16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)
 • Q:
  Bijdrager
  Frank Visser

  PDF export vanuit Illustrator met snijtekens

  Goedemiddag allen.

  Als vrij ervaren gebruiker van het Adobe pakket is dit voor mij niet te achterhalen.
  Van een klant kregen wij een brochure aangeleverd van 56 pagina’s, helaas niet in een mooi document maar allemaal losse pagina’s.
  Hij had geen origineel document, dus wij moesten het doen met de losse PDF bestanden. Hij had een afloop gegeven van 2mm, maar dit moest 3mm zijn. Hij kon dit niet aanpassen, dus gingen wij ermee aan de slag.

  Alle losse pdf bestanden geopend in Illustrator CS6, snijtekens eraf gehaald, document terug gezet naar originele grootte, 210 x 297 en 3 mm aan gegeven. Bij het exporteren hebben wij gezegd, snijmarge van het document gebruiken. En staat die keurig op 3mm, zodra alle pdf’s geĆ«xporteerd waren hebben wij dit proberen te laten drukken maar de drukker zei dat het op 2mm stond. Nieuwe PDF geopend in illustrator, document naar originele grootte gezet, en afloop op 3 gezet, en verrek de snijtekens komen 1mm naar binnen. Wat dus betekend dat de snijmarge op 2mm is neergezet ipv 3. We hebben dit meerdere malen gecontroleerd en zijn er zeker van dat we niks geks gedaan hebben. Waar het voorheen duizenden keren goed ging.. Nu hebben we opnieuw veel werk gehad om dit te herstellen, maar weet iemand de oorzaak zodat dit voorkomen kan worden?

  Vriendelijk bedankt.

  Bijdrager
  AppelJuice

  Tjee, zoveel werk voor 1 mm, laat de afwerker z’n best maar eens doen!
  Illustrator heeft ook een soort van afdrukgebied, is dat ook aangepast of heb je alleen de inhoud op het werkblad vergroot?

  Bijdrager
  Whamp

  De aanpassingen worden niet bewaard wanneer je de pdf gewoon bewaard in illustrator.
  Je moet het bestand als aangepast bewaren.

  In quite impose (plug-in voor Acrobat) kun je alle pagina dezelfde trimbox geven en dan alle pagina’s dezelfde afloop (3mm) geven.

  Bijdrager
  Dapperdan

  Andere optie: plaats de illustrator docs in Indesign pagina’s en exporteer deze als pdffen met 3mm snijtekens.

  Bijdrager
  MouseMighty

  Precies wat Dapperdan zegt. Niet gaan openen in Illustrator maar gewoon netjes (en makkelijk) in InDesign plaatsen. Dan vanuit InDesign een PDF maken, klaar. 2mm is krap maar zou wel genoeg moeten zijn.

  Bijdrager
  Frank Visser

  Wij werken met meerdere drukkers, ze hebben allemaal andere eisen. Sommige hoeven geen snijtekens maar alleen afloop en sommige willen perse 3mm hebben..

  Het probleem is als ik een pdf met 2mm open in indesign. Dat ik het document iets moet vergroten om op de 3mm te komen. De klant heeft zijn marge op 5mm staan, wat al veel te krap is voor een 56 pagina’s dikke brochure. Maar dit is hoe hij het wilt. Als ik dat aanpas, blijft er nog maar 4mm over. Echt te weinig en dus geen oplossing.

  Bijdrager
  nookie

  Pdf-en importeren in illustrator. Snijtekens laten staan etc en dan overal waar er overvul aan moet komen (kleurkaders, beelden) handmatig een extra mm geven. Dan een pdf maken. Lijkt mij de enige oplossingā€¦

  Of gewoon wel vergroten in Indesign wat je al zei, met een factor 100,9. Geen kip die dit ziet toch?

  Bijdrager
  AppelJuice

  Waarom is de afloop van 2mm specifiek te krap voor een 56p brochure? Wordt deze geniet? Zo ja dan kan een beetje drukker creep of shingling toepassen zodat het verschil tussen binnenste en buitenste pagina’s gecorrigeerd wordt. Gaat het om enkele losse katernen (7 van 8p of 3 van 16p + 1 van 8p) dus een genaaid of gelijmde brochure. Dan zou toch twee mm afloop wel voldoende moeten zijn bij normaal papier.

