30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 38)
 • Q:

  Bijdrager
  jjbveld

  [Opgelost] Nieuwe iMac of SSD bijplaatsen?

  Ik heb een iMac 21.5 inch mid 2011. Begint hinderlijk traag te worden. Programma’s starten traag op. OSX starten duurt minuten, dus ik gebruik meestal de sluimerstand. Maar wakker worden duurt ook best lang. Aan het interne geheugen van 12 Gb ligt het niet. Daarvan is meestal hoogstens 10 Gb in gebruik. Tijd voor een SSD lijkt me.

  Ik heb nu een harde schijf van 500 Gb waarvan 250 Gb in gebruik. Mijn plan is om die te laten vervangen door een SSD van 500 Gb.

  Mijn vraag: is dit een goed plan?
  Of is de iMac te oud en kan ik beter een nieuwe kopen?
  Of is er nog een andere optie?

  • Dit onderwerp is gewijzigd 11 maanden, 2 weken geleden door  jjbveld.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 11 maanden, 2 weken geleden door  jjbveld.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 11 maanden, 2 weken geleden door  jjbveld.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 1 week geleden door  Night. Reden: Topic opgelost

  Bijdrager
  Shmoo

  Nee dat is geen goed plan.

   

  Zet er meteen een 500GB SSD in en ga niet lopen stoeien met minimale SSD’s + HDD aan de zijkant of wat dan ook voor half werk. Je computer is gewoon oud, klaar. Die computer is traag omdat (1) de specs niet meer van deze tijd zijn en (2) je HD mogelijk versleten is. Die HD is dus stuk aan het gaan, dat veroorzaak de vertragingen en het moeilijk op gang komen. Die HD moet er dus uit. De prijzen van SSD zijn ook niet schrikbarend dat je het moet laten. 256GB voor ongeveer 98,- en 500GB voor 135,- – voor die extra 35,- ga je natuurlijk niet een trage HD in je computer laten zitten.

   

  Goed, daarmee kun je wel twee jaartjes vooruit al denk ik dat je een beetje aan de late kant bent met dit soort upgrades.

   

   


  Bijdrager
  jjbveld

  Dank Shmoo, voor je reactie.

  Je hebt me er van overtuigd niet te gaan voor bijplaatsen, maar voor vervangen. En dan met 500 Gb.

  Je schrijft:

  “Goed, daarmee kun je wel twee jaartjes vooruit al denk ik dat je een beetje aan de late kant bent met dit soort upgrades.”

  Bedoel je daarmee dat ik beter een nieuwe iMac kan kopen? Heb ik ook overwogen, nl.

   


  Bijdrager
  Shmoo

  Ja maar dat is mijn persoonlijke mening en ik heb mijn helm nu niet op dus als OMT’ers straks met stenen gaan gooien dan moet ik weer gaan rennen.

   

  Op OMT is het verboden om mensen nieuwe Mac computers te adviseren wanneer er in de huidige machine nog geen SSD zit.

   

  Het probleem is vooral dat je nu extra moet betalen voor SSD opslag in de huidige nieuwe iMacs en dat vind ik weer crimineel.

   

   

   


  Bijdrager
  jjbveld

  Ha ha, Shmoo, je bent grappig!

  Een bijkomend voordeel van een nieuwe is wel het retina scherm. Dat vind ik heel prettig. En dan neem ik uiteraard ook een SSD van 500 Gb.

  Als ik nu doorgaans 8 a 10 Gb van de 12 Gb intern geheugen gebruik, is het dan voor snelheid nodig om naar een 16 Gb te gaan of kan ik volstaan met 8 Gb, er vanuit gaande dat het Swap-geheugen snel is met die SSD? Of snap ik het niet? Geeft niet, ben best wel leek…


  Moderator
  Night

  8 GB is genoeg voor een Mac bij normaal gebruik. Ga je meer de grafische of video kant op, dan kun je het geheugen nog altijd opschroeven.

  Een Mac uit 2011 is op het randje voor wat betreft compatibiliteit met de nieuwste versies Mac OS, dus als je naar de toekomst kijkt, zou ik inderdaad een nieuwe iMac aanschaffen. Je hebt nu een 21″, las ik, maar mijn advies is toch om een 27″ te nemen. Dat verschil lijkt groot, maar valt reuze mee. Je hebt echter wel een hoop extra ruimte op je scherm. Dat is echt heel plezierig werken (bv documenten naast elkaar bekijken of extra ruimte voor je menu’s) en je zult zien dat je na gebruik van een 27″ nooit meer kleiner wil. Het initiële uitsparen van geheugen dekt de meerprijs aardig af. Extra geheugen kan je altijd naderhand bijplaatsen voor prijzen die beduidend lager zijn als die Apple ervoor rekent.


