9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Q:
  Bijdrager
  iSuedehead

  Meshnetwerken

  Hoi,

  Ik vroeg me af of iemand hier ervaring had met mesh netwerken? Ik ben al geruime tijd op zoek naar een oplossing voor onze WiFi-issues. Ik heb nu een aantal Powerline-adapters, maar ik ben op zoek naar iets wat meer betrouwbaar is. Wat zijn jullie ervaringen met meshnetwerken en apple devices?

  Bijdrager
  TheBigZ

  Netgear Orbi ervaringen:

  Nieuwe router… AirPort of vreemdgaan?

  Bijdrager
  fixar

  In dat draadje is dit de meest interessante bijdrage:

  JJmac op 28 januari 2017
  TheBigZ op 28 januari 2017

  https://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/33028-netgear-orbi-reviewed
  Wel fraai, die Orbi. Maar ook prijzig.
  https://tweakers.net/pricewatch/580365/netgear-orbi-router-ac3000.html

  Interessant, dit kwam ik ook nog tegen,

  Orbi is toch een meshproduct?

  In dat geval staat of valt alles met de verbinding tussen de Orbi router en de satellite. Die dingen zijn in de VS gemaakt voor Amerikaanse muren en vloeren (luciferhoutjes met nul isolatie…) en zijn zelden berekend op het gewapend beton en uitgebreide folielaagjes ter isolatie wat hier gangbaar is.

  Begin eens met je huis te beschrijven:
  – bouwjaar?
  – vloer/muurmateriaal
  – evt isolatielagen onder vloer/in muur (incl badkamertegels!)
  – andere zaken die tussen router en satellite in zitten

  Heb van de week gesproken met iemand die dit spul bedrijfsmatig test. Hij was bezig met vergelijking van meshproducten. Z’n voorlopige oordeel was vernietigend: geen van allen geschikt voor een standaard NL eengezinswoning sinds 1965. Mijn onderbuik geeft hem groot gelijk.

  Bijdrager
  Thoomas

  Ik heb goede ervaringen met de Linksys Velop, met drie nodes. In het huis waar ik de oplossing heb geïnstalleerd was nooit goed bereik te krijgen (het huis is ± 250 m2). De internetprovider Ziggo leverde een theoretische snelheid van 150 MB/s, maar uiteindelijk werd er daadwerkelijk maar vaak 20MB/s gehaald. Tevens viel het internet vaak weg.

  Een Apple Time Capsule hadden we al geprobeerd, maar die had een beperkt bereik door het huis (dikke betonnen muren). Powerline-adapers waren oké, maar ook daar werd aan de andere kant van het huis nog maar 11 MB/s gehaald.

  Na heel veel reviews gelezen te hebben uiteindelijk de Linksys Velop (met drie nodes) aangeschaft. Uit reviews bleek dat de Linksys Velop sterkere Wifi-antennes heeft dan de Netgear Orbi, en ook zonder problemen een groot aantal apparaten tegelijk van internet kon voorzien. Tevens is het bij de Netgear Orbi (nog) niet mogelijk om meer dan twee nodes te gebruiken, waardoor je niet echt een mesh-netwerk hebt. Ook is de Linksys Velop aanzienlijk compacter dan de Netgear Orbi.

  De Linksys Velop is nu twee weken geïnstalleerd, en werkt echt perfect. Bijna overal in het huis haal ik nu 155 MB/s, echt bizar. Op zowel iPhones als Macs. Bij Windows computers heb ik de snelheid niet getest, maar die functioneren er ook perfect op. Op verre plekken van de nodes af haal ik nog steeds overigens 50 MB/s (dat is wanneer de node je op de 2,4GHz frequentie zet).

  Een groot voordeel ten opzichte van Powerline-adapers of internet repeaters is dat je bij de Linksys Velop maar één draadloos netwerk hebt. Het apparaat bepaalt ook zelf of hij je de 2,4 Ghz frequentie voorschotelt of de 5 Ghz frequentie (afhankelijk van hoe ver je van de dichtstbijzijnde node af zit). Je hoeft echt nergens meer naar om te kijken.

  Wel een belangrijk punt is dat je de Bridge-modus op de modem inschakelt. Hierdoor zorg je ervoor dat de Linksys Velop het enige apparaat is dat alle IP-adressen uitgeeft. Ik had namelijk de eerste dag af en toe het probleem dat ik wel verbonden was met het draadloze netwerk, maar ik geen werkend internet had. Dat kwam omdat zowel de Ziggo modem als de Linksys Velop IP-adressen aan het uitgeven waren. Dat gaf conflicten. Dat is nu helemaal opgelost.

