30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 30)
 • Q:
  Bijdrager
  /dev/enschede

  Roaming tarieven in Europa

  Voor wie het dossier van de Europese roaming tarieven nog een beetje volgt. Het lijkt erop dat het nu echt, echt rond is.

  Voor meer over de achtergrond van het laatste punt waarop alles nog hing: http://newsmonkey.be/article/75565

  Bijdrager
  McMeller

  Op 15 juni van dit jaar is het zover. Binnen de EU komt er een einde aan de roamingkosten.

  Er is al het nodige over geschreven en ik heb een hoop gelezen. Toch is niet alles mij duidelijk.

  Wat wordt nou precies wettelijk vastgesteld? Simpelweg dat je gehele bundel in de gehele EU bruikbaar moet zijn, eventueel met een maximum van een aantal dagen per jaar?

  Veel providers lopen nu te koop met abonnementen met EU-dekking. Zou je kunnen stellen dat al die aanbiedingen en extra’s slechts tot 15 juni zin hebben en daarna eigenlijk zinloos zijn omdat ze voor iedereen gelden?

  Ergens anders lees ik weer dat providers geen kosten in rekening mogen brengen voor roaming, maar roaming wel als gebruik buiten de bundel mogen blijven beschouwen en daarvoor het binnenlandse tarief mogen rekenen. Wat klopt daarvan? Volgens mij hanteert KPN bijvoorbeeld helemaal geen MB-tarief meer.

  Bijdrager
  KarelWillem

  Kort gezegd; gewoon simpelweg alles uit je bundel; net als in Nederland.

  Bijdrager
  Niels

  Er is nu een overgangsperiode, maar straks heb je bij abonnementen die afgesloten worden na 15 juni dat gewoon alle data en belminuten vanuit één bundel gaan, of dit nu in Nederland of het buitenland is. Tot die tijd verkopen providers abonnementen waar nog kleine lettertjes aan vast zitten, zoals max. X dagen in de EU data, etc.

  Ik geloof dat T-mobile nu de eerste is die echt onbeperkt gaat in de EU en zelfs de VS (https://www.t-mobile.nl/go-unlimited), met als beperking 5Gb per dag, welke vervolgens gratis per 1Gb kan worden uitgebreid. KPN heeft bijvoorbeeld de beperking van 60 dagen, maar dit zal waarschijnlijk worden aangepast met nieuwe abonnementen na 15 juni. En de overige providers zullen ook wel dergelijke constructies hebben.

  Bijdrager
  KarelWillem

  …maar straks heb je bij abonnementen die afgesloten worden na 15 juni dat gewoon alle data en belminuten vanuit één bundel gaan…

  Voor zover ik weet heeft het niets te maken met abonnementen afgesloten na die periode.

  Ieder abonnement dat – nu of straks – in Nederland werkt, zal vanaf 15 juni op dezelfde manier in de hele EU werken.

  Bijdrager
  McMeller

  Zo kort en krachtig als KarelWillem het omschrijft heb ik het ook begrepen. Daarom begrijp ik de dwaling die ik in mijn laatste alinea omschrijf ook niet.

  Kun je dan eigenlijk stellen dat al die mooie aanbiedingen die de providers nu laten zien, feitelijk lokkertjes zijn die slechts tot 15 juni zinvol zijn? Ik heb mijn abonnement ook net vernieuwd naar een variant met EU-dekking. Maar ik kon kiezen: 5GB en 200 minuten in Nederland of voor een fractie minder per maand 5GB en onbeperkt bellen in EU. No-brainer dus, vooral wegens onbeperkt bellen.

  Ik wou al zeggen, NielsDam, weet je wel zeker dat het alleen voor abonnementen na die datum opgaat? Ik had anders begrepen, net als KarelWillem.

  Volgens mij is dit typisch zo’n verhaal wat in beginsel heel simpel is maar door providers onbegrijpelijk gemaakt wordt door allerlei tussenstappen.

  Bijdrager
  KarelWillem

  Uiteraard zoeken providers telkens lokkertjes om mensen maar zoveel mogelijk te laten overstappen. Internet in de hele EU is een hot item nu, dus dat is waar je mensen nu mee trekt.

  Maar nogmaals: na 15 juni is je bundel gewoon een EU-bundel.

  Bijdrager
  /dev/enschede

  Beste mensen, helaas… ik moet jullie uit de droom helpen. Het gaat nog steeds over voorstellen, er is nog geen concreet besluit genomen.

  Zoals bij zoveel Europese wetten geldt; Brussel doet een voorstel, de landen moeten ermee instemmen en daarna is Brussel de ‘politieagent’.

  Op dit moment ligt er vanuit Brussel een voorstel. Maar met name de zuidelijk Europese landen zijn nog niet akkoord. Daar verdienen de telecom providers namelijk nog heeeel veul geld met roaming.

  Wat is er aan de hand; als een klant van operator A roamt op het netwerk van operator B dan moet A daarvoor geld betalen aan B. En tot nu toe bracht A die kosten dan weer in rekening bij de klant.