  Bijdrager
  Shmoo

  Dat is juist het lelijke van alles op dit moment bij Apple. Stel je wilt gewoon een computer kopen die echt van deze tijd is, niets speciaals maar gewoon degelijke 2018 kwaliteit.

   

  Kies je het 21″ model met 4K-Retina display + 512GB SSD upgrade dan zit je aan 2000,- wat een geweldige computer is, mogelijk 200,-  te prijzig maar goed daar kun je mogelijk overheen komen. Echter wanneer je dat dan afzet tegen een 27″ instap model dan krijg je voor die 2000,- (iets meer) een betere computer maar dan zit je weer enkel met die standaard Fusion Drive. Als je in die 27″ je 512GB SSD wilt leggen dan kost het ding je weer 2500,-

   

  Die SSD upgrades maken het echt niet leuk om een iMac te kopen. De machines zijn qua specs echt meer dan prima te doen maar betalen voor SSD upgrades zou eigenlijk niet meer mogen in 2018.

   


  Bijdrager
  TLM

  Die prijzen van de SSD zijn bij Apple inderdaad net zoals het geheugen, flink doorrekenen

   

  Misschien is het dan een optie om een 256GB SSD te nemen voor systeem en programma’s, en een goeie/snelle externe HD voor de data?

  • Deze reactie is gewijzigd 11 maanden, 2 weken geleden door  TLM.

  Bijdrager
  Dick de Roos

  Misschien is het dan een optie om een 256GB SSD te nemen voor systeem en programma’s, en een goeie/snelle externe HD voor de data?

  Als de aansluiting op de iMac dan ook snel is.

  De iMac van de TS heeft FireWire (prijzig + (bijna)niet meer te verkrijgen), USB 2.0 en Thunderbold, dus met die laatste is wel iets te doen qua snelheid. Punt is wel: vind maar eens wat er op past. 🤓

  • Deze reactie is gewijzigd 11 maanden, 2 weken geleden door  Dick de Roos.

  Bijdrager
  JJmac

  Maw, ik kan geen SSD 500 GB voor 135 euro vinden.

  ik lees hier en daar dat de Samsung EVO voor de iMac goed is.

  Nu is de vraag kan ik het zelf of laat ik het doen.

  Heb nu een iMac 21,5 late 2012, iemand een suggestie.


  Bijdrager
  Brombeer

  <p class=”cite”>JJmac op 17 februari 2018 om 13:35</p>

  …Nu is de vraag kan ik het zelf of laat ik het doen.

  Heb nu een iMac 21,5 late 2012, iemand een suggestie.

  Ik had willen zeggen: kijk even op iFixit, maar dat loopt bij die modellen nu niet bepaald over.

   

  (en OMT-developers, wat was er mis met de oude manier van een link plaatsen?)

   


  Moderator
  Night

  Ik zou het zéker niet zelf doen als je hiermee geen ervaring hebt. Je komt onderweg teveel priegelige dingetjes tegen die – als je even niet oplet – allemaal kapot kunnen gaan, waardoor je verder van huis bent. Ook heb je om dit zelf te doen diverse soorten specialistisch gereedschap nodig, dat je als het goed is dan maar eenmalig gebruikt. Als er iets fout gaat, heb je niemand om het probleem op te verhalen. Mijn advies zou dan ook zijn om dit door een ervaren APR of computer(reparatie)winkel te laten doen, die garantie durft te geven op zijn werkzaamheden.

  Ik weet natuurlijk niet waar je woont, maar ik heb in de regio Eindhoven zeer goede ervaring met Grafisis & Adviesis.


  Bijdrager
  JJmac

  Ben op zich best handig, en heb in het verleden wel dvd drives vervangen.

  maar ivm garantie denk ik er toch over om het te laten doen, nu heb ik al een paar keer gelezen dat er service aan huis is, iemand hier ervaring mee?


  Bijdrager
  Shmoo

  <p class=”cite”>JJmac op 17 februari 2018 om 13:35</p>
  Maw, ik kan geen SSD 500 GB voor 135 euro vinden.

  Ik heb deze 500GB anders eergisteren gekocht. 134,-

  https://tweakers.net/pricewatch/1126239/crucial-mx500-2-komma-5-inch-500gb.html

  En dan heb je ook nog het oudere 525GB broertje voor 120,-  (wel opletten dit is via Bol.com PLAZA) <– dat wilt meestal zeggen. Zolderkamerondernemers waar je eerst iets moet kopen en dan gaan zij het ook pas bestellen bij hun leveranciers.

  https://tweakers.net/pricewatch/525475/crucial-mx300-2-komma-5-inch-525gb.html

   

   

   

   

  Of je dat zelf kunt doen weet ik niet bij een iMac. Ik heb het gisteren gedaan bij een Mac mini en vond het best wel makkelijk als je de handleiding van iFixit volgt. Een iMac is natuurlijk iets meer werk qua onderdelen losmaken. Waar ik heel erg tegenop zag was al die connectors losmaken van het moederbord. Dat leek mij heel erg ingewikkeld omdat je vooral niet weet hoe vast deze zitten en of je het wel goed doet. Bleek achteraf erg eenvoudig te zijn als je het secuur en met liefde doet. Nu ben ik ook wel een heel warm en liefdevol mens dus dat maakt het ook makkelijker.

