1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Q:
  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Screensaver wil niet weg? Zo wel.

  Het is me nu al een paar keer gebeurd dat de screensaver aanstond en niet weg wilde: toetsen of de muis indrukken deed niks, met de muis bewegen zorgde dat het muispijltje over het beeld ging maar de screensaver bleef staan, enz. Het lijkt erop dat de enige manier is om de aan/uitknop te gebruiken omdat je verder niks met je computer kunt.

   

  Gelukkig is er wel een oplossing. Als je dit ooit ook overkomt, ga dan (nadat de computer opnieuw opgestart is) naar Systeemvoorkeuren → Delen en zet daar „Extern inloggen” aan. De volgende keer dat de screensaver vastzit, pak je een andere computer erbij in hetzelfde netwerk, open je daarin de terminal, en typ je in:

   

  ssh gebruikersnaam@computernaam.local

   

  … waarbij je natuurlijk de computernaam van de Mac die vastzit gebruikt, en de naam van de huidige gebruiker op die computer. (Bovenstaande werkt met elke Mac of Linux-PC; met een Windows-PC moet je eerst een SSH-client installeren.)

  Druk dan op Return en je wordt als het goed is om je wachtwoord gevraagd. Na dat in te typen en weer op Return te drukken, geef je de opdracht:

   

  killall ScreenSaverEngine (+ Return)

   

  Als je nu naar de Mac kijkt zal, als het goed is, de screensaver gestopt zijn en alles weer werken zoals altijd.

   

  Alles? Nou ja, bijna alles … Mission Control doet het namelijk niet meer — probeer maar eens met F3 (of F9/F10/F11, als je zoals ik de ouderwetse Exposé-toetsen gebruikt). Gelukkig blijkt de oplossing daarvoor ook eenvoudig te zijn: zorg dat de screensaver weer start. De makkelijkste manier is om in de systeemvoorkeuren naar Bureaublad en schermbeveiliging → Schermbeveiliging te gaan en daar een interactieve hoek te kiezen waarmee de screensaver aangaat. Zet het pijltje in die hoek, wacht tot de screensaver aanspringt, en zet hem dan weer uit. (Alleen de voorvertoning van de screensaver aanzetten helpt niet — het moet de „echte” screensaver zijn.)

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.