HTML bestanden in de meer dynamische templates.php. Je hakt als het ware je site in stukjes header.php, footer.php, sidebar.php content.php page.php en ga zo maar door.

  Ik heb zelf nooit echt een boek of wat dan ook gekocht ik heb het gewoon geleerd door de standaard WordPress thema’s die bij WordPress zitten aan te passen ipv direct vanaf nul op je eigen benen een eigen thema te willen gaan bouwen , dat is denk ik de aller beste manier om te beginnen gewoon een standaard WordPress Thema aanpassen en vervangen met jouw HTML en CSS en dan met name het Twenty Twelve thema is denk ik ideaal als starter-thema.
  Dupliceer de folder twentytwelve in de / wp-content / themes / folder en hernoem het naar bijv. de naam van de website. Let op geen spaties gebruiken in folders.
  Zodra je dit gedaan hebt kun je vanuit het WP Dashboard je nieuwe eigen thema al zien en activeren onder het menu Weergave.
  Daarna is het alleen nog een kwestie van de HTML tussen de PHP codes in de templates aanpassen naar je eigen static HTML versies en je stylesheet overzetten naar style.css en je bent klaar.
  Neem bovenstaand linkje terzijde voor het geval dat je niet weet welke template.php voor welk type content dient en je kunt je site binnen no-time (voor een ervaren gebruikers ) omgezet hebben naar een WordPress versie maar het gaat niet om de snelheid natuurlijk.
  Het is vooral een kwestie van templates.php volgen, als jij index.php opent wat normaal de homepage is op elke site dan zie je bovenaan een tag genaamd get_header() – het zegt eigenlijk al wat het doet, op die plek wordt header.php aangeroepen dus open je header.php om te kijken wat daar allemaal in staat en wat je moet veranderen met je eigen content.

  Inactief
  Anoniem

  Goeie tips, hier ga ik vanavond eens mee aan de slag en kijken of ik een paar pagina’s kan omzetten.

  Dus als ik het goed begrijp worden alle pagina’s nu pagina.php, ipv pagina.html? En ik hoef maar 1 header.php en footer.php te maken, en die wordt dan automagisch op elke pagina gezet?

  Sleutelbeheerder
  Night

  Leuk:-) automagisch

  Inactief
  Anoniem

  Eerste horde: mysql installeren en een database aanmaken:-D

  Bijdrager
  macpro

  Kijk ook eens naar Adobe Contribute.
  Daarmee kun je een statische website laten onderhouden door andere personen.
  Je hoeft alleen maar een paar templates te definiëren voor je website.

  Eigenlijk maak je daarmee een CMS op een statische website.

  Zeker de moeite waard om naar te kijken, want je hoeft dan mogelijk niet je hele website om te gooien.

  En het grote voordeel is dat je geen echt CMS gebruikt.
  Dus je hoeft je geen zorgen te maken over het beheren van MySQL en je CMS systeem.
  Want dat komt er ook nog eens bij kijken.

  Inactief
  Anoniem

  Dat product is misschien handig voor een bedrijf, maar ik hou het liever bij open source software die al zit ingebouwd in de meeste webservers.

  Inactief
  Anoniem

  Ok, ik heb mysql en wordpress met succes geinstalleerd op mijn iMac, en heb bovenstaand scherm waar ik pagina’s kan toevoegen. Wanneer ik nu “New Page” kies, is dat automatisch een blog post. Maar dat wil ik dus niet. Hoe kan ik een gewone pagina toevoegen?

  Edit: gevonden, simpelweg de comments uitzetten in de settings…

  Bijdrager
  Xenophon
  Inactief
  Anoniem

  Ok, al een heel stuk opgeschoten met het overzetten. Toch nog een paar vraagjes, vooral wbt het aanpassen van de .php files.

  1.In 404.php staat nu

   
  <div class="entry-content">
    <p><?php _e( 'It seems we can&rsquo;t find what you&rsquo;re looking for. Perhaps searching can help.', 'twentytwelve' ); ?></p>
    <?php get_search_form(); ?>
    </div><!-- .entry-content -->
   

  Dat wil ik veranderen in mijn eigen tekst, plus een img daarboven. Hoe doe ik dat?

