5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Q:
  Bijdrager
  Mr Evil

  nVidia-chipsets in nieuwe MacBook ook problematisch

  Volgens mij heb ik hier nog niks over gelezen, ik waag het er dus op. Mocht het dubbel zijn zet er maar een slot op.

  Het lijkt erop dat nVidia nog lang niet uit de gevarenzone is wat betreft zijn chipsets. Na de stortvloed aan problemen met de GeForce 8-serie lijkt nu ook de GeForce 9-serie niet zonder bugs. Dit is vooral nadelig voor Apple, die de GeForce 9600M GT in al zijn nieuwe MacBooks gebruikt.

  Op het Apple-forum duiken veelvuldig twee klachten op over de grafische chipset van de nieuwe MacBooks. Het eerste probleem is nog redelijk onschuldig: het scrollen van tekst gaat erg schokkerig, maar dit moet nog wel te verhelpen zijn met een softwareupdate. Het tweede probleem is nijpender: een aantal MacBook Pro-modellen hebben te maken met het ‘black screen of death’-probleem.

  Even een game spelen op de MacBook Pro leidt tot een zwart scherm en bevoren systeem. De enige oplossing is een hardwarematige reset. Het probleem lijkt veroorzaakt te worden door de GeForce 9600M GT-kaart; gebruikers rapporteren temperaturen van boven de 100 graden Celcius.

  Het probleem is op te lossen door de fan harder te laten draaien (dankzij SMCFancontrol), maar dit is zeker geen elegante oplossing. Om van de problemen verlost te zijn moet het piepkleine ventilatortje zijn werk op 6000 toeren per minuut doen. Dit zorgt niet alleen voor een flink kabaal, maar is uiteindelijk ook niet goed voor de levensduur van de fan.

  Hopelijk voor Apple en nVidia blijkt het probleem beperkt tot een klein gedeelte van de MacBook Pro-machines, anders zou het wel eens tot een lastige situatie kunnen leiden. HP, Dell en andere fabrikanten waren al eerder gedwongen tot het uitbrengen van bios-versies waarin de gpu ondergeklokt werd en de fans harder gingen draaien.

  Bron: Pcmweb

  Bijdrager
  bartje

  Lijkt me niet echt een nVIDIA probleem. Meer iets voor Apple, dat ze hun software en fans moeten aanpassen. Soms maakt mijn Mac ook veel lawaai door de fans als ik flink bezig ben.. maar lijkt me logisch als een apparaat warm wordt, deze gekoeld moet worden. Het stopt ook meteen nadat ik weer wat anders ga doen.

  Bijdrager
  ChrisMax

  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=137060&postdays=0&postorder=asc&start=15

  Ik heb ook last van de warmte en hij lijkt wel alsof hij alleen aan de linkerkant koelt omdat het daar ook het meest warmst word. Heel vreemd..

  Bijdrager
  sanius

  Op macfreak.nl stond een post waarin Apple een patent heeft aangevraagd op het vloeistofkoelen van laptops, dus wellicht is het probleem al bekend bij Apple en zien ze in dat het koelen met een fan simpelweg niet te doen is in een laptop met zulke hardware.

  En Apple wil natuurlijk niet hun MacBook Pro’s niet weer groter gaan maken, zodat koeling beter werkt. Dit zou dan een stap achterwaarts zijn voor Apple en daarmee hun innovatieve imago schenden.
  Het feit dat MacBook Pro’s te heet worden is gewoonweg slecht te noemen en kan gezien worden als een productiefout…

  Ik denk dat dit verhaal daarom nog een flinke staart zal krijgen!!

  Post op macfreak.nl
  http://macfreak.nl/readnews.php?newsitem=6743

  Bijdrager
  AAPL

  Ik heb de nieuwe macbook pro en heb laatst anderhalf uur film gexporteerd naar iphone formaat.
  Via iStat las ik de temperatuur af, 80 graden gpu. En de fans bleven allebei op 2000 rpm draaien.
  Je hoorde ze ook niet draaien, dus ik nam aan dat de de sensoren goed uitgelezen worden.

  Ik verwacht wel een update binnenkort met wat fixes..

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.