  Als roaming kosteloos wordt kan A die kosten niet meer verhalen op de klant. Dan moet A of (1) minder betalen aan B of (2) het tarief voor gebruik van het eigen netwerk verhogen.

  Welnu, tegen optie (1) verzetten de zuidelijk Europese staten zich en tegen optie (2) verzetten de Noord-Europese operators zich.

  Bijdrager
  /dev/enschede

  Om aan te geven hoe chaotisch de situatie nu is; de Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor 60 dagen vrij roamen. Dat voorstel is van tafel en er ligt nu een ander voorstel. Het aanbod dat T-Mobile sinds vandaag heeft (Unlimited is echt Unlimited) is gebouwd op het oude voorstel dat alweer is ingetrokken.

  Dus; er zijn veel plannen, er zijn veel goede voornemers, maar hoe het er echt uit gaat zien en of we echt die 15 juni wel gaan halen is nog heel onduidelijk.

  Bijdrager
  McMeller

  Oké, dus naar jouw idee zijn al die nieuwsberichten die spreken over een definitief eind voor roamingkosten per 15 juni te kort door de bocht?

  http://www.ad.nl/nieuws/onbeperkt-gratis-roaming-in-europa-nu-echt-een-feit~a0798ce7/

  Bijdrager
  KarelWillem
  Marc op 16 januari 2017

  Beste mensen, helaas… ik moet jullie uit de droom helpen. Het gaat nog steeds over voorstellen, er is nog geen concreet besluit genomen…

  Uw Europa

  En de lange versie, als je echt alles wilt weten.

  Het uittreksel hiervan:
  – bellen/sms/data kost hetzelfde als in het land waarin je je abonnement hebt afgesloten
  – gebruik van je bundel die je in je land van herkomst hebt afgesloten mag NIET met roaming-tarieven worden belast

  Bijdrager
  /dev/enschede

  Ik lig niet dagelijks aan het nieuws infuus als het om dit onderwerp gaat, dat moet ik toegeven.

  Voor zover ik weet is het laatste voorstel gedaan dat roamen gratis wordt, maar dat providers maatregelen mogen nemen tegen misbruik. Misbruik is dan met name het nemen van een abonnement in land B terwijl jezelf in land A woont.

  Probleem is dat de zuidelijke telecom operators nog steeds hoge tarieven voor roaming in rekening brengen aan de noordelijk operators, die de noordelijke operators niet mogen doorberekenen aan hun klanten. En dus moeten die noordelijke operators die kosten ‘uitsmeren’ over hun klanten; nationaal gebruik wordt dan dus duurder. Zeker als we met z’n allen in de vakantie heerlijk hele Netflix series gaan kijken.

  Om gratis roamen goed te regelen moet het tariefprobleem tussen operators opgelost worden; die tarieven moeten omlaag. En daarbij liggen de Zuid Europese landen dwars om hun eigen telecom operators te beschermen.

  Het artikel dat @McMeller aanhaalt is al enkele maanden oud en was zeker voorbarig. Als het besluit er al door is, is dat zeker iets van de laatste weken. Ik zal eens even navragen, misschien dat ik het in de krochten van het EU-parlement ergens kan opduiken.

  Overigens (even terzijde, maar veel mensen weten dit niet): “het mag niet van Brussel” bestaat in veel gevallen niet. Brussel bedenkt een regel, de landen moeten unaniem instemmen en Brussel houdt de landen er vervolgens aan. Als “iets niet mag van Brussel” is die regel in 95% van de gevallen door onze eigen regering zelf goedgekeurd.

  Bijdrager
  KarelWillem

  Lees nu gewoon het verhaal van vlak boven je even.
  Dan is het gewoon klip en klaar waar we dit topic mee begonnen.

  Kort gezegd; gewoon simpelweg alles uit je bundel; net als in Nederland.

  Overigens is deze hele zaak half december definitief beklonken:
  “UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2016/2286 VAN DE COMMISSIE van 15 december 2016”

  Dat hoef je niet na te vragen, want het hele verhaal is in die link te vinden.

  Bijdrager
  /dev/enschede

  Ff navraag gedaan; vanuit het EP krijg ik te horen dat het nog niet helemaal rond is.

  En dat is precies de chaos die ook al blijkt uit deze topic. De EC heeft een verordening vastgesteld, @KarelWillem noemt ‘m al.

  Die moet nu door de regeringsleiders worden bekrachtigd (Rutte, Merkel, Hollande, etc.). Dat is nog niet gebeurd.

  Pas als dat gebeurd is, is de verordening ook bindend.

  Bijdrager
  McMeller

  Mijn vraag is in elk geval niet onterecht want het is blijkbaar maar net hoe je het leest.;-)

  Bijdrager
  KarelWillem

  Die bepaling geldt met ingang van 15 juni 2017, mits de wetgevingshandeling die naar aanleiding van het in artikel 19, lid 2, van die verordening genoemde voorstel voor de wholesalemarkt voor roaming moet worden vastgesteld, op die datum van toepassing is.