  Via de Linksys app kan je verschillende router-instellingen wijzigen, zoals port forwarding, DHCP-configuratie en het instellen van een gast-netwerk. Let erop dat het instellen van custom IP-ranges niet mogelijk is! Je kan bijvoorbeeld niet aangeven dat je de lokale IP-adressen in de range van 10.0.1.1-10.0.1.255 wilt hebben, ze zullen altijd in de 192.168.1.1-192.168.1.255 range zitten. Dit maakt voor de meeste mensen echter niks uit (en vermodelijk komt de mogelijkheid in de toekomst nog middels een firmware-update).

  Een groot nadeel is wel de prijs. De oplossing van drie nodes kost maar liefst € 600. Het voordeel is wel dat al je Wifi-problemen in één klap opgelost zijn, hoe groot je huis ook is, en hoe dik je muren ook zijn heb ik gemerkt. Bij een kleiner huis voldoen twee nodes ook, en ben je voor € 409 klaar. Je moet je wel bedenken dat je € 200 per apparaat betaalt, en een Airport Extreme ook gewoon € 200 kost. Dus dat de prijs van de Linksys Velop ook weer niet zo gek is, aangezien je er een veel beter werkend iets voor terugkrijgt.

  Heb van de week gesproken met iemand die dit spul bedrijfsmatig test. Hij was bezig met vergelijking van meshproducten. Z’n voorlopige oordeel was vernietigend: geen van allen geschikt voor een standaard NL eengezinswoning sinds 1965. Mijn onderbuik geeft hem groot gelijk.

  Uit ervaring kan ik nu bevestigen dat dit niet klopt, en de Linksys Velop echt perfect werkt, waarbij ik overal topsnelheid haal. De begin-node (waar het internet binnenkomt) staat in de ene kant van het huis, en de derde node aan de uiterste andere kant van het huis, met in totaal 5 dikke muren ertussen. Halverwege staat dan de tweede node, als doorgeefluik. En bij de uiterste node haal ik dus nog steeds zonder problemen ruim de 150 MB/s die die provider levert. Je betaalt er dus alleen wel flink voor..

  Toch blijft de Linksys Velop een betere oplossing dan overal een Ethernet-kabel aanleggen met een access point, aangezien de Linksys Velop dynamisch schakelt tussen de verschillende nodes. Bij een normale situatie waarbij je meerdere routers hebt die hetzelfde SSID uitzenden probeert je laptop of telefoon zo lang mogelijk met dat ene netwerk verbonden te blijven waarmee hij verbonden is, ook al is er intussen (omdat je verplaatst bent) een ander access point in de buurt waarbij de verbinding veel sterker is. Je wordt dan pas met het dichtstbijzijnde netwerk verbonden zodra je je WiFi opnieuw aan- en uit zet (of uit slaapstand komt). Bij de Linksys Velop gebeurt het schakelen realtime, waardoor je altijd een sterk signaal hebt.

  Bijdrager
  fixar

  Bedankt voor je uitgebreide relaas! Dat geeft de burger moed.

  Als TS slim is bestelt ie een dergelijke set bij een gerenommeerde webshop. Op die manier kan de werking van de units worden uitgeprobeerd. Als het onverhoopt niet bevalt kan hij alles binnen 14 dagen (soms 30) terugzenden naar de webshop.

  Bijdrager
  iSuedehead

  @Thoomas

  Bedankt voor je uitvoerige uitleg, je post wordt aan deze kant van het scherm erg gewaardeerd.

  Ook goed dat je vermeldt dat de Netgear Orbi nog geen true mesh systeem is. Ik dacht dat het ook te maken had met een software update die er nog zat aan te komen, maar waar nog geen datum op geplakt werd. Het is wel zo dat de het product geadverteerd wordt als mesh. Een beetje kopersbedrog eigenlijk. Dat gezegd, ik heb wel ook goede dingen gelezen over de Orbi.

