10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Q:
  Bijdrager
  Ezri Dax

  POWER7 architectuur en Mac OS

  IBM POWER7 servers
  Name
  780 (MaxCore mode)

  Number of sockets
  8

  Number of cores
  64

  CPU clock frequency
  3.86 GHz

  Oh als Mac OS hier nou eens op zou kunnen draaien. Kwijl.

  Het is een opvolger van de G5 en het schijnt dat het compatible met elkaar is.

  Bijdrager
  tarun

  Leuke cijfers, maar hoe snel istie en hoe duur?

  Bijdrager
  Pieterr

  http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_POWER

  Afkomstig uit dezelfde familie. Maar zoals bekend is Apple van de PowerPC architectuur afgestapt.

  Bijdrager
  Ezri Dax

  Ja, maar ik zou het prachtig vinden als iemand Leopard op zo’n machine aan de praat zou krijgen.

  Geblokkeerd
  Anoniem

  En nee, de Power7 is NIET de opvolger van de G5.

  Power7 is de opvolger van Power6, wat de opvolger was van Power5 en Power4. De PowerPC G5 processor was een afgeleide van de Power4 architectuur. Het lijkt me sterk dat je software voor de PPC G5 zonder moeite op een andere CPU uit de Power familie kan draaien.

  *gaat zich eens verder inlezen*

  EDIT:
  Ha, misschien zelfs wel:) Aangenomen dat er geen instructies zijn die alleen voor de PPC G5 bestaan en die niet onderdeel zijn van de PowerPC instructieset.

  The POWER3 and subsequent microprocessors in the POWER series all implement the full 64-bit PowerPC architecture.

  Dan nog zit je natuurlijk met drivers en alle andere dingen. Dat de processor je assembly begrijpt is maar een van de vele punten:)

  Bijdrager
  Pieterr

  Het aan de praat krijgen van de OS X kernel hierop zal in ieder geval een niet-triviale exercitie zijn.:wink:

  Bijdrager
  johnkeates

  Leopard is niet op de nieuwe POWER7 architectuur aan de praat te krijgen zonder de source code van alle huidige PPC64 drivers. Dat komt door dat de UniNorth bridge van Apple een custom chip is, waardoor er in Mac OS X instructies en drivers en adressen gebruikt worden die niet bestaan met andere bridge chips. De enige mogelijkheid is de drivers zelf rebuilden voor de nieuwe bridge en dat kan alleen met de source.

  Verder moet je ook een moederbord in elkaar zien te knutselen dat op de OpenFirmware versie 5.2.4f1 draait, om dat dat de hoogste versie is die Mac OS X PPC aan kan op PPC64, met diezelfde northbridge.

  Je zal dan ook OpenFirmware drivers moeten maken voor alle onderdelen die dat nodig hebben (USB, Netwerk, Audio, Video) om dat die voor elk moederbord anders zijn (maar wel in dezelfde ROM chip zitten).

  Al met al alleen iets wat Apple op het moment zou kunnen doen:) (Om dat wij gewone mensen de source niet hebben en de hardware designs ook niet)

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Zie? Daar ga je al:)

  En ik betwijfel of Apple er brood in ziet om Mac OS X op reusachtig grote en krachtige IBM ijzer te laten draaien. Tenzij ze natuurlijk toch weer meer druk gaan leggen op de enterprise markt en gaan denken aan vernieuwde rendering farms en aan een mooie Citrix-achtige terminal server oplossing.

  Maar beiden lijken me sterk:p

  Bijdrager
  johnkeates

  Wat dan weer wel kan is een mooie BSD kernel te nemen, daar XEN aan te knopen en daar dan Mac OS X als VM op te draaien via NX. Dan heb je allen nog thin clients nodig (die NX ondersteunen).

  XEN heeft als voordeel dat alle CPU’s onafhankelijk toe te wijzen zijn aan VM’s maar ook aan meerdere VM’s tegelijk toegewezen kunnen worden. Verder is het niet moeilijk de BLKDEV en NETFRONT drivers voor Mac OS X gereed te maken, dus dan is het slechts een kwestie van kijken hoe NX aan de Console sessie van Mac OS X geknoopt kan worden. Dat is op de IBM server dan intern mogelijk, gewoon VNC tunnelen over SSH en dan heb je een SSL-beveiligde KVM verbinding. Media is een ander verhaal, dan moet de NX server direct op Mac OS X lopen, dat kan ook, maar dan moet iemand dat eerst even programmeren.

  Met andere woorden, dat eerste is waarschijnlijk iets wat Apple intern bijhoudt, maar het niet zomaar vrijgeeft, en het tweede is niet iets wat Apple nu levert, maar wat met wat eigen kennis en inzicht wel te realiseren is. Stel je voor, een schaalbaar Mac OS X client-server systeem met thin clients. Om je vingers bij af te likken:)

  Bijdrager
  Ezri Dax

  Het hoeft niet te kunnen:lol: maar erover fantaseren is natuurlijk altijd leuk.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.