20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 20)
 • Q:
  Bijdrager
  Element

  Na installatie nieuwe iFixit batterij reageert mac op bijna niks + luide fans

  EDIT: Details van mijn Macbook Pro

  Mid 2015 Retina 15″, draait op Catalina.

  Gezwollen batterij vastgesteld en na lang twijfelen, uitstellen en tijd kopen met een Windows Optiplex, heb ik een zelf iFixit batterij geinstalleerd, macbook terug samengesteld door de stappen achteruit te draaien. Jawel hij start op. Maar…

  Het zwarte bootscherm met wit apple logo laat de meter lopen to een 60-tal procent. Vanaf dan beginnen de fans stilaan te blazen. Nadat ie met veel moeite naar 80% is geklommen, zijn de fans erg luid en hard aan het blazen. Hij geraakt aan het loginscherm, dat reageert ongelofelijk traag en de muis blijft soms hangen. Ik typ mijn wachtwoord in en inloggen gebeurt. Maar alles afschuwelijk traag aan het reageren, muis blijft plakken, regelmatig spinning beachballs. Heel die tijd blijven die propellors ook maar blazen als maniakken.

  De systeemvoorkeuren zeggen dat de batterij goed geinstalleerd is en dat de de cycle mooi op 1 staat.

  Dan heb ik een smc reset uitgevoerd (Macbook pro’s zonder T2 chip en non-verwijderbare batterij)

  Pram ook eens voor alle zekerheid.

  Dan eens opgestart en D ingedrukt gehouden. Ik krijg de boodschap dat de batterij een SMC reset nodig heeft. Maar net dat heb ik nu al een paar keer gedaan. Dus in die hoek vind ik zo snel ook niet al te veel.

  Heeft allemaal niets geholpen.
  Uit het iFixit forum komt het geluid dat het kan gaan om een storing in de sensoren, waardoor er een soort veiligheidsmodus standaard in gang schiet die de fans doen blazen en de CPU in een lage capaciteit houdt.

  Hier is wat coconut battery zegt

  En hier is de battery systeem info

  EDIT2: alweer ietsje wijzer gewoon, maar niet blijer. Integendeel. Op het iFixit forum had ik gevonden dat mensen met hetzelfde probleem zaten en waren geholpen door de connector van de batterij en trackpad te ontkoppelen en dit 5 minuten zo te laten. Voor een aantal mensen was het daardoor opgelost nadat alles terug was geconnecteerd.

  Bij mij heeft het in ieder geval een paar dingen veranderd. In de eerste seconde na de powerknop in te duwen begonnen de fans al alles te geven. De led indicator van de magsafe bleef uit, maar de CPU werkte deze keer normaal. Het blazen bleef maar gaan, maar nadat ik vlot kon inloggen heb ik dan maar eens gereboot met de D knop ingedrukt. Dit gaf de error dat de batterij niet gedetecteerd was (PPT001). Dit probleem dan weer opgezocht om te ontdekken dat een SMC dit kon verhelpen. SMC gedaan en inderdaad, de led indicator van de Magsafe lichtte weer op en de batterij was opnieuw herkend. Maar ik zit opnieuw met het origineel probleem, fans beginnen stilaan te lopen bij opstarten, slechte CPU performance…  zie bovenaan.

  Lijkt er op dat het moederbord een structureel defect heeft…. Neen?

  • Dit onderwerp is gewijzigd 1 maand geleden door Element.
  Bijdrager
  Tuvix

  Gaat het over een MacBook met harde schijf? Zo ja, dan lijkt het mogelijk te gaan om een defecte flexkabel die de HDD verbindt met het moederbord.

  Bijdrager
  Element

  Hoi Tuvix,

  Natuurlijk moet er wat basis info zijn:-)

  Ik heb mijn vraag geupdated!

   

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Misschien een overbodige vraag maar heb je hier ook last van als de Mac aangesloten staat op het lichtnet? (Of deed je dat al?)