   


  Bijdrager
  JJmac

  Je hebt gelijk Shmoo had niet goed gekeken, ik keek naar de 1TB.

  Heb in het verleden wel accu verwisseld in de oude iPhone 3G toestellen.

  Is wel iets om over na te denken, lees alleen wel veel over de Samsung EVO SSD dat dit prima in de iMac past en match.


  Bijdrager
  Free_ltd

  Ik heb een late 2013 imac 21.5 inch.  Ik december 2014 gekocht als eerste mac en dus niet teveel geld aan gegeven.  Dus zat met de 1TB SATA en 8GB ram.

  Nu vond ik hem het laatste jaar al gigantisch traag, terwijl ik hoopte dat hij het veel langer zou trekken als mijn gewone pc’s vroeger.  Maar daarvoor had ik blijkbaar wat upgrades moeten doen.

  Dus was al aan het kijken voor een nieuwe en die zou rond de €2000 komen.  Totdat een vriend zei om gewoon ram en hd te upgraden.  Dus ram naar 16gb en de SATA vervangen door een 500gb SSD.

  Vorige week donderdag de upgrade uitgevoerd en de ram, SSD en tools om te kunnen vervangen, hebben me alles samen iets van €310 gekost en hij loopt sneller dan dat ie ooit gegaan heeft.  Goed dat die vriend me zei dat zo te doen.

  Hij zelf heeft het met een 2009 gedaan een jaar geleden en die loopt ook weer als een zonnetje.

  Dus zeker en vast het overwegen waard.

  Ik heb de Samsung 850EVO 500gb gestoken.  Past perfect op de plaats waar de SATA zit.


  Bijdrager
  Free_ltd

  En op youtube staan voldoende filmpjes van hoe het moet.  Moeilijkste is het scherm eraf krijgen, maar met de juiste tool, is dat ook makkelijk.


  Bijdrager
  AdvanDongen

  Mijn iMac 21.5-inch late 2013 is ook erg traag….

  Vraag?
  Ik zie ook tips waarin niet de HD wordt vervangen maar macOS op een externe SSD wordt geplaatst.
  Heeft dat hetzelfde effect, of is het nodig om de HD zelf te vervangen?

  Ik begrijp graag wat het verschil is?


  Bijdrager
  TheBigZ

  AdvanDongen op 15 april 2018 om 13:40

  Mijn iMac 21.5-inch late 2013 is ook erg traag….

  Vraag?
  Ik zie ook tips waarin niet de HD wordt vervangen maar macOS op een externe SSD wordt geplaatst.
  Heeft dat hetzelfde effect, of is het nodig om de HD zelf te vervangen?

  Ik begrijp graag wat het verschil is?

  Je kunt een externe SSD gebruiken, mits je Mac niet al te oud is, dwz mits je Mac beschikt over voldoende snelle poorten. Dat zijn USB3.0 en Thunderbolt. In jouw geval kun je dus inderdaad een externe SSD overwegen.

  https://tweakers.net/pricewatch/942127/samsung-portable-ssd-t5-500gb-blauw.html

  Connectivity includes four USB 3.0 ports, dual Thunderbolt ports, Gigabit Ethernet, 802.11ac Wi-Fi (802.11a/b/g/n compatible), and Bluetooth 4.0.


  Bijdrager
  Free_ltd

  <p class=”cite”>AdvanDongen op 15 april 2018 om 13:40</p>
  Mijn iMac 21.5-inch late 2013 is ook erg traag….

  Vraag?
  Ik zie ook tips waarin niet de HD wordt vervangen maar macOS op een externe SSD wordt geplaatst.
  Heeft dat hetzelfde effect, of is het nodig om de HD zelf te vervangen?

  Ik begrijp graag wat het verschil is?

  Die externe SSD had ik ook overwogen, maar een vriend van me die in de sector zit, zei me dat dit ‘iets’ zou helpen, maar dat de USB of Thunderbolt dan weer de zwakste schakel zijn.  Je gaat de power van een echte SSD niet kunnen krijgen omdat die USB of thunderbolt veel trager zijn, en binnen een tijdje loopt ie weer gigantisch traag.  Daarom dat ik heb gekozen om het scherm eraf te halen en een echte SSD te steken.

