29 berichten aan het bekijken - 1 tot 29 (van in totaal 29)
 • Q:
  Moderator
  Strifer

  Planet ADSL op OSX

  Okay, aangezien ik mijn moeder eindelijk zover heb dat ze een nieuwe iMac gaat kopen gaan we natuurlijk over op OSX… nu hebben wij al sinds het begin begin ADSL en dat werkt prima met mijn iMac onder OS9… lol.. heb zelfs een auto-login scrip ‘geschreven’ met applescript..

  maar HOE ga ik dit alles aan de praat krijgen onder OSX? Ik bedoel.. hoe maak ik de tunnel verbinding? En hoe zit dit dat met PPTP (PPTP ja)??

  Bijdrager
  PeterK

  Wat voor modem heb je? Als je via een ethernet modem gaat geen enkel probleem, met een usb modem heb ik geen ervaring.

  Bijdrager
  Stefan

  Gewoon je modem tweaken, voor een goede handleiding zie:

  http://www.bruring.com/nuke/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=listarticles&secid=2

  Het voordeel hiervan is dat je altijd verbinding hebt en dus niet meer hoeft in te loggen, ik heb het zelf ook gedaan met mijn speedtouch home modem en het werkt perfect.

  Moderator
  Strifer

  ik heb een alcatel speedtough home, ethernet dus. hoef ik dan niets te doen of moet ik nog steeds tweaken???

  Bijdrager
  Stefan

  Tweaken is niet verplicht maar wel erg handig, het moet ook gewoon (zonder tweak) werken. Ik moet toegeven het heeft bij mij ook een tijd geduurd voordat ik het tweaken aandurfde maar eenmaal gedaan dacht ik “is dit alles” Het voordeel is dat je niet meer afhankelijk bent van software e.d. Je modem zelf maakt de verbinding, en je kan nog kiezen of je ‘m altijd aan laat staan of dat ie moet inbellen op het moment dat jij gaat surfen.

  Moderator
  Strifer

  ik snap overigens niets van die tweak… die is voor windows?!

  Moderator
  Strifer

  wil dat ding wel tweaken, want er gaat hier een netwerk komen en wil wel met het modem als router werken en auto verbinding maken enzo… MAAR hoe de ik dat echt? en moet ik ermee wachten tot OSX of kan ik het nu al doen (os9)?

  Bijdrager
  PeterK

  Nee tweaken is in feite in dit geval de router functie aanzetten die standaard wel in het modem zit, maar uitgeschakeld is.

  Moderator
  Strifer

  vind dat auto-on en de router functie wel handig, dus dan zal ik moeten tweaken??

  hoe lsuitik trouwens dan meerdere macs aan op het modem?

  Bijdrager
  EagerB0bNerd

  als je toch meerdere mac gaat aansluiten, koop je gewoon een router.
  Hier kan je meerdere macs of pc’s aan hangen.
  OSX of OS9 maakt niet uit, op een router sluit je alles zo aan en het werkt. Zelfs windows gaat zonder problemen.
  Hoef je ook niet te tweaken, de router maakt de verbinding(vai PPTP) en die is dan altijd aan. Heb je ook de software en inlogscript op je imac niet meer nodig om “de tunnel” op te zeten..
  Is veel handiger, en veiliger ook. Bij de meeste gangbare routers heb je ook gelijk een goede ingebouwde firewall

  Bijdrager
  Stefan
  ”EagerB0bNerd”

  als je toch meerdere mac gaat aansluiten, koop je gewoon een router.

  Ten eerste dit kost geld, ten tweede er zit in het speedtouch modem ook een firewall, ten derde er is niets onveiligs aan.

  Strifer, je kunt de commando’s gewoon via de Terminal in OsX ingeven.

  Moderator
  Strifer

  goed.. een aparte router dus? dan sluit ik de lijn die nu vanuit mijn modem naar mijn imac gaat aan op mijn router en uit de router laat ik hem naar de imac, nieuwe imac en powerbook gaan??? en dit werkt zonder nieuwe instellingen en dergelijken??

  en de wintel laptop van mijn ma kan er ook aan hangen?

