11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Q:

  Bijdrager
  Mac Hammer Fan

  Nieuwe APFS problemen in mijn Mac Pro met Mojave

  Ik boot mijn MacPro 2009 van een Accelsior pci kaart met een Samsung SSD EVO 850. Schijfhulpprogramma loopt vast tijdens een wekelijkse controle. Start in de recovery mode en kan de schijf niet herstellen (unable to unmount). Hersteld vanuit een andere Mojave harde schijf. Boot en scherm blijft zwart. Weer naar de recovery mode en reinstall MacOS geselecteerd. Werkt ook niet (unable to Connect to the internet). Ben nu bezig met van een harde schijf te klonen naar SSD. In één maand APFS heb ik al meer problemen gehad dan 10 jaar HFS+. Ik heb de SSD schijf voor de laatste keer APFS geformatteerd. Als ik nu nog een probleem heb geef ik het op. ☹️ Hoe komt het dat mijn recovery partitie niet werkt?


  Moderator
  Night

  Is de firmware van de Accelsior kaart up to date?

   

  Persoonlijk denk ik dat jouw problemen allemaal voorkomen uit het feit dat jouw Mac Pro helemaal niet meer ondersteund wordt door Mojave en je diverse kunstgrepen hebt moeten toepassen om het werkend te krijgen.

   

  Ik zou het gewoon lekker bij Yosemite houden en dan is je SSD gewoon HFS +. Ik denk dat 99,9% van als je problemen dan verholpen zijn.


  Bijdrager
  Mac Hammer Fan

  Het is niet de Mercury Accelsior E2 kaart. maar deze:

  https://eshop.macsales.com/item/OWC/SSDACL6G.S/

  Ik zal nog eens OWC contacteren.

  <p class=”cite”>Night op 30 mei 2019 om 20:13</p>
  Is de firmware van de Accelsior kaart up to date

   


  Bijdrager
  Mac Hammer Fan

  <p class=”cite”>Night op 30 mei 2019 om 20:13</p>
  Ik zou het gewoon lekker bij Yosemite houden en dan is je SSD gewoon HFS +. Ik denk dat 99,9% van als je problemen dan verholpen zijn.

  Je bedoelt High Sierra. Ik zal dat zeker in overweging nemen. Maar mijn Mac Pro 5,1 zou moeten hetzelfde zijn als de 2010-2012 modellen na het flashen.

  High Sierra was ook niet ondersteund op de MacPro 2009 4,1 en toch werkt dat prima op mijn geflashte Mac Pro, zonder bijkomende truuken.

   

  update: Ik heb OWC gecontacteerd. Er is geen firmware update voor de Accelsior S PCI SATA III card. Ze adviseerden te testen in een gewone drive bay of de SSD niet defect is. Ik heb echter geen adapter meer daarvoor. Ik kijk een paar dagen de kat uit de boom.


  Bijdrager
  pannekoek

  Je kunt de SSD gewoon los in de drivebay prikken als de cMP op z’n kant ligt, het gewicht van een ssd is zo laag, dat kan die connector probleemloos hebben. Als je ‘m daar permanent installeert raad ik dat niet aan, voor een testje is het niet nodig om ‘m vast te schroeven.


  Bijdrager
  Mac Hammer Fan

  Ik overweeg een bootable PCIe-kaart met NVME SSD aan te schaffen om die OWC Accelsior te vervangen als de problemen nu niet opgelost zijn. Kan iemand mij een paar suggesties geven? Ik geraak er niet aan uit. Mijn BootRom is 144.0.0.0.0. Liefst één die niet te warm wordt.

  Zoiets bvb?

  https://tweakers.net/pricewatch/776589/kingston-kc1000-+-pci-e-adapter-480gb.html


  Bijdrager
  fred44nl

  en als je APFS converteert naar HFS+ ??

   

  APFS to HFS+ Converter by Paragon Software

   


  Moderator
  Night

  hahaha, die jongens springen handig in op de markt 🙂


  Bijdrager
  Mac Hammer Fan

  Voorlopig nog niet overgeschakeld naar HFS+ omdat Mojave updaten in dit geval complex is. Ik heb 6 dagen geleden de SSD gewist in APFS formaat en met Carbon Copy Cloner alles teruggezet. Geen vastlopers meer. Als ik schijfhulpprogramma gebruik onder APFS beweeg ik nooit meer met de muis of cursor. Misschien zorgde dat voor de fatale lockups. De schijfcontrole van APFS is nu eenmaal veel intenser dan met HFS+ en duurt ook veel langer.

  Waar ik ook voor zorg is dat ik mijn externe USB schijven of sticks ontkoppel vooraleer ik de computer in slaapstand zet. Ik gebruikte daarvoor het programma Jettison maar dat lijkt niet betrouwbaar te zijn. Ofwel is er een compatibiliteitsprobleem met mijn USB 3.0 kaartje in Mojave. (FRESCO FL1100). Dat kaartje werkte namelijk niet meer na de fatale vastlopers tot ik de PRAM zapte. Ik zal wellicht uitkijken voor een beter kaartje:

  Sonnet Allegro USB3.0 PCIe Card 4 (superspeed)

  Kernel Panic door Jettison (of USB 3.0 card ?) *** Terminating app due to uncaught exception ‘NSRangeException’, reason: ‘*** -[__NSArrayM objectAtIndex:]: index 0 beyond bounds for empty array’ abort() called terminating with uncaught exception of type NSException

  Fingers crossed.


  Bijdrager
  Mac Hammer Fan

  Nog twee weken later: geen vastlopers meer in APFS. Ik blijf van de muis wanneer ik disk utility gebruik, het controleren van de SSD duurt wel erg lang, vooral het checken van de container superblock. Hierbij lijkt de Mac te bevriezen, de klok staat zelfs stil, maar wanneer de schermbeveiliging aanslaat en ik dan even het toetsenbord aanraak is alles weer OK. Het ziet er naar uit dat het probleem dan toch opgelost is na het wissen van de schijf.

  Ook de warning: inode_val: object (oid0X111a3) invalid internal-flag error duikt niet meer op. 😃


  Moderator
  Night

  En nou maar hopen dat het zo blijft 🙂 🤞

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.