3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Q:
  Bijdrager
  Sufkont

  online oplossing voor handboek met gebruikers eigen data

  Ik heb geen idee hoe en waar ik moet starten met zoeken, dus hoop dat jullie me op het juiste spoor kunnen helpen…

  Voor mijn werk ben ik op zoek naar een weboplossing die op een server draait.

  Hierop wordt een handboek op gezet

  ca 150 gebruikers moeten dan via in kunnen loggen en daar het handboek kunnen inzien en dat alleen voor hun zichtbaar prive informatie daarbij registreren.
  daarbij wil ik geen download>aanpassen>uploaden krijgen, maar echt online invullen.
  Daarbij moet je wel denken aan bv excel en word achtige formulieren.

  in een 2e stap zou ik graag willen dat er bij een versie wijziging van het handboek de gebruikers een email krijgen, of bij de volgende inlog een scherm krijgen wat er aangepast is, en waar er van de gebruiker verlangt wordt dat hij de voor hem geldende input geeft op de wijzigingen.

  Iemand een idee waar ik moet beginnen te zoeken?
  als er bestaande systemen zijn die dit zouden kunnen, dan hoor ik dat ook graag.

  Alvast bedankt voor jullie hulp!

  Bijdrager
  Shmoo

  Er is denk ik geen kant-en-klare oplossing voor dit. Je zult het met allerlei tools bij elkaar moeten rapen om het maar zo te zeggen.

  En dat bij elkaar rapen kun je zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt en afhankelijk van je eigen kennis natuurlijk.

  Heel simpel, er is deze website waar je online een document kunt maken in HTML – prachtige oplossing voor mensen die bijv software maken en daar een handleiding bij willen plaatsen.
  http://revaxarts-themes.com/documenter/

  ___ Voordelen
  – Heel eenvoudig aan te maken
  – Uploaden naar een server of toevoegen aan het product dat je verkoopt zodat iemand het lokaal kan bekijken

  ___ Nadelen
  – Het is Static HTML dus elke aanpassing die je maakt moet via de website en dan de nieuwere versie over de oude geschreven worden
  – Geen inlog en privé moeilijkheden out-of-the-box.

  Andere oplossing die in mij opkomt is werken met een CMS. ( Content Management Systeem )
  Laten we even hier als voorbeeld WordPress nemen omdat het s’werelds meest gebruikte CMS is en een hele lage instap heeft om te gebruiken voor mensen die geen developers zijn of nog nooit een website hebben gemaakt.
  http://wordpress.org/

  Een CMS is zeg maar een beheert tool dat bestaat hij een hele boel PHP bestanden dat je op een server upload en installeert, nadat proces krijg jij als eigenaar achter de website een Dashboard ook wel Back-end of Admin genoemd. Vanuit dat Dashboard beheer jij zeg maar de website (Front-end) alleen in jouw geval moet je thema zien te vinden die er niet als ‘website-website’ uitziet maar dat geschikt is voor documentaties en development. Vaak moet je dan kijken-/zoeken naar termen als , minimal , clean, basic, docs, development. Zodra je een thema hebt gevonden kun je beginnen met inrichten van je website en daar komt de kracht van een CMS als WordPress om de hoek kijken namelijk, WordPress was vroeger gebouwd als Blogging systeem en is later een CMS geworden hierdoor krijg je out-of-the-box twee functies in je Dashboard. Posts & Pages daar waar de meeste andere CMS’en vaak alleen maar Pages kunnen aanmaken en dan een Blog module moeten toevoegen.
  De Blog module (Posts) in WordPress moet jij je op richten omdat je aan elke blog post die je aanmaakt een Categorie en-/of Tag kunt koppelen. Hierdoor is het voor de bezoekers super eenvoudig om bijv. alle handleidingen die gekoppeld zijn aan het onderwerp ‘Software installeren’ bij elkaar te krijgen.

  Voorbeelden van WordPress Thema’s die je zou kunnen gebruiken bij het maken van online Docs.
  http://shakenandstirredweb.com/theme/easy-docs <– super eenvoudig en iedereen kan dit
  http://themes.simplethemes.com/skeleton/ <– een normaal thema maar erg minimal waardoor het prima geschikt is voor documenten
  http://www.yootheme.com/themes/documentation <– dit is geen thema maar alleen ter inspiratie
  http://docs.appthemes.com/ <– ook ter inspiratie hoe je een layout kunt inrichten

  Verder heeft WordPress natuurlijk ook de meest uitgebreide Plugin Directory (meer dan 23.000 Gratis) waar je kunt zoeken naar oplossingen die je helpen bij het bouwen van je website zonder dat er veel kennis bij komt kijken.
  http://wordpress.org/extend/plugins/

  ___ Voordelen
  – Zeer lage instap (bij WordPress) maar gebruikt een CMS naar keuze
  – Niets is onmogelijk en je eigen kennis-/leergierigheid zit je in de weg of kan je verder helpen
  – Een online beheer-platfrom dat werkt vanuit elke browser overal ter wereld
  – Toekomst gericht en platform onafhankelijk
  – Er is heel erg veel informatie over te vinden online die je kan helpen bij het leren bouwen
  – Een vriendelijke online community voor support

  ___ Nadelen
  – WordPress is eenvoudig in zijn soort maar kan geen wonderen verrichten – Niemand kan Facebook nabouwen zonder ooit een website gemaakt te hebben
  – Uitkijken met de plugins, maak er geen sport van om zo veel mogelijk plugins te activeren. Kijk altijd naar de feedback, datum van laatste update en ratings van plugins voordat je ze installeert.
  – Je zult met een dosis wilskracht je moeten dwingen om iets te leren het komt niet zomaar aanwaaien. Vergeet niet dat je nu eigenlijk twee dingen moet gaan leren. WordPress als CMS (hoe beheer ik een website) omdat de meeste mensen niet vaak met een CMS hebben gewerkt + een website bouwen in jouw geval een documentatie -layout.

  Succes,

  Bijdrager
  Sufkont

  Hallo Shmoo

  Bedankt voor je zeer uitvoerige reactie!
  Ik ga dit alles eens goed bestuderen, want dat WordPress daar ben ik toevallig net 2 weken prive mee aan het stoeien: http://www.steamenginesales.nl/webshop (is eigenlijk nog niet “online” het is de bedoeling om dat dit weekend te laten gebeuren.
  Verder heb ik wat iWeb ervaring: http://www.stoomgroepkerkwerve.nl, verder beheer ik onze portal die gebruikmaakt van http://www.sharefile.com
  Ik zeg daarbij niet dat het verder een eitje is, maar de interesse is er zeker.

  Verdere tips aan aanwijzingen zijn natuurlijk altijd welkom

  Marco

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.