8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  jobz

  prijzen van Apple verschillen met VS, prijsbeleid, invoeren

  Elke 112e vraag op dit forum gaat over de prijs van Apple producten in de VS en de omrekening naar Nederlandse en Belgische prijzen in €.
  Met vervolgens de 101 mogelijkheden om geld te besparen. Daarom hier een aantal vragen met (mijn) antwoord. Enjoy.

  1. Waarom zijn de prijzen van Apple producten zoals ze zijn (hoog / laag / OK / te duur)
  2. Waarom zijn de prijzen in de VS anders dan in Nederland/België.
  3. Kan ik Amerikaanse prijzen in Amerikaanse $ omrekenen naar Euro’s.
  4. Kan ik producten uit de Amerikaanse Apple store kopen?
  5. Wat ben ik kwijt als ik een Apple product van buiten de EU importeer/meeneem naar Nederland.
  6. En Engeland?

  1. Deze komen tot stand in een markt met vraag en aanbod. Apple is de aanbieder en wij zijn vragers. Apple is niet de enige aanbieder van dingen met schermen. Je kan ook kiezen voor een ander product. Apple kiest (theoretisch) een prijs waarbij zij hun winst en aandeelhouderswaarde kunnen maximaliseren. In de praktijk bepaalt een aantal managers van Apple het internationale prijsbeleid.

  2. Omdat de markt anders is in de VS dan hier. Vraag en aanbod zien er anders uit en dus ook de prijs. Bovendien zijn de Amerikaanse prijzen veelal zonder BTW (omzetbelasting). De BTW verschilt per staat in de VS (bijv: Iowa : 6% ). In Nederland is de BTW 19% (vanaf 1-10-2012: 21%) en in België 21%. Een andere reden is dat we in de VS en Europa met verschillende valuta werken (duh). De winst van Apple wordt echter in $ uitgedrukt. Apple zal dus bij het prijsbeleid rekening houden met de koers van de dollar, omdat een deel van de opbrengsten in andere valuta dan de dollar worden behaald. Apple loopt hier een zogeheten valutarisico. Zij kan dit risico eventueel afdekken (met bijv. valutatermijncontracten), maar daar zit (zelfs voor Apple) een prijskaart aan.

  3. Ja. De wisselkoers van vandaag (8-8-2012) is ongeveer 1,25 dollar voor een euro. Een Macbook Pro kost $1199. Dat is dus €959. Hier komt nog de Amerikaanse sales tax bij. Zeg 6%. Dan kost de Macbook €1017. Deze kost €1249 in Nederland en het verschil is dus €242. Echter als je deze invoert in Nederland moet je 19% BTW er bij optellen en kom je op een bedrag van €1210. Deze laptop kost € 1249 in Nederland. Prijsverschil : €39 in het voordeel van de VS, inclusief (2 keer) BTW.

  Je kunt vaak de buitenlands betaalde BTW terugkrijgen. In dat geval ben je kwijt:
  $1199/1,25 * 1,19 = €1141. Toch mooi € 108 voordeliger.

  Maar let op (nu komt ie), dat is bij de huidige koers! En de BTW gaat per 1-10-2012 naar 21%.
  En let op de stekkers!

  4. Nee. Apple Store in de VS verzendt niet naar Nederland en België. Je kunt wel bij een ander bedrijf in de VS bestellen en het product naar Nederland laten versturen of het product online kopen in Amerika en een bevriende Amerikaanse of een hierin gespecialiseerd bedrijf het product laten doorsturen van de VS naar Nederland. Maar dan komt in alle gevallen wel de fiscus om de hoek kijken…

  5. Invoerrechten en omzetbelasting in Nederland: Neemt u vanuit een land buiten de EU goederen mee met een gezamenlijke waarde hoger dan € 430? Dan moet u belasting over deze goederen betalen. 19% BTW. Er zijn geen bijkomende invoerrechten voor computers. U moet de invoer wel zelf aangeven bij de Douane. Doet u dit niet en wordt u gecontroleerd en gepakt dan kunnen de kosten hoger uitvallen.

  6. Binnen de Europese Unie (EU) is er in principe vrij verkeer van goederen. Koopt u in een ander EU-land producten voor eigen gebruik en brengt u deze producten mee naar Nederland, dan zijn er in principe geen invoerbeperkingen. Een Macbook Pro zoals in vraag 3 kost £999 in het Verenigd Koninkrijk. Met de dagkoers van 1,25 € per £ is dat € 1249 inclusief VAT (BTW). Deze kunt u zonder meer invoeren in Nederland. Zodoende bespaart u op dit moment niets, maar ook hier geldt dat deze winst afhangt van de prijzen in de landen en van de wisselkoers. En let op de stekkers!

  Heb ik nog vragen over het hoofd gezien?

  —–
  Dit is een update van deze post uit 2008. Die was niet meer aan te passen, was verouderd en qua lay-out niet meer goed.

  Bijdrager
  Yggdrasil

  Oef! Kan hier geen sticky van gemaakt worden? Dan komt het meteen bovenaan en zien mensen die vragen hebben meteen dat er een uitleg staat.

  Heel handig!

  Bijdrager
  Emielgroendijk

  Goede vragen en duidelijke antwoorden! +1

  Inactief
  Anoniem
  Niiiiiickk op 08 augustus 2012

  Dan komt het meteen bovenaan en zien mensen die vragen hebben meteen dat er een uitleg staat.

  Geloof je het zelf?:evil:

  Bijdrager
  computer space

  Waarom is dat klote Mountain Lion zo klote goedkoop in Nederland?
  15,99 €? In dollars is dat 13,43 euro excl BTW*1,2= $16.12$
  BELACHELIJK.
  Ik denk dat ze de dikke Amerikaanse Wansmaaksaus over de apps anders niet konden verkopen in de meer stijlbewuste EU.

  Bijdrager
  Maverick9898

  Dat van Engeland klopt niet helemaal. Je verliest sowieso iets, want die adapter klopt niet;). Andere stekkers in the UK. Dus je moet of zo’n adapter kopen voor hier, of je moet er eentje opofferen als je er al één hebt:)!

  Bijdrager
  Haike

  Het verschil wordt dus verwaarloosbaar, want je geeft het zelf al aan; de Nedelandse BTW gaat naar 21% dus bij een in Amerika aangeschafte machine van €1017,- komt het met 21% uit op €1230,- dus nog maar €19,- verschil.

  Voor dat bedrag kan niemand heen en weer vliegen om in NY een MBP te gaan halen.:wink: Ook niet als je probeert de invoerrechten te omzeilen.

  Bijdrager
  mymac

  Zo. En nu hopen dat iedereen éérst leest voordat er weer een topic wordt geopend! Oh wacht…:grin:

  “4. Nee. Ze verzenden niet naar Nederland en België althans. Je kan wel bij een ander bedrijf in de VS bestellen en het product naar Nederland laten versturen of het product online kopen in Amerika en een bevriende Amerikaanse het product laten doorsturen van de VS naar Nederland. Maar dan komt de fiscus om de hoek kijken…”

  Ik zou het zo doen:

  4. Nee. Ze verzenden namelijk niet naar Nederland en België. Althans, je kan wel via een ander bedrijf in de VS je product bestellen en het naar Nederland laten versturen met het nadeel dat er vaak hoge verzendkosten op komen. Of je koopt het product online in Amerika en een bevriende Amerikaan/een Amerikaanse doorstuurservice (zoals MyUS) het product laten doorsturen van de VS naar Nederland. In alle gevallen is er een zeker risico dat je invoerrechten en/of belasting moet betalen.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.