   

  Aangenomen dat de batterij zelf correct geplaatst is, is het onwaarschijnlijk dat uitgerekend nu, het moederbord een probleem heeft gekregen. Het kan, maar dat ontstaat dan meestal door statische ontlading bij het openen. Daar is elektronica erg gevoelig voor en vergt een paar voorbereidingen. Maar als je meerdere componenten moest verwijderen om bij de batterij te kunnen verhoogt dat natuurlijk ook de kans op schade.

   

  iFixit kan het allemaal wel mooi vertellen maar het vergt toch enig vakmanschap.

  Bijdrager
  Antwoordapparaat

  Die gezwollen batterij uit dat eerdere draadje kan heel goed ergens schade hebben aangericht. ‘meteen iets aan laten doen‘ en ‘… ik zou ook niet te lang wachten vanwege mogelijke blijvende verbuiging van de behuizing of interne schade (trackpad bijvoorbeeld)‘ zei ik uiteraard niet zomaar. Het was misschien al te laat op dat moment vanwege feit dat je behuizing reeds fysiek verbogen was. Helaas..

   

  Lastig om uit te vinden wat nu het probleem is, trackpad is eerste verdachte of een andere kabel die in de verdrukking is gekomen.

  Bijdrager
  Element

  <p class=”cite”>Antwoordapparaat op 29 december 2020 om 22:21</p>
  Het was misschien al te laat

  Alleen: waarom had ik dat probleem dan toen al niet? Heel die tijd is de bulging ook  gebleven bij de bottom case en was de laptop voor de rest perfect bruikbaar. Begrijp me niet verkeerd: ik ben het eens dat hoe sneller ik had gehandeld hoe beter dat was geweest.

   

  In ieder geval, op iFixit loopt nu een een hele issue waar ik een en ander heb gedocumenteerd over de journey dusver (kthone is daar mijn username) Via TG Pro zijn de mens van iFixit en ikzelf op een zogezegd probleem met de temperatuur sensor van de harde schijf gekomen.

   

  Die zekere Dan heeft duidelijk veel ervaring en kennis van zaken, en ik wacht nog op feedback van de laatste dingen die ik gedaan heb. Maar is het is en blijft natuurlijk maar 1 perspectief. Extra perspectieven zijn uiteraard welkom.

  <p class=”cite”>hendrik ijzerbroot op 29 december 2020 om 22:10</p>
  Misschien een overbodige vraag maar heb je hier ook last van als de Mac aangesloten staat op het lichtnet? (Of deed je dat al?)

  Inderdaad beide scenario’s geprobeerd.

   

  In ieder geval: het ziet er al bij al niet zo goed meer uit voor deze Macbook Pro. Dus ga ik moeten uitkijken naar iets anders. Het liefst met zo weinig mogelijk financiele brokken. Wat ik al kan zeggen is dat een mid-2015 zeker krachtig genoeg is voor wat ik nodig heb en dat zal nog zo zijn voor de komende 2-3 jaar. Het zwaarste dat ik me zie doen is wat standaard beeldbewerking in Sketch en wat demo’tjes maken in Logic, waar ieder spoor maximum een 5-tal plugins draait. De rest is wat code voor het web, surfen, taakbeheer in Notion, ….

  Mijn kapotte macbook pro heeft nu 16gb, misschien is 8gb wel genoeg? En een model uit 2013 ipv 2015?

   

  • Deze reactie is gewijzigd 3 weken, 5 dagen geleden door Element.
  Bijdrager
  Antwoordapparaat

  Element op 2 januari 2021 om 09:43
  Die zekere Dan heeft duidelijk veel ervaring en kennis van zaken, en ik wacht nog op feedback van de laatste dingen die ik gedaan heb. Maar is het is en blijft natuurlijk maar 1 perspectief. Extra perspectieven zijn uiteraard welkom.

  Daar staat een heleboel meer dan we toe nu toe hier hoorden ☺️.. Een stukke temperatuur sensor geeft inderdaad deze verschijnselen dus dat is geen gekke gedachte. Ik zie alleen dat je een nieuwe blade SSD hebt aangeschaft en geïnstalleerd, ik weet niet of dat nou zo’n slimme zet was. Het feit dat TGPro een HDD sensor als kapot aangeeft wil niet zeggen dat de SSD stuk is… Anyway, lastig om te achterhalen of dit nog simpel te fixen is.

