-
Een plugin is meestal een soort accessoire voor een programma. Het zorgt er voor dat een bepaald programma daarna meer kan dan normaal.
Voorbeeld 1:
Photoschop bijvoorbeeld kan standaard geen foto’s uit jouw scanner halen. Installeer je de drivers, dan installeer je gelijk een plugin. Die plugin zorgt ervoor dat Photoshop daarna wel de scanner begrijpt.Voorbeeld 2:
Een website bevat een filmpje in de DivX codering. Die snapt Safari standaard niet. Dan kun je de DivX plugin installeren, waarna het wel werkt.Voorbeeld 3:
Een WMV filmpje kun je standaard niet met QuickTime openen. Maar er bestaat een plugin die er voor kan zorgen dat QuickTime het wel kan.Plugins kunnen om verschillende reden niet direct bij de software geleverd worden.
• ze kunnen geld kosten, als je elk betaalde plug-in in een applicatie stopt waar veel mensen niks aan hebben betalen ze voor niks.
• plug-ins kosten bijna altijd meer geheugen omdat het een toevoeging aan een applicatie is.
• als de plug-in en de applicatie door concurrerende bedrijven worden gemaakt, zal het bedrijf avn de applicatie er niet snel voor kiezen deze standaard te implementeren
• het aanbod aan plug-ins voor een applicatie kan zo omvangrijk zijn dat het onmogelijk is deze allemaal standaard bij te leveren.”jazzvb”Want dan snap ik waarom die plugin niet meteen bij de software zit…
Een groot voordeel van software die plugins ondersteunt (zoals Firefox en QuickTime) is dat die software uitbreidbaar is met functionaliteit die nog niet beschikbaar is op het moment dat het oorspronkelijke programma op de markt komt.
De Engelse versie van Wikipedia geeft overigens nog wat meer uitleg dan de Nederlandse: Plugin
Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.