  Bijdrager
  Frank Visser

  waarom? Dan zul je bij de drukker moeten zijn.
  Wij zijn een intermediair, en hebben geen eigen productie.

  Het aanpassen is normaal een halfuurtje werk.
  Het advies om het in Indesign te doen, waar ik ook al aan dacht gaat dus niet door de veel te kleine marge. Dan zou het van 5 naar 4 gaan.
  met 5mm op een 56 pagina’s dikke brochure gaat de tekst al deels in de vouw lopen.

  Het bestanden aanleveren gaat via hun website, dat wordt geupload en daar kan een drukker verder niets mee doen. Zo zorgen hun ervoor dat het direct uit hun server naar de plaat kan. Daarom kunnen ze ‘creep’ en ‘shilling’ niet toepassen. Alles is automatisch.

  Wij doen zaken met meerdere drukkerijen, zowel kleine als grote. Die hanteren hun eigen eisen. En logisch voor hun workflow.
  Bij de ene drukker is 1mm al genoeg waar de andere dus 3mm wilt, daar hebben wij ons aan te houden.

  Met een grotere marge had het in indesign gekund, nu niet, daarom hebben wij het in Illustrator gedaan, wat altijd goed gaat.
  Echter ondanks alles op 3mm staat, geeft die toch maar 2mm, zeggen we zonder snijtekens, dan gaat het wel goed. Maar deze drukker wil niet alleen 3 mm afloop, maar ook de snijtekens in beeld. Vreemde is dat het altijd goed gaat, maar nu niet. Mijn vraag was daarom ook hoe dat kan gebeuren? Om dubbel werk te voorkomen.

  Bijdrager
  Frank Visser

  @Nookie

  Precies het probleem.
  jij gaf aan 100,9% vergroten.
  Zelf even geprobeerd met een wilde gok van 101%, maar dan is de marge nog maar 4mm.
  Met 56 pagina’s is dat veel te kort voor de binnenzijde, dan lopen de tekst / afbeeldingen al naar binnen. Met 4mm is het helemaal een ramp.
  Daarom konden wij dit niet toepassen.

  Bijdrager
  nookie

  De pdf bewaren zonder snijtekens.
  Die dan importeren in Indesign en dan wederom een pdf maken maar dan met snijtekens.

  Bijdrager
  Frank Visser

  Hebben we uiteindelijk ook gedaan.
  Maar de vraag is, waarom ging het fout?
  Normaal lukt het altijd, ben graag iemand die ergens de oorzaak achter zoekt om het te voorkomen.

  Bijdrager
  AppelJuice

  Klinkt als een service gerichte drukker… :/
  Of was het de goedkoopste?

  Bijdrager
  Frank Visser

  Wij hebben een selectie gemaakt van goede kwaliteit drukkers.
  Bij al die drukkers wordt alles in hoge kwaliteit afgeleverd. Uit die drukkers kiezen wij gerust de goedkoopste.
  Dus de goedkoopste in hoge kwaliteit, ja.

  Bijdrager
  AppelJuice

  Mijn punt is dat jij nu een hele hoop tijd (en geld) kwijt bent aan het aanpassen van een document wat maar een mm rondom mist. Een drukker met een beetje goede wil klikt het vinkje van shingling aan en er is totaal geen probleem, hoort ook gewoon bij het werk van de drukker (prepress afdeling). M.a.w. door het automatiseren bespaart de drukker tijd en geld maar kost het jou nu tijd en geld!

  Bijdrager
  Frank Visser

  Natuurlijk is dat zo, maar als een drukker zoiets per opdracht moet doen is die inderdaad veel geld en tijd kwijt.
  En met 2 tot 3.000 opdrachten die hun per dag (!) krijgen is dat niet rendabel. Andere kant, wij zijn als bedrijf juist sterk in omgang met klanten, daarom passen wij zulke dingen graag aan. Maar dat moet niet teveel tijd inbeslag nemen, daarom ook de vraag of dit voorkomen had kunnen worden en waar het probleem dan ligt. Ondanks het slechts 1 keer was.

16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.