  Bijdrager
  Stefan

  Ik weet niet of je de Bruring site goed hebt bekeken, maar hier staat het volgende:

  – Always On (De modem verzogt de verbinding, niet de pc).
  – Geen moeilijkheden meer met het instellen van de VPN verbinding (Deze is overbodig).
  – Platformonafhenkelijkheid (Vrijwel ieder besturingssysteem kan op deze manier verbinding maken met Mxstream).
  – De ADSL verbinding delen zonder actieve server (De modem fungeert als router).
  – Meerdere PC’s kunnen tegelijk gebruik maken van de verbinding, ook bij het Mxstream basis abonnement.

  Alles wat jij dus eigenlijk zoekt.

  Bijdrager
  El_Oy

  Tweaken kan ook vanuit Mac OS 9, alleen moet je dan een telnet client downloaden….

  Moderator
  Strifer

  Ik heb daar gekeken ja, maar het is behoorlijk ingewikkeld! En tweaken met TelNEt client? Ben absoluut niet bekend met TelNet.. :s

  advies voor een router?

  Bijdrager
  Stefan

  Het is echt niet zo ingewikkeld als het eruit ziet. Waarom wacht je niet totdat je OsX hebt geinstalleerd? Ik wil je best helpen met vragen die je eventueel hebt. Het scheelt je centen en je bereikt hetzelfde.

  Bijdrager
  Stefan

  Je kunt het ook nog doen via Nubz Alcatool maar hier heb ik geen ervaring mee, zie:

  http://www.nubz.org/alcatool/Home.html

  Bijdrager
  PeterK

  Volgens mij heeft je alcatel speedtouch home maar 1 ethernet poort dus als je een netwerkje wilt moet je toch aan een router denken. Je verbindingsinstellingen (account/password) komen in de router te staan, dat wijst zichzelf, elke router is via en webbrowser in te stellen. Op je Imac onder OSX geef je bij systeemvoorkeuren/netwerk aan dat je gebruik maakt van ingebouwd ethernet en DHCP. That’s all.
  Ik heb eenzelfde oplossing thuis. Een alcatel speedtouch home, met een 4 ports router/switch en een airport extreme basissation aan de router. Aan de router zitten ook mijn iMac en een PC bedraad.

  Bijdrager
  Stefan

  Volgens mij is het enige wat je nodig hebt om meerdere computers aan te sluiten is een HUB, dit is wat goedkoper als een router. Je bent dan voor ongeveer 30 Euries klaar.

  Bijdrager
  PeterK

  Ja met een hub kan het ook, maar een switch is beter. Als het modem getweakt is dan kan je een hub of een switch nemen, persoonlijk zou ik een switch nemen. Het prijsverschil is niet echt groot

  Moderator
  Strifer

  okay… inderdaad maar een ethernetpoort. dan ga ik wel achter een hub, switch of router aan. of is een router hetzelfde als een switch? of is een router ook gelijk een switch? ik weet niet wat de verschillen zijn. ik neig het meeste naar een router vanwege de betere beveiliging en voor mij meest bekende weg.. lol.

  wat zijn de kosten van zulke routers en moet ik een speciale hebben voor mac of wat? adviezen zijn welkom

  Bijdrager
  PeterK

  Even een uitleg.
  Een router kun je beschouwen als een verkeersregelaar of wegwijzer. In dit geval van ip-adressen en tcp/ip verbindingen. Een hub en een switch is een verdeelkastje, waardoor je van 1 poort 4 pporten maakt, of net zoveel als je wilt en nodig denkt te hebben. Een hub is dom en een switch is intelligent. Voorbeeld.
  De postbode moet een brief bezorgen in een blok van 6 huizen. Hij begint bij het eerste en vraagt of die brief voor hun is.. nee en dan naar nr. 2 enz. Bij elk bericht over het netwerk kijkt de hub alle poorten na. Een switch onthoud”” waar de vraag vandaan kwam en stuurt het antwoord meteen naar de juiste poort terug. Dat levert dus snelheidswinst op. Voor een thuisnetwerkje met 2 of 3 computers maakt het in de praktijk echter niet veel uit. Zorg in ieder geval wel dat de hub of switch 100 MBs is.

  Je hebt alleen iets aan een switch als je je alcatel speedtouch home gewteakt hebt tot router. Wil je dat niet doen dan is een gecombineerde router/switch aan te bevelen. Die sluit je aan op het modem en je computers vervolgens weer op de poorten van de switch.