   

  Element op 2 januari 2021 om 09:43

  Antwoordapparaat op 29 december 2020 om 22:21
  Het was misschien al te laat

  Alleen: waarom had ik dat probleem dan toen al niet?

  Goed punt.. Kans is inderdaad groter dat het probleem is ontstaan tijden het vervangen van de batterij. Mocht je via het iFixit draadje nog verder komen dan hoor ik graag de afloop!

  Bijdrager
  Element

  <p class=”cite”>Antwoordapparaat op 2 januari 2021 om 10:51</p>
   
  <p class=”cite”>Ik zie alleen dat je een nieuwe blade SSD hebt aangeschaft en geïnstalleerd, ik weet niet of dat nou zo’n slimme zet was. Het feit dat TGPro een HDD sensor als kapot aangeeft wil niet zeggen dat de SSD stuk is</p>

  Ik had die redenering ook gemaakt dat ik het zo logisch vond dat een nieuwe SSD de oplossing kon zijn. Maar ik dacht ik ga deze keer eens niet dwars liggen en beter weten dan iemand die dag in dag uit advies geeft over dit soort dingen (wat duidelijk het geval is bij die meneer van iFixit), met het risico dat hij natuurlijk alsnog een beetje losse flodders in het rond schiet.

  … want veel geholpen heeft het uiteindelijk niet. In slechtste geval retourneer ik de SSD schijf nog want ik heb dan wel nog de verpakking gesoigneerd.

   

  Bijdrager
  Antwoordapparaat

  Ik zie in het iFixit draadje dat je één keer een Apple Hardware test hebt gedaan, dat de batterij niet werd gedetecteerd maar na een SMC reset wel. Heb je daarna nog eens een AHT gedaan?

  Bijdrager
  Element

  Ja, ik heb inderdaad nog de SMC reset gedaan, de pram test en nog eens een AHT. Bovendien ook nog eens met de batterij ontkoppeld maar de ac adapter aangekoppeld.

   

  Het iFixit draadje is dan zo een beetje gestrand op er aan de smc chip op het moederbord een of andere hardware defect moet zijn. Er is mij dan gevraagd om het moederbord nog maar eens een keertje er uit te halen om een foto te nemen van die SMC chip. Dat zie ik niet meer zitten. Want het lijkt me duidelijk dat dat defect er net is door het moederbord er uit en in zetten.

   

  Ik snap zelfs niet zo goed waarom er op zo veel plaatsen een vibe is dat een moederbord kwestie is van er uit en terug inzetten en het zichzelf uitlegt. De mini-shiftjes die je moet doen om het moederbord er terug in te zetten terwijl alle kabeltjes er mooi blijven opliggen vergt wat trial en error en je voelt gewoon dat dit niet gezond is voor het moederbord.

   

  Nu ben ik op zoek naar een specialist die dit kan doen voor een prijs waarvan ik snap dat dat sowieso wel stevig gaat zijn, maar misschien met een beetje geluk minder dan een nieuw moederbord. Al begrijp ik dat dat misschien heel erg wishful thinking kan zijn. I dunno…

  • Deze reactie is gewijzigd 3 weken, 1 dag geleden door Element.
  Bijdrager
  Antwoordapparaat

  Element op 6 januari 2021 om 12:30
  ..en nog eens een AHT.

  Daar kwam dus geen foutcode uit?

   

  De SMC chip stuk, of je moederbord: alles kan uiteraard. Het lijkt me alleen niet het meest logisch. Je hebt de hele Mac gedemonteerd en 15+ (?) connectors losgehaald. Als je verder voorzichtig hebt gewerkt (geen statische ontlading enzo..) is het waarschijnlijker dat er ergens een kabeltje/connector stuk is gegaan of los zit. Dat klopt ook met de verschijnselen: de gerapporteerde missende sensor. Ook een trackpadverbinding die niet helemaal ok is kan dit veroorzaken bijvoorbeeld. Misschien toch beginnende schade door de opgezwollen batterij en juist door het installeren van de nieuwe batterij (verbuiging weer de andere kant op) een breukje ergens.