  2. In de sidebar.php wil ik alleen twee links: aanmelden, en contact. Hoe verander ik dit in

   
  	<?php if ( is_active_sidebar( 'sidebar-1' ) ) : ?>
  		<div id="secondary" class="widget-area" role="complementary">
  			<?php dynamic_sidebar( 'sidebar-1' ); ?>
  		</div><!-- #secondary -->
  	<?php endif; ?>
   
  Bijdrager
  Shmoo

  1)

  Je kunt die P tag met daarin de <?php _e( ‘ tekst’ ) … gewoon vervangen met tekst naar eigen keuze aangezien dit thema waarschijnlijk toch alleen voor jullie ‘groepje’ gebruikt gaat worden en je geen vertaling nodig hebt. Hardcoded deze tekst-strings aanpassen is dan geen enkel probleem en werkt het snelst/makkelijkste.

  Wil je het officieel ‘volgens de boekjes’ doen dan zal je in de vertaalbestanden van TwentyTwelve (language folder) deze tekst moeten opzoeken en hem daar aanpassen – veel gedoe en ik doe dit nooit. Ik maak thema’s standaard maar voor één taal geschikt de taal die in het document staat tenzij mensen specifiek hierom vragen of je een thema maakt dat door meerdere mensen/ verschillende websites gebruikt gaat worden.

  En de afbeelding kun je natuurlijk gewoon met HTML erin plaatsen, ook hardcoded.

  2)
  Je kunt via het WordPress Dashboard naar Widgets gaan en een ‘Tekst Widget’ in de Sidebar slepen deze Widget accepteert zowel HTML en gewone teksten. Simpel twee linkjes maken naar X bestemmingen en deze dan in de Tekst Widget droppen en opslaan.

  Als de linkjes Aanmelden en Contact al bestaande en aangemaakte pagina’s zijn binnen het WordPress admin dan kun je ook een Custom Menu Widget gebruiken i.p.v een Tekst Widget.

  Inactief
  Anoniem
  Shmoo op 12 april 2014

  En de afbeelding kun je natuurlijk gewoon met HTML erin plaatsen, ook hardcoded.

  Bedankt voor je antwoorden, het gaat steeds beter.

  Dat plaatje lukt nog niet helemaal. Ik heb het in een images folder in de de twentytwelve theme folder gezet, en dan gebruik ik dit:

   
  <img src="https://www.onemorething.nl/wp-content/themes/onemorething/external-image.php?src=images/404plaatje.&ext=jpg&h=0ea2e805ff345b1f5e10c7e3400fda2e&t=1606823891" alt="404" />
   

  Maar in de code van de pagina staat het op

   
  http://localhost/~koen/ALC/wordpress/https://www.onemorething.nl/wp-content/themes/onemorething/external-image.php?src=images/404plaatje.&ext=jpg&h=0ea2e805ff345b1f5e10c7e3400fda2e&t=1606823891
   

  Wat is de beste plaats om dit plaatje te zetten, in de uploads folder misschien?

  Bijdrager
  Shmoo

  Je moet de URL link dan ook dynamisch maken zodat deze zich auto. aanpast ongeacht op welk domein je dit thema gebruikt.

  Gewoon in de Thema folder is oké wanneer het plaatje bij het thema hoort. In de upload folder komt normaal alleen media dat door de gebruikers van de site wordt geupload.

  
  <img src="<?php get_template_directory_uri(); ?>/images/plaatje.png" alt="123">
  

  http://codex.wordpress.org/Function_Reference/get_template_directory_uri

  Inactief
  Anoniem

  Ik moest dit gebruiken om het te laten werken:

   
  <?php echo get_template_directory_uri(); ?>
   
  Bijdrager
  Shmoo

  Ja sorry echo moest er nog voor stom van mij.

  Inactief
  Anoniem

  Reuze bedankt, Shmoo!

  Inactief
  Anoniem

  Nog een vraagje.:)

  De ledenlijst op de huidige website is beveiligd met een login en paswoord (via een htpasswd file). Hoe werkt dit met WP? Ik kan een pagina individueel beveiligen met een paswoord (en dan krijgt de titel van de pagina het woord ‘protected’ ervoor), maar kan ik dit doen voor een hele ‘folder’, zodat ik niet iedere pagina en foto in de hierarchy hoef te beveiligen?