  Een router/switch kost je tegenwoordig zo rond de 60 euro denk ik. Goede merken zijn Draytek Vigor, Linksys. Ik heb zelf goede ervaring met Sitecom. E-Tech wordt door Zonnet gepromoot en schijnt niet slecht te zijn. Bij de routershop zag ik er eentje voor 40 euro incl. btw. Kijk anders eens bij de mediamarkt, die zijn meestal wel goedkoop.

  De routers kun je via een browser instellen. dat gaat heel eenvoudig.
  Ik hoop dat het je nu duidelijk is. Maar aarzel niet om te vragen als je iets wilt weten.

  Moderator
  Strifer

  okay, maar een router is dus ook altijd een switch? en ik ben voor nog geen 100 euro klaar met zo’n ding? verder geen software, alleen maar instellen via de browser? zit er ook een handleiding bij?

  want nu moet ik allerlei dingen istellen als ip adressen en vpn dingen.. dat hoeft onder OSX niet meer????

  Bijdrager
  PeterK

  De meeste routers die verkocht worden hebben tegenwoordig een switch. De routers die ik in het vorige bericht noemde hebben dat allemaal, een 4 poorts switch
  De verbindingsinstellingen geef je nu in je router in en niet meer onder OSX. De instellingen die nu in je modem staan kunnen zo blijven.
  En uiteraard zit er bij elke router een handleiding. En er is op internet ook heel veel te vinden over het instellen van een router voor een bepaalde provider, dus dat moet geen probleem zijn. En voor een router met ingebouwde switch ben je tussen de 40 en 60 euro kwijt. Alle routers die te koop zijn werken wel. Zoals ik al zei, kijk eens bij de Mediamarkt. Vaak zijn die wel goedkoop. De duurdere routers hebben meestal een betere handleiding en uitgebreidere instellingsmogelijkheden.

  Moderator
  Strifer

  lol.. ik werk bij de concurrent die goedkoper is..;) maar weet eigenlijk maar weinig af van netwerken. ik verkoop dan ook witgoed en dergelijken (parttime)

  goed, ik ga dus af op een router die tegelijker tijd ook switch is waar ik tenminste 4 computers op kan aansluiten. die merken dieje noemde komen me wel enigszins bekend voor, vooral sitecom en draytek vigor.

  Bijdrager
  PeterK

  Ok, prima, sitecom is goed, de andere ook, dus kijk waar je het voordeligst uit bent. En vergeet niet meteen kabeltjhes te kopen, utp, voor aansluiting van je computers op de router. dat zijn gewoon standaard ethetnet kabels die overal te koop zijn met RJ45 aansluiting. De kabel die nu van je modem naar de computer gaat kun je in je router prikken in de wan poort. Mog je nog vragen hebben bij het installeren dan zie ik het wel.

  Moderator
  Strifer

  je zult me horen:-) maar ik denk dat ik even wacht met aanschaffen van een nieuwe mac (ga zelf een pb kopen als geld binnen is) en de nieuwe imac van mijn ma ivm OSX10.3, want ik heb geen zin om ‘goedkoop’ te mogen updaten:-)

  verder moet ik toch nog even wachten op mijn geld.. lol..

  er zijn toch verschillende ethernet/utp kabels? cross-over etc etc? Welke moet ik hebben?

  Bijdrager
  PeterK

  Lijkt me ook verstandig om even te wachten met bestellen van een PB tot 24 oktober, dan weet je zeker dat Panther erbij wordt geleverd.
  Je moet gewone straight utp hebben, geen cross over. Een cross over gebruik je tussen twee computers, maar in jou geval heb je dan een router.

  Moderator
  Strifer

  ja, totdat ik zeker weet dat ik OSX10.3 erbij krijg wachtik lekker even met kopen, probleem is dat toch niet, want ik hen nu toch nog geen geld…

  en ik heb tegen mijn ma ook gezegd dat ze even moet wachten met kopen ivm OSX10.3. Dus dat doet ze. Ook maar gelijk Office v.X erbij, heb ik toch wel even nodig om geen geziek te krijgen… mijn moeder krijgt hem goedkoop via haar werk vanwege de licenties daar, geldt tot mijn verbazing ook voor Office v.X en is VET goedkoop.

29 berichten aan het bekijken - 1 tot 29 (van in totaal 29)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.