  Mijn interesse ging ook uit naar de Linksys Velop. En dankzij jouw uitgebreide relaas sta ik weer een stapje verder in het beslissingsproces. Het enige wat me een beetje tegenvalt bij de Velop is dat het toestel maar met twee ethernetpoorten komt. Dat was dan weer een plus voor de Airport Extreme.
  En zoals fixar aangeeft: kopen bij een degelijke winkel, zodat je het product kan terugsturen als het niet voldoende blijkt. Ik heb goede ervaringen met Coolblue, dus ik vermoed dat ik via hun ga bestellen.

  Ik volg ook regelmatige updates over Eero, Luma, Plume, Ubiquiti & Amplifi, maar de meeste daarvan zijn in Europa nog niet te krijgen of krijgen mixed tot minder goede reviews (Ubiquiti AmpliFi). Het probleem met die al die nieuwe producten is dat je bij reviews ook altijd de bedenking moet maken dat ze in Amerikaanse (lees: veelal hout & Gyproc) huizen getest worden en er voorlopig nog weinig of geen reviews te vinden zijn over huizen met dikke stenen/betonnen muren.

  Bedankt voor je update!

  Bijdrager
  Thoomas

  Het staat mij inderdaad ook bij dat de Netgear Orbi in de toekomst een firmware-update krijgt, waarbij het wel een écht meshnetwerk wordt. Echter vraag ik mij af hoe lang dat nog gaat duren.

  Het hebben van maat twee ethernetpoorten kan inderdaad wel een nadeel zijn aan de Linksys Velop. Dat is opzich wel weer op te lossen met een ethernet-switch van € 15 / € 20, maar ziet er wel minder ‘strak’ uit: https://tweakers.net/categorie/311/netwerk-switches/producten/

  Ik heb de Linksys Velop ook gekocht via Coolblue, altijd erg tevreden over. Het blijft echter wel een duur product. Een tip daarvoor is om in de ‘Tweedekans’-producten gaten te houden. Dat zijn producten die Coolblue van klanten teruggestuurd heeft gekregen (zonder beschadigingen, tenzij aangegeven). De Linksys Velop heb ik via ‘Tweedekans’ vaak voor € 530/570 voorbij zien komen (i.p.v. nieuw € 600). Ik heb hem zelf ook voor € 570 als ‘Tweedekans’-product gescoord. Alles zat nog nieuw in het plastic, er was geen spoor van gebruik te bekennen. Het enige verschil was dat er een ‘Tweedekans’-sticker op de doos zat. Een aanrader dus om hem voor een iets vriendelijker prijsje te scoren! Je hebt bij ‘Tweedekans’-producten nog steeds gewoon 30 dagen retourrecht, en twee jaar garantie.

  Bijdrager
  iSuedehead

  Een korte update.

  Ik heb ondertussen een klein weekje een Velop-setup geïnstalleerd. Aanvankelijk twijfelde ik tussen de Orbi van Netgear en de Velop, met een lichte voorkeur voor de Orbi (vooral o.w.v. het aantal ethernetpoorten (4 vs 2, resp. Orbi & Velop). Maar, na de reactie van Thoomas en het feit dat de Orbi (nog) geen echt meshnetwerk aanbiedt, heb ik me laten overtuigen dat Velop misschien, voor mij, wel de beste oplossing was.

  Fast forward naar verleden week: toevallig kwam ik op de (Belgische) site van Coolblue terecht en zag ik dat de Velop in aanbieding was. Het starterspakket met 3 Velop nodes was met €150 afgeprijsd en koste nog €450. Nog steeds veel geld, maar toch ook weer een pak minder dan de €600 die het voorheen kostte. Om het een beetje te kaderen: het starterspakket van 3 kostte nu amper €25 meer dan het starterspakket van 2 aan de originele prijszetting. En bovendien kostte het ook maar €10 meer dan een Orbi starterspakket (met 2 nodes). De keuze en de beslissing was dus snel gemaakt.

  Ik surf sinds donderdag met mijn iDevices, MBPr én Playstation op een meshnetwerk en dit zijn mijn bevindingen:

  Het is misschien ook belangrijk om aan te geven dat ik in een 30 jaar oud, vrijstaand huis (volledig gemetst, dus geen hout als frame of tussenmuren) woon met twee verdiepingen. De plafonds zijn notoire netwerkstoppers: noch het signaal van de modem-wifi, noch dat van een Airport Extreme raakte door het plafond heen zelfs als stond deze recht onder de kamer waarin ik mij bevond. Met een ethernetaansluiting kon ik de AE wel op de bovenverdieping zetten, maar dat signaal raakte ook niet aan de kamers aan de andere kant van het huis, op dezelfde verdieping. Met andere woorden de AE was een goede oplossing voor Wi-Fi in mijn bureau maar niet voor de rest van het huis.
  Met powerline-adapters ging het al niet veel beter. Door de verouderde bedrading van het electriciteitsnet in het huis haalde ik maximumsnelheden van 30-35Mbps, op zich ruim voldoende (U)HD films via Netflix en Plex. En ook de Playstation functioneerde ok. Maar dat was het dan ook wel. Gewoon: ok. Maar ook pijnlijk als je weet dat mijn ISP snelheden aanbiedt tot 200Mbps. En bovendien durfde het netwerk vaker wel dan niet te haperen, waardoor ik op mijn iDevices de Wi-Fi meer dan eens een keer moest uitzetten en weer aanzetten. En dat wordt je wel snel beu, hoewel … ik heb toch een jaar of twee met die powerline-adapters gedaan.

  De installatie van de Velop-nodes is supersimpel, zelfs voor een leek zoals mezelf was het ‘a walk in the park’. Met een paar kleine euveltjes die vrij snel opgelost waren. Je moet er wel voor zorgen dat de nodes dicht genoeg bij elkaar staan om contact met elkaar te maken, maar eens ze op de juiste plaats staan, is je netwerk geïnstalleerd. Op de benedenverdieping surf ik nu wireless tegen snelheden die, afhankelijk van waar je staat, liggen tussen de 150Mbps & 180Mbps en op de bovenverdieping surf ik aan snelheden tussen de 110Mbps & 130Mbps. Hou daarbij in het achterhoofd dat de node op de bovenverdieping draadloos in contact staat met de twee andere nodes én dat een signaal van een last generation AE niet door de plafonds raakte. Bovendien heb ik nu ook een degelijk wireless signaal op de hele bovenverdieping, waar ik voorheen enkel een degelijk signaal had in één kamer.

  Volgens het gebruikersforum van Linksys is het mogelijk om meer dan één node via ethernet met de modem te verbinden (wired backhaul, of zoiets), ik heb géén idee wat dat betekent in termen van snelheid of signaalsterkte, maar ik probeer in de loop van de week via het Linksys forum erachter te komen of het zin heeft om de node op mijn bovenverdieping via een ethernetkabel te verbinden met de modem. Ik heb het verleden week even geprobeerd én het leek idd dat de snelheid van het netwerk op de bovenverdieping daarmee sterk omhoog ging, maar door de plaatsing verloor de node soms het contact met de ander nodes, waardoor ik hem aan de andere kant van de kamer heb moeten installeren. Helaas reikt de ethernetkabel niet tot daar, maar dat is een probleem dat makkelijk opgelost kan worden met een switch en een nieuwe kabel.

  Wat mijn surfervaring betreft: ik heb nog nooit – hier in huis – op zo’n snel en stabiel netwerk gesurft. Geen Wi-Fi-reboots meer via de iDevices, geen toestellen meer die bleven hangen tijdens het surfen, geen ellenlange Playstation downloads meer, etc.

  Er is gisteren een technicus van Telenet (ISP) aan huis geweest in het kader van de ‘helemaal mee’-actie en hij heeft het netwerk getest via zijn toestellen en hij zei dat het een heel stabiel en breed (een heuse mesh, dus) netwerk was. Hij leek ook onder de indruk van de snelheden die ik haalde. Zijn thumbs up is voor mij de bevestiging dat ik met Velop de juiste keuze gemaakt heb.

  Dat gezegd: in de Belgische winkel van coolblue wordt het Velop starterspakket met 3 nodes sinds vandaag weer met een stevige (dit keer €100) aangeboden. Bij een tweedehands product is de korting zelfs groter. Ben je geïnteresseerd? Haast je dan, want tijdens het afgelopen weekend waren de prijzen weer omhoog gegaan.

  Bijdrager
  iSuedehead

  Edit:

  Dat gezegd: in de Belgische winkel van coolblue wordt het Velop starterspakket met 3 nodes sinds vandaag weer met een stevige (dit keer €100) korting* aangeboden. Bij een tweedekans* product is de korting zelfs groter. Ben je geïnteresseerd? Haast je dan, want tijdens het afgelopen weekend waren de prijzen weer omhoog gegaan.

  P.S. is het mogelijk om posts te editten? Ik kijk er ongetwijfeld over heen, maar ik zie geen edit-knop?

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.