  • Deze reactie is gewijzigd 9 maanden geleden door  Free_ltd.

  Bijdrager
  TheBigZ

  Free_ltd op 15 april 2018 om 14:20

  Je gaat de power van een echte SSD niet kunnen krijgen omdat die USB of thunderbolt veel trager zijn, …

  Dat klopt niet. Zowel USB3 (5 Gbps) als Thunderbolt (10 Gbps) zijn snel genoeg. Als je een interne SSD plaatst, is de SATAIII de bottleneck (6 Gbps, 600MB/s).


  Bijdrager
  whaha

  Ik ben het met Shmoo eens dat het belachelijk is dat de gewone iMac lijn nog steeds niet standaard met een SSD worden geleverd.
  Ik wacht dan ook gewoon totdat dit wel het geval is voordat ik een nieuwe iMac koop.


  Bijdrager
  Dana

  In november 2013 heb ik een late 2012 iMac 21,5” 1 TB gekocht. Juli 2017 kreeg ik de eerste problemen, hij werd steeds trager en in september startte hij niet meer op. Uiteindelijk is het gelukt alles te wissen en opnieuw te installeren en dat heb ik daarna nog een paar keer moeten doen, steeds na een update, want dan moet hij opnieuw opgestart worden en dat doet hij niet. Gisteren ging het helemaal mis, ik kreeg de melding dat de schijf niet hersteld kan worden en moet worden vervangen. Ik vind het eerlijk gezegd wel snel voor een dergelijk apparaat. Ik denk uit bovenstaande bijdragen al op te maken dat ik beter kan kiezen voor een SSD, maar is een 500 GB dan genoeg? Of misschien zelfs 250? Ik weet niet hoeveel ruimte ik heb gebruikt op de huidige schijf en dat kan ik nu ook niet meer zien, maar ik had wel altijd de indruk dat die 1 TB veel te veel is voor wat ik nodig heb. Geen video’s, geen zware games e.d. Voornamelijk internet, e-mail en foto’s.

   

   

   


  Bijdrager
  Shmoo

  500GB is meestal wel voldoende voor normaal gebruik.

   

  Plus het prijsverschil tussen 250 en 500GB is ook niet zoveel. Volgens mij heb je al een 500GB  SSD voor 130,- en een 250GB voor 95,- … kortom ik zou sowieso voor die 500GB gaan.

   


  Bijdrager
  Free_ltd

  Ik had ook 1TB, maar heb zelfs geen 250gb vol staan vermits ik ook heel wat in de cloud heb staan. Bij mij is het zo gegaan zoals shmoo zegt. Prijsverschil is zo klein dat ik dus gewoon de 500gb genomen heb.

   

  Ik heb daarnaast ook nog het RAM verdubbeld van 8gb naar 16gb. Weet niet of het echt nodig was, maar hij lag toch open.


  Bijdrager
  Dana

  Ik heb intussen contact gehad met Apple, zij adviseren zelfs 1TB omdat anders mischien de back-up er niet op past. Ik kan me dat eigenlijk niet voorstellen, want op de externe schijf met time machine staat een hele serie back-ups en die schijf is ook 1TB. Er hoeft toch maar een back-up te worden teruggezet, zou ik denken. Maar ik weet er veel minder van dan de meesten hier, misschien is mijn gedachte fout?


  Bijdrager
  Dick de Roos

  De grootte is een keuze: zet je alles op de SSD?

  Of alleen de programma’s en misschien de documenten?

  En de rest (foto’s films, muziek e.d.) op een externe HD?

  Voor dat laatste zou ik kiezen.

  Maar als je geen externe HD wilt, zou je alles op de SSD kunnen zetten.

  Als dat ruim past op 1 TB dus. 🤓


  Bijdrager
  Dana

  Ik heb een bedrijf gevonden dat de oude hd wil vervangen voor een 500GB SSD. Ze vragen € 429,00. Ik vind dat erg veel. Is dat een normale prijs?


  Moderator
  Night

  Niet spotgoedkoop, maar zeker niet belachelijk hoog hoor, voor de SSD inclusief arbeidskosten, het overzetten van alle data en garantie. Controleer/vraag wel of ze de temperatuursensor van de harddisk goed aanpassen naar de SSD.


  Bijdrager
  fatboysmart

  Vind het toch wel aan de prijs… kijk hier eens. Deze mensen hebben veel ervaring en weten wat ze doen. Kosten € 253 voor 500 GB en € 393 voor 1 TB.

  Is ook inclusief installatie besturingssysteem en overzetten data.

  http://www.onlinemacwinkel.nl/service/imac-ssd-laten-inbouwen/

   

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 38)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.