   

  Je hebt niet veel aan deze analyse, ik zou alleen niet zomaar een moederbord gaan vervangen zonder verdere fout-opsporing. Het is jammer dat die AHT vaak niet alles kan vinden maar misschien kan een specialist dat wel. Alhoewel ik ook vaak hoor dat er al snel ‘moederbord vervangen!’ wordt geroepen..

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Dat laatste is dan ook vaak het simpelste. Of het dan ook het goedkoopste is, is een ander verhaal. Echter: een 5 jaar oud moederbord repareren is ook geen 100% garantie dat het dan lang blijft werken.

  Bijdrager
  Element

  <p class=”cite”>Antwoordapparaat op 6 januari 2021 om 15:4</p>

  Daar kwam dus geen foutcode uit?

   

  De SMC chip stuk, of je moederbord: alles kan uiteraard. Het lijkt me alleen niet het meest logisch. Je hebt de hele Mac gedemonteerd en 15+ (?) connectors losgehaald. Als je verder voorzichtig hebt gewerkt (geen statische ontlading enzo..) is het waarschijnlijker dat er ergens een kabeltje/connector stuk is gegaan of los zit. Dat klopt ook met de verschijnselen: de gerapporteerde missende sensor. Ook een trackpadverbinding die niet helemaal ok is kan dit veroorzaken bijvoorbeeld. Misschien toch beginnende schade door de opgezwollen batterij en juist door het installeren van de nieuwe batterij (verbuiging weer de andere kant op) een breukje ergens.

   

  Je hebt niet veel aan deze analyse, ik zou alleen niet zomaar een moederbord gaan vervangen zonder verdere fout-opsporing. Het is jammer dat die AHT vaak niet alles kan vinden maar misschien kan een specialist dat wel. Alhoewel ik ook vaak hoor dat er al snel ‘moederbord vervangen!’ wordt geroepen..

  Jawel uit de AHT kwam wel een fout, maar dezelfde nog steeds: Die over de SMC controller met code PFM006. En wat ook identiek bleef is ik kon dan wel de SMC resetten, en daardoor ging zellfs de CPU beter werken, maar dat was omdat de batterij op dat moment simpelweg niet meer werd herken. En de ventilars bleven ook blazen als maniakken. En om die batterij dan weer terug aan de praat te krijgen moest ik natuurlijk, u raadt het al, een SMC reset uitvoeren. Om dan weer terug bij het originele probleemscenario te zitten.

   

  Wat je zegt over die kabeltjes durfde niet meer in mijn opkomen omdat die dude van iFixit dat niet naar boven bracht. Die gast is 1 brok ervaring en ik herinner me dat ik nog dacht he zou dat niet een of andere ribbon cable zijn? Nah dan zal ie dat zeker al gezegd hebben. Vooral omdat in de guide zelf staat die uitgerekend de ribbon cable van de trackpad gevoelig is. En jij haalt de trackpad verbinding dan ook nog eens aan. Lijkt me duidelijk wat de volgende stap is, eens achter een ribbon kabelje voor de trackpad gaan.

   

  Bedankt in ieder geval om mij terug op dat spoor te zetten van dingen als trackpad. Is misschien nog wel een piste die ik zelf aandurf, des te meer opties zijn er weer uitgeput als ie ergens binnen moet worst case scenario.

   

  Al begin ik stilaan de verleiding te voelen om deze macbook als defekt op ebay te zetten en voor een m1 macbook air te gaan.

