13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Q:
  Bijdrager
  DTBjorn

  Nieuw hier en in een dilemma met een 2e hands imac kopen

  Zelf heb ik vrij weinig verstand nog van het bouwen van computers maar wil me hier steeds meer in gaan verdiepen en vooral met apple computers.
  Ik zit nu in een dilemma en heb uiteraard wat onderzoek gedaan maar wil hier toch nog een mening over van wat meer specialistische en vakkundige mensen.

  Ik heb de mogelijkheid om een Imac over te nemen voor 300 euro, om precies te zijn de Apple iMac 24″ (v9.1) 2,66 Ghz Intel Core 2 duo 8GB 1TB uit 2009.

  Ik ben zelf veel met creative cloud bezig en weet dat het beter zou zijn om bijvoorbeeld een quadcore processor te hebben dan deze dual core maar zou ik dat misschien met meer werkgeheugen kunnen compenseren of zou ik de processor kunnen vervangen?

  Graag zou ik ook willen weten of de 2009 modellen nog wel relevant zijn en ook nog wat jaartjes meekunnen draaien met de juiste vervangingen bijvoorbeeld.

  Alvast bedankt :):)

  Bijdrager
  TheBigZ

  Het maximum (8GB) aan werkgeheugen is al bereikt zo te lezen.

  Maximum OS X versie is 10.11 (El Capitan).
  https://en.wikipedia.org/wiki/OS_X_El_Capitan

  Voor €300 kun je je natuurlijk nauwelijks een buil vallen.

  Bijdrager
  Shmoo

  Voor €300 kun je je natuurlijk nauwelijks een buil vallen.

  Klopt, maar als je denkt dat je op een Apple computer van 300,- Adobe CC kunt installeren en prettig werken ben je ook niet helemaal gezond bezig.

  Sparen jongen. Sparen.

  En als budget een probleem is, dan kun je ook eens richting de instap-instap kijken. Mac mini’s zijn ook Apple computers. Functioneert hetzelfde, beter te upgraden met eigen SSD/RAM poespas en het enige dat je inlevert is sexy design.

  Bijdrager
  Niels

  Zwaar verouderd dus niet doen, de laatste OSX wordt nog net ondersteunt en het scherm is ook niet echt geweldig. Kijk naar een Mac Mini met een mooi scherm, dan ben je veel beter uit.

  Bijdrager
  Waffle ಠ_ಠ

  Het scherm an sich is niet slecht, maar het is nog wel een oud scherm met CCFL lampen. Die zullen nu natuurlijk niet meer zo fel branden als dat ze 7 jaar geleden, dus heel fantastisch helder zal het scherm niet meer zijn.

  Wat vooral een bottleneck is is de processor: dat ding heeft evenveel rekenkracht aan boord als mijn MacBook uit 2008, en die heb ik zelf in 2013 vervangen omdat hij CS4 niet meer trok (ook niet met het maximum van 4GB aan RAM en een SSD). Het werd gewoon allemaal te lang wachten op het renderen van filters, kleuraanpassingen en transformeren van objecten, gewoon omdat de complexiteit van de projecten steeds steeg. Werken met UI mockups op 1920×1200 met behoorlijk wat lagen (50 tot 100) betekende gewoon 2 tot 3 minuten strandballen voor een paar verplaatsingen. Pak je een iMac met een eerste generatie i5 (bijvoorbeeld), van maar 6 maanden later, dan heeft die al 2x zoveel rekenkracht. Een model van twee jaar nieuwer al 3x zoveel.

  Ik denk dat het een miskoop wordt. Spaar gewoon even door, voor €600 heb je al hele leuke, snelle en vrij recente iMacs op de tweedehandsmarkt.

  Bijdrager
  DTBjorn

  Bedankt voor jullie reacties!!!

  Budget is inderdaad een groot probleem. En heb al rond gekeken inderdaad voor een mac mini maar dan zit ik al rond de 500 euro alleen al voor de computer en dan moet ik er nog een scherm bijnemen. En qua prijs-kwaliteitsverhouding is het niet verkeerd toch? . 2e hands is het met deze beschrijving alsnog 580 euro waard heb ik berekend. (

  Jammer van de RAM, ik hoopte dat daar nog meer mogelijkheden voor waren.

  Mehh ik twijfel nog enorm :-?:roll: Maar jullie zeggen dus dat het geen goede koop is in mijn situatie….?

  Bijdrager
  DTBjorn

  Ah bedankt Waffle! heel erg bedankt voor deze heldere reactie ik ga gewoon even verder sparen en zoeken!!