  Artikel 19, lid 2:

  Het is inderdaad hoe ingewikkeld je het wilt maken…:-D

  Bijdrager
  /dev/enschede

  Voor wie het nog wat interesseert, gisteren schijnt dr laatste hobbel overwonnen te zijn. Er komen caps op de groothandelstarieven. Daarmee is nu de weg vrij voor vrij roamen in de EU.

  Bijdrager
  /dev/enschede
  Bijdrager
  McMeller

  Begrijpen doe ik het half, maar de conclusie is duidelijk en bevalt mij.

  Bijdrager
  MoNdO GeNeRaToR

  Dank je wel. Maar ik heb nog een vraag: betaal je nu vanaf juni 2017 helemaal niets meer om te roamen? Want als ik het artikel goed gelezen heb, dan komen er gewoon maximumtarieven. Dan betaal je dus nog steeds meer als je in het buitenland surft, alleen niet meer zó heel veel meer.
  Dat zou wel een teleurstelling zijn.

  Bijdrager
  /dev/enschede

  Voor zover ik weet is het inderdaad nul, maar mogen telecom providers maatregelen nemen tegen misbruik. Wat misbruik is, is niet gespecificeerd. Dus dat zal na juni 2017 van geval tot geval worden bekeken.

  Als misbruik wordt o.a. genoemd structureel een abo hebben in een ander dan je eigen land. Maar ander misbruik is ook denkbaar.

  De 60 dgn clausule dit T-Mobile nu nog in z’n oneindig abo heeft lijkt daarmee ook niet houdbaar. Maar dat geldt ook voor de vrij muziek bij T-Mobile, wellicht dat over beide zaken de rechter zich nog moet uitspreken. En dan kan het nog wel een paar jaren duren voordat ook daarover duidelijkheid is.

  De in het artikel genoemde bedragen zijn de bedragen die de telco’s elkaar in rekening mogen brengen. Dus als een Tele2 abo in Spanje naar Netflix kijkt betaalt de abo niets extra aan Tele2, maar moet Tele2 daarvoor wel betalen aan de Spaanse telco. En jouw eigen telco (Tele2 in dit voorbeeld) zal die roaming kosten dus wel degelijk gaan uitsmeren in de prijs van de abo’s.

  Let op: wat ik al zei. Voor zover ik het weet. En ik weet zeker niet alles.

  Bijdrager
  TechyJ

  Volgens mij mag je max 180 per jaar in het buitenland roamen binnen je eigen bundel, in elk geval bij KPN. Wat ik alleen niet weet is of bij ‘oude’ abonnementen die mensen laten doorlopen de EU dekking ook inbegrepen zit. Weet iemand dat?

  Moderator
  Pete.Z

  Ja, ook bestaande abonnementen bellen en internetten straks gewoon “gratis” binnen Europa.

  Bijdrager
  Speedooo

  Er is vanuit de EU nog niet besloten wat er moet gebeuren met de huidige abonnementen die zijn afgestemd op Nationaal verbruik. Belangrijk om je op dit moment nog niet rijk te rekenen dat je huidige bundel vanaf deze zomer 1-op-1 te gebruiken is op je Europese vakantiebestemming.

  Moderator
  Pete.Z

  Niet waar, er mogen simpelweg geen roamingkosten meer berekend worden aan de consument, welk abonnement hij of zij ook heeft, je kan het vanaf 15 juni overal in de EU gebruiken.
  Er blijven kosten aan roamen voor de providers, en ongetwijfeld zullen die dat terughalen via de abonnementskosten, maar je kan je abonnement dus overal in de EU gewoon gebruiken zonder extra kosten.

  Bijdrager
  /dev/enschede

  Maar 180 dagen per jaar? Hoe moet dat dan voor iemand die in Overdinkel (NL) woont en 3 km verderop in Gronau (D) werkt? Dan ben je toch 250 dgn per jaar in Duitsland. En toch lijkt het mij geen misbruik.

  Bijdrager
  /dev/enschede

  Kleine aanvulling nog; ook ik was nog iets te snel. De
  ministers van Economische Zaken van alle 28 EU landen moeten nog unaniem akkoord gaan. Pas dan is het helemaal rond.

  Moderator
  Pete.Z
  Marc op 04 februari 2017

  Maar 180 dagen per jaar? Hoe moet dat dan voor iemand die in Overdinkel (NL) woont en 3 km verderop in Gronau (D) werkt? Dan ben je toch 250 dgn per jaar in Duitsland. En toch lijkt het mij geen misbruik.

  Dan neem je dus een Duits abonnement.

  Bijdrager
  Speedooo

  Helaas Pete.Z wat jij zegt is onwaar. Dit is een aanname van de consument. Het vraagstuk hoe moet er door de providers geacteerd worden met bestaande nationale bundels is nog niet getackeld. Toekomstige bundels zijn wel behandeld en daarin wordt de EU en Nationaal gelijk getrokken.

  Bijdrager
  TechyJ

  Begrijpen doe ik het half, maar de conclusie is duidelijk en bevalt mij.

  Haha, helemaal mee eens!

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 30)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.