  • Deze reactie is gewijzigd 3 weken geleden door Element.
  Bijdrager
  Antwoordapparaat

  Grappig om eens hier te kijken:

   

  https://logi.wiki/index.php/Apple_Hardware_Test_(AHT)_and_Apple_Diagnostics_(AD)_Codes

   

  Een ‘SMC probleem’ is te algemeen, er staat bij ‘Actually means thermal or current sensor failure.’. Die SMC zelf is waarschijnlijk niet stuk (ik vraag me af of de Mac dan nog zou starten), de tip van de iFixit man om de SMC chip op het moederbord te vervangen lijkt me dus wat vergezocht. Niet dat ik zijn ervaring in twijfel trek hoor, maar heel logisch is het niet. En verder in dezelfde link specifiek bij de PFM006 error staat nog ‘Trackpad on 820-00165′. Nou weet ik niet precies waar dit nummer op slaat* en hoe betrouwbaar deze info is, maar toch: het is wel opvallend en de moeite waard om daar toch nog eens naar te kijken (de kabel of connector of trackpad zelf). Het zou in ieder geval de goedkoopste oplossing zijn als dat het probleem is 😊.

   

  (* EDIT: 820-00165 is een MacBook Air moederbord. Niet die van jou dus, maar het is een ‘note’ van iemand dus wie weet geldt het ook voor die van jou)

  Bijdrager
  Element

  Ok interessant. Heel interessant.

   

  Ik had geen idee dat Apple nog extra actief zulke obstakels legde bij de mogelijkheid om te herstellen.

   

  Maar wel heel fijn dat ik die tip van jou heb gekregen dank je wel. Ik ga dan maar eens die ASD image opsporen.
  Gek eigenlijk, hiervoor had ik een MPB 2011, waar ik door de jaren heen bijna alles behalve het moederbord van heb vervangen. Ik dacht ik ga toch wel iets van die ervaring moeten kunnen overdragen, ondanks dat ik wel wist dat we nu met een heel ander speelveld zitten qua repareerbaarheid. Afijn. Ik houd jullie op de hoogte!

   

  EDIT:

   

  OK ik had dat niet goed begrepen. Eerst leek het alsof ik moest gaan zoeken naar een obscure image omdat het eerst leek alsof dat nodig was voor post 2015 modellen. Maar ik heb de indruk dat de AHT net bij de post 2015 modellen terug is van weggeweest (En dan heb ik nu ook net een mid-2015). alleen moet je bij de diagnostics dan kiezen “get started”. Ik had dat al eens een eerste keer gedaan maar dan start ie in recovery mode waar er een webpagina zou moeten openen. Maar die pagina kwam helemaal niet.

   

  Ik ga het nog eens doen en misschien moet ik gewoon extra lang wachten op die pagina. I dunno..
  Als iemand nog een ingeving heeft van het een of ander laat maar weten.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 weken, 6 dagen geleden door Element.
  Bijdrager
  Antwoordapparaat

  Ik reageerde alleen op de AHT code die je al had en wat ik daarover vond in de gelinkte tabel 😉. Daar zul je het mee moeten doen denk ik, met die (wat algemene) foutcode en de mogelijke link naar een trackpad fout.

  Bijdrager
  Element

  Ik heb dan nog eerst gezocht of er echt geen manier is om AHT codes te ontfutselen, maar ik geraak er niet aan uit. Nu nog over de weerstand geraken om 30 aan een kabeltje te geven voor wat voelt als een wilde gok. Maar uiteindelijk minder wild is dan het lijkt waarschijnlijk.

   

  Bijdrager
  Antwoordapparaat

  Het is een gok inderdaad, meer kan ik er op afstand ook niet over zeggen. Ik heb niet gezocht maar is er geen goedkoop Chinees alternatief te vinden?

  Bijdrager
  Element

  Goedkopere chinezen van rond de 10 heb ik ook al ergens gezien, maar dat lijkt me dan weer een extra risico.

  Of niet?

  Bijdrager
  Antwoordapparaat

  Ik zie de kabel voor een euro of 2 (voorbeeld), het hele trackpad voor €15 (niet gekeken of het precies het exacte type is, dat moet je goed uitzoeken uiteraard). Het enige risico is dat je het niet makkelijk terug kunt sturen, als je bij een EU webshop bestelt kan dat wel. En het duurt heel lang… Ook als je het hier bestelt zal het uit China komen en waarschijnlijk geen origineel Apple onderdeel zijn.

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 20)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.