  Bijdrager
  Shmoo

  Werken met UI mockups op 1920×1200 met behoorlijk wat lagen (50 tot 100) betekende gewoon 2 tot 3 minuten strandballen voor een paar verplaatsingen.

  Dat komt omdat jullie dan ook de verkeerde programma’s gebruiken. Als je Sketch app gebruikt dan heb je dat probleem niet of is de kans daar op veel kleiner.

  Werken op een oude computer is het probleem niet. Die machines blijven wel functioneren zolang er hardware-matig niets stuk gaat. En voor 300 of 600,- ga je niet klagen over de kwaliteit van het beeldscherm. Het is de software en dan vooral alle rotzooi dat je vaak bij software krijgt wat het probleem is. Alle overkill onzin die je ‘gratis’ erbij krijgt en waar je niet op zit te wachten maar waar ze van doen alsof het je leven gaat veranderen. Dat zorgt voor de problemen. Zodra je met Adobe software gaat werken dan weet je al dat Adobe je op X punt gaat forceren om een nieuwe computer te kopen.

  Ik kon zo’n twee jaar geleden gewoon nog in Sketch mijn websites ontwerpen op een iMac 2007 met z’n eerste 320GB HDD. Photoshop CS5 moest ik echt niet installeren op dat ding zonder SSD want dan merkte je pas echt dat deze machine oud en versleten was.

  Toen ik met Sketch begon te werken was dat echt niet op basis van het feit dat Sketch zoveel beter was dan Photoshop maar vooral ontstaan omdat ik geen nieuwe iMac wilde kopen en door mijn workflow te veranderen van Adobe software richting Sketch heb ik wel nog anderhalf jaar langer kunnen werken met die machine.

  Bijdrager
  Waffle ಠ_ಠ

  @Shmoo

  Klopt, Adobe programma’s zijn gewoon erg log. Maar Sketch is een vector programma, daar kan je veel winst pakken met het optimaliseren van algoritmes e.d. In andere programma’s werk je met andere data die op een bepaalt punt toch echt meer van de hardware gaat vragen. Films monteren is daar een mooi (en ook een extreem) voorbeeld van. Op een iMac uit 2008 kan je prima HD films monteren. Ja, het duurt wat langer dan op een splinternieuwe iMac, maar je zult niet veel (of zelfs niet) zitten te strandballen. 4K op een iMac uit 2008… nee. Ook programma’s die goed gebruik kunnen maken van de grafische processor, zoals bijvoorbeeld Mathematica of After Effects, genieten van de steeds sneller wordende GPUs.
  Je kan ver komen door je software te optimaliseren, maar op een bepaald moment ga je gewoon tegen limieten aanlopen. Als je met softwareoptimalisatie echt zo ver zou kunnen komen draaiden we nu allemaal nog op Pentium II’s:-P

  @DTBjorn

  Wat wil je zoal gaan doen in CC? Dat is wel handig om erbij te vermelden. Een beetje een pagina indelen in Illustrator gaat je nog wel prima lukken op een iMac uit 2008, om maar iets te noemen.

  Bijdrager
  Wauters

  DTBjorn,

  Koop een iMac 21″ uit 2011.
  Deze zijn:
  -5 jaar oud, dus prijs zakt gevoelig (400 à 500€)
  -Je kan er 20 Gb RAM insteken
  -Je kan er een extra SSD insteken (check iFixit)
  -Er zit nog een cd-drive in
  -de standaard i5 is relatief snel
  -Wifi 450 Mbps

  min-punt: USB 2

  Ja, ik heb er zo één en ik werk er al 5 jaar met alle plezier op. PS en Premiere loopt als een zonnetje!

  Bijdrager
  computer space

  De 24 inch is bovendien berucht om schermstof. Bekijk het scherm goed bij het grijze opstartscherm.. Een niet te repareren euvel.

  Bijdrager
  computer space

  Ik zou dat model max 200 uitgeven.

  Bijdrager
  hokkie
  computer op 27 november 2016

  Ik zou dat model max 200 uitgeven.

  Eens! Die specificaties zijn zwaar verouderd. Maar ja, er staat een Apple logo op, dus het moet minstens €100 duurder zijn.

  Ik zou eens kijken naar OSX86 als je niet vies bent van wat uitzoekwerk en trial & error. Je kunt dan een redelijk systeem in elkaar zetten, voor niet al te veel geld. Ik heb een aantal jaren zo’n systeem gehad en was verrast hoe goed dat ging.

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.