  Bijdrager
  Shmoo

  Nu ben je op een punt gekomen dat je eerste echte ‘irritatie’ tot stand gaat komen en je dus online moet gaan zoeken naar oplossingen.

  Prachtig dit is de beste manier om in de praktijk te leren want hoe eenvoudiger je een oplossing of zelfs meerdere mogelijkheden kunt vinden om dit ‘probleem’ te tackelen zoals jij het graag getackeld wilt hebben hoe beter of slechter het CMS uiteindelijk bij je past en daar moet je het CMS ook op afrekenen door het te testen en niet uitgaan van wat iedereen er allemaal over schrijft want dat is gekleurd.

  Bij WordPress zijn er waarschijnlijk verschillende mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen maar het gaat erom dat jij een oplossing kunt vinden die goed en eenvoudig zonder al te veel poes-pas werkt voor de mensen die er uiteindelijk mee moeten gaan werken.
  Ik heb even heel snel gezocht en kwam hierop uit.

  Smart Passworded Pages

  Kort samengevat denk ik dat het dit doet;

  Wanneer je deze plugin activeert kun je één centrale login pagina aanmaken en deze voorzien van een wachtwoord zoals je dat al had uitgevogeld via het WP admin en daarna kun je pagina’s aan deze ‘centrale pagina’ koppelen d.m.v een [shortcode] <– herkent de brackets in het content gedeelte te plaatsen wanneer je een pagina opmaakt.
  Zodra het CMS dan tijdens het opslaan een bepaalde [shortcode] ziet staan zal het auto. deze pagina beveiligen met hetzelfde wachtwoord. Op die manier kun je dus gewoon pagina’s blijven aanmaken vanuit het WP admin en hoef je niet steeds handmatig keer op keer de volgende pagina’s te voorzien van hét wachtwoord.

  Ik geef toe dit is niet de aller makkelijkste of meest logische manier van werken/denken, want het aller makkelijkste en logische zou zijn door één pagina aan te maken ( laten we hem in dit voorbeeld even documenten noemen ) > deze ‘documenten’ pagina voorzien van een wachtwoord en dan alle volgende pagina’s die je ook wilt beveiligen of afschermen gewoon koppelen via een Parent (child) systeem aan de ‘documenten’ pagina die al voorzien is van een wachtwoord waardoor de rest van de pagina’s die gekoppeld zijn aan de ‘documenten’ pagina ook vanzelfsprekend datzelfde wachtwoord krijgen.
  Dat zou de meest eenvoudige en aller beste/logische oplossing zijn die voor iedereen te begrijpen is maar helaas denken ze daar bij WordPress weer anders over. ( tweede reactie )
  http://wordpress.org/support/topic/auto-apply-prassword-protection-to-child-pagescategories

  Dit zijn van die dingetjes die je altijd op je pad zult krijgen wanneer je met een CMS gaat werken. Links of rechtsom je zal altijd naar oplossingen moeten zoeken.
  Helaas kun je in WordPress niet even een directory aanmaken op de server omdat alle pagina’s en posts geen static content zijn maar dynamische content. Er bestaat dus geen about.html pagina in een bepaalde directory op de server deze zit in de database.
  Er zullen vast wel meer advanced plugins te vinden zijn wanneer je eens serieus gaat zoeken op dit probleem maar ik vind het persoonlijk altijd fijn om zo min mogelijk plugins ( code van derde ) te gebruiken en wanneer je dit wel nodig hebt omdat je zelf beperkt bent in bepaalde kennis dan kun je nog altijd zelf bepalen hoeveel code van derde je in je systeem wilt opnemen.

  Dit is erg belangrijk Plugins kunnen geweldige dingen doen maar de basis van een plugin faalt altijd omdat het altijd afhankelijk is van iemand anders en niet jezelf. Of dit nu een succesvolle WordPress plugin is, Adobe PS Extensie, Safari AdBlock of noem maar elk ander voorbeeld, de basis van dit principe faalt altijd omdat het een toevoeging TOT de core is en niet een onderdeel van.
  Ga dus ook niet zomaar voor de fun in de WordPress plugins directory zoeken naar wat je allemaal zou kunnen gebruiken zoals we dat op vandaag op onze iPhones doen met Apps in de App Store. Installeren om het installeren = fout!

