14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Q:
  Bijdrager
  Star65

  Snijlijnen komen niet overeen met afdrukken

  Ben zelf geen grafisch specialist, maar heb een PDF met snijlijnen gekregen van een vriend die een grafisch bureau heeft om deze eens af te drukken op mijn kleurenlaser Samsung CLP-610ND

  Nu heb ik het volgende probleem en weet niet waar ik dit tijdens afdrukken eventueel kan corrigeren:
  Als ik dubbelzijdig afdruk, zijn se snijlijnen van de voor- en acherkant een paar millimeter verschoven. Is dit ergens aan te passen tijdens afdrukken?

  (p.s. deze test doe ik voor hem omdat hij misschien dezelfde kleurenlaser wil aanschaffen)

  Bijdrager
  Nietzman

  Die speling van een paar millimeter is een beperking van de printer, is helaas vrij weinig aan te doen anders dan er rekening mee houden bij het ontwerp. (Zelf geef ik gewoon in indesign een bleed van 3mm.) Bij een grotere afwijking kun je even kijken of “auto rotate and center” of iets dergelijks wel aanstaat en of het papierformaat goed is ingesteld.

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Daar ontkom je bijna niet aan. Stel de papierlade wat strakker in zodat er minimale speling is bij de invoer. Dubbelcheck verder of de printer ook echt in het midden print en geen vaste afwijking heeft. In dit laatste geval kan je de uitlijning aanpassen op de afwijking van de printer. Toch blijft het improviseren en zal je net als bij drukwerk een marge moeten gebruiken.

  Bijdrager
  Star65

  Was er al bang voor. Die instellingen die je noemt had ik al gecontroleerd, maar dat bracht niks.
  Er is dus geen “calibratiemethode” , “uitlijnmethode” of iets dergelijks voor dubbelzijdig?

  Voor mijn standaard werk is dit helemaal geen probleem, maar in dit specifieke geval met snijlijnen is het toch wel de bedoeling dat het overeenkomt. Het zit dus puur in de hardware van de printer?

  Bijdrager
  Dr. Maddox
  ”Star65″

  Er is dus geen “calibratiemethode” , “uitlijnmethode” of iets dergelijks voor dubbelzijdig?

  BIj een vaste afwijking van je printer (even testen dus..) gewoon mikken op het midden. Dat wil zeggen het midden van de ruimte die als verschil ontstaat tussen de snijlijnen gebruiken als middelpunt van je snijlijnen bij de volgende afdruk.

  Bijdrager
  Star65

  Thx, got the picture. (zal het doorgeven als hij de snijlijnen erop zet de volgende keer, gaat nu in eerste instantie even om kwaliteit.)
  Papierlade wat strakker gesteld, maar dat brengt ook niks.

  Bijdrager
  MDF

  eventueel (als je een dummy wil maken) afdrukken op twee afzonderlijke pagina’s en dan pagina’s tegen elkaar kleven ?

  Bijdrager
  Richele

  Er zijn nog een paar dingen waar e op moet letten: staan de snijtekens in het bestand aan de linkerkant even ver van de rand als aan de rechterzijdeI, Daarnaast kun je bij het afdrukken kiezen voor “auto rotate en center” door die functie aan of uit te schakelen kun je ook verschillen krijgen of oplossen… ook kan de functie “fit to print area” nogal eens verschillen veroorzaken

  Ook kunnen er verschillen zijn tussen twee versie van hetzelfde programma waarmee je afdrukt, je zou bijvoorbeeld kunnen proberen met een oudere en een nieuwere versie van Acrobat

  Bijdrager
  MoNdO GeNeRaToR

  Iemand trouwens een idee hoe je de snijlijnen kan activeren onder CS3?

  Bijdrager
  Dr. Maddox

  Daar kies je voor bij het exporteren naar een PDF in indesign bijvoorbeeld. Daar staan alle opties voor afloop snijlijnen en tekens in het PDF export venster. In illustrator kan je ook nog een geselecteerde rechthoek omzetten naar snijlijnen “object>cropmarks>make” “object>snijtekens> maken”

  Bijdrager
  MoNdO GeNeRaToR

  Heel erg bedankt!

  Bijdrager
  Dr. Maddox
  ”MoNdO

  Heel erg bedankt!

  Welcome:D

  Bijdrager
  remisc

  volgens samsung is het een duplex printer.. dan zou je een preciezere passing mogen verwachten.
  enkele mm is wel veel. is het verschil in de lengte of de breedte?

  je kan een illustrator kruisje precies in het midden van een a4 kunnen zetten. zet erin bv magenta wat evenwijdige lijntjes naast ( halfpunts of zo) dan kan je de afwijking bepalen.
  doe dan een testje met het kruisje verschuiven en dan zou het kunnen passen.

  deze ‘truuk’ heb ik vaak toegepast:lol: :roll:

  Bijdrager
  Star65

  Thx allen voor de antwoorden.
  Het verschil in de lengte is 2 mm en in de breedte 1 mm.

  Mijn vriend reageerde “laconiek” en wist gelijk wat hij moest aanpassen. (kruisje verschuiven)

  Ik gebruik deze printer zelf alleen voor trainingsmateriaal dubbelzijdig af te drukken en daarvoor voldoet hij ruimschoots aan de verwachting.
  Begrijp ook best dat het geen drukwerk printer is waar bijna geen foutmarge in mag zitten. Ik denk dat je dan in een andere prijsklasse printers uitkomt. De afdrukken op zich qua kleuren zijn wel erg goed.

  Oh ja, ik had al veel geprobeerd met de instellingen (zoals hierboven genoemd) en ook geprobeerd af te drukken vanuit voorvertoning om verschillen waar te nemen.
  Tevens heb ik een dubbelzijdige afdruk gemaakt op mijn zwart/wit Dell Laser, maar dan schrik je je helemaal te pleuris hoeveel de snijlijnen erlangs zitten bij dubbelzijdig.

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.