  Inactief
  Anoniem

  Goed om te weten dat niet alles kan met de standaard WordPress. Ik ga hiermee aan de slag.

  Dankdankdank!!!!

  Inactief
  Anoniem

  Iemand een idee hoe ik het 2012 theme kan aanpassen zodat de hele achtergrond wit is?

  Dit:

   
  html {
    background-color: #fff;
  }
   

  werkt voor de boven en onderkant, maar niet voor de zijkanten, daar zie ik nog steeds een grijze rand. Ik kan eventueel de width van het geheel groter maken dan 960px, maar dan wordt ook mijn content breder, en die wil ik graag op 960px houden.

  Ik gebruik trouwens een child theme voor de modificaties.

  EDIT: ik denk dat het hiermee gaat lukken: http://coolestguidesontheplanet.com/make-full-width-header-and-footer-in-wordpress-twenty-twelve-theme/

  Vanavond maar eens proberen.

  Bijdrager
  Shmoo

  Ik zou in jouw geval geen gebruik maken van een Child Theme omdat jij de eigenaar en developer van het thema bent en dit soort constructies maken het alleen maar ingewikkelder.

  Child Themes werken eigenlijk alleen voor mensen die een Premium thema kopen ergens online en deze dan gaan gebruiken + aanpassingen maken maar wel nog verwachten dat ze support (updates) krijgen van de developer op het thema.
  Als dat het geval is dan kan de developer zijn originele thema gewoon updaten zonder dat jouw aanpassingen in gevaar komen en overschreven worden omdat deze in een Child Theme aangemaakt zijn en dus als het ware als een bovenste laag op het thema liggen.

  Wanneer jij een eigen thema maakt dan ben jij de developer en hoef je niet bang te zijn dat jouw aanpassingen overschreven worden door iemand anders want jij bent de developer, niet WordPress of iemand anders.

  Zolang je maar dit doet.

  Je dupliceert de twentytwelve folder en geeft deze kopie je eigen naam, daarmee maak je het eigenlijk als jouw thema. Daarna verander in binnen het style.css bestand bovenaan deze informatie

  
  /*
  Theme Name: Koen
  Theme URI: http://example.com
  Author: Koen
  Author URI: http://example.com
  Description: Koen's eerste WordPress thema
  Version: 1.0
  License: Koen is de baas 
  License URI: http://example.com
  */
  

  Zodra je dit opslaat is het Thema helemaal je eigen en kan er niets mee gebeuren tijdens updates van WordPress of wie dan ook.

  *let wel op bij het kiezen van een naam voor je thema het beste is om de naam van de website te gebruiken zonder spaties, want zodra er in dit voorbeeld nu een developer zou zijn die op wordpress.org/themes/ een nieuw thema upload onder de naam Koen heb jij een probleem en denkt WordPress weer dat het thema van iemand anders is.
  Dit komt niet heel erg vaak voor omdat de meeste thema’s wel unieke namen hebben maar toch handig om te weten.

  Inactief
  Anoniem

  Een child theme maken leek me wel handig, omdat ik dan alleen maar een paar documenten hoef aan te passen. Mocht er een update voor 2012 komen, dan hoef ik alleen de 2012 folder maar te vervangen. Heb ik geen child theme, maar een aangepaste kopie, dan moet ik alle aanpassingen van de nieuwe 2012 in mijn eigen theme gaan doorvoeren.

  Ik ben trouwens ook niet van plan om mijn thema te publiceren op de WP website, dus als er al een koen thema bestaat is dat prima wat mij betreft.

  Bijdrager
  streeff

  Vind je WP nu echt prettig? Dit is al een vrij lange thread geworden, zo.

  Bijdrager
  meneerjanssen

  Ik weet nog wel een alternatief, geen cms maar een simpele oplossing voor als mensen eenvoudig wat tekst en foto’s willen aanpassen.
  Het heet: http://www.pagelime.com . Ik heb er zelf goede ervaringen mee, het is niet perfect, maar wel gratis tot 3 sites. Zeer geschikt om digibeten mee te laten werken.

28 berichten aan het bekijken - 1 tot 28 (van in totaal 28)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.