23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)
 • Q:
  Bijdrager
  TinMachine

  Meerdere draadloze stations met dezelfde naam op één TimeMachine

  Dag Applevrienden,

  Een vraagje. Ik heb een huis gekocht (ja, dat geurt nog in deze tijd) met vier verdiepingen. Mijn TimeMachine staat beneden en is ook mijn draadloze station (ben absoluut geen specialist, dat is denk ik je router). Op de tweede verdieping is mijn studeerkamer en alles er een Retina iMac komt, gaat die daar staan natuurlijk. Maar, het draadloze signaal daar is al heel zwak. Ik heb er al wel een adsl-aansluiting die ik heb aangesloten op mijn TimeMachine beneden (staat in de meterkast). Kan ik daar dan een wireless station aan hangen (volgens mij heet dat dan weer een accesspoint) met dezelfde naam en password als beneden of loopt dat dan weer anders? Ben benieuwd. En o ja, als ik download met Ziggo basis kom ik zowel draadloos als met ADSL niet sneller dan 1,19 MB/sec. Is dat niet wat weinig, doe ik wat verkeerd of knijpen de vrienden van Ziggo me af. Nogmaals, ben benieuwd en dank voor jullie hulp!

  Bijdrager
  fred44nl

  je hebt het over een Time Capsule, want zo heet het apparaat.
  en inderdaad is het o.a. een router
  Time Machine is de software, waarmee een backup gemaakt kan worden.

  kun je geen kabel trekken naar de 1e verdieping ??
  want er gaat niks boven een kabel:)

  Bijdrager
  TinMachine

  De kabel is netjes getrokken, maar ik wil liever geen kabel van de muur naar mijn iMac. Hou minder draden hoe mooier, dus kies ik liever voor een accesspoint in de stekkerdoos naast mijn adsl-aansluiting. En sorry, ik haal inderdaad de juiste terminologie door elkaar. Wel heel slordig, excuses

  Bijdrager
  fred44nl

  als je een repeater neemt, dan hoef je helemaal geen netwerknaam (SSID) of wachtwoord in te voeren, want die zijn automatische hetzelfde als het oorspronkelijke netwerk.
  neem je een router, die je dan in brugmodus moet zetten, dan kun je ook dezelfde SSID en wachtwoord gebruiken.
  met een mobiel apparaat kun je dan van het ene naar het andere accesspoint lopen.
  dat heet dan roaming.
  maar als je dicht bij een netwerkkabel zit, dan zou ik zeker niet draadloos gaan werken.
  er gaat niks boven een kabel:)
  er moet immers ook voeding naar je iMac.
  die kabels kun je heel mooi wegwerken.
  zo handig ben je vast wel.

  Bijdrager
  mrmilo

  Met een wireless repeater raak je sowieso bandbreedte kwijt dus als je al een kabel hebt liggen hang er dan maar een wireless access point aan met dezelfde naam en wachtwoord als de extreme beneden (encryptie methodiek moet ook gelijk zijn!). Op die manier maak je virtueel 1 wireless netwerk. Je iPhone en andere clients kiezen dan vanzelf wel het sterkste AP. (Zo werkt het nieuw hotspot principe van Ziggo ook; Veel AP met allemaal dezelfde naam en authenticatie etc). Dus wat je voorstelt in je openingspost is prima.
  Wat betreft de snelheid…tja. In mijn huis heb ik een access point vanuit de meterkast opgegeven (teveel verstoring). Heb nu draad naar woonkamer met daaraan een airport express. Dat gaat stuk beter. Daarnaast handmatig kanaal ingesteld aangezien het veel te druk is in mijn omgeving (17+ netwerken te vinden). Nu met de hand kanaal 3 gekozen (auto protocol gaat vaak op 1, 6 of 11 zitten) en alles gaat weer super snel! Gebruik wifi analyser of insidder om kanalen te scannen.

  Bijdrager
  TinMachine

  OK specialisten, bedankt voor jullie tips. @mrmilo: heb jij je routeer (bijv timecapsule) nog steeds in de woonkamer staan en de kabel getrokken van de meterkastrouter naar je AirportExpress in de kamer?

  Bijdrager
  mrmilo

  Inderdaad! Heb de ziggo router in de meterkast staan en daarvandaan kabels getrokken.

  Bijdrager
  TinMachine

  Het gaat nu gebeuren. Morgen trek ik de draden van de meterkast naar de verschillende verdiepingen. In de meterkast blijft mijn Ziggo modem staan. Dan wil ik graag in de woonkamer mijn TimeCapsule en op de verdiepingen (denk ik) twee keer een Airport Express als access point om zo op hetzelfde virtuele netwerk overal in huis te kunnen blijven. Maar…kan ik dan vanaf bijvoorbeeld het access point op de eerste verdieping wel mijn TimeCapsule bereiken (de daar opgeslagen data alsmede het laten werken van TimeMachine), zonder dat mijn access point via de utp-kabel is verbonden met de TimeCapsule? Met andere woorden, de UTP splitten (hub) voor deze de TimeCapsule ingaat en na de split 1 kabel naar de Time Capsule (begane grond) te laten gaan en de andere twee naar respectievelijk de eerste en de tweede verdieping, en toch contact houden met de TimeCapsule via het beschreven virtuele netwerk?

  Tweede vraag is of ik altijd AirportExpress nodig heb als access point om bovenstaand kunstje uit te voeren, of kan het ook met een “regulier” (lees: goedkopere) access point?

  Bijdrager
  mrmilo

  Je iMac boven gaat via de lucht naar het accespoint (met het beste signaal) en daarvandaan bedraad naar de TimeMachine (die als het goed is ook bedraad is…)

  En ja, elk merk access point is goed. Ieder access point werkt zelfstandig het enige wat je doet is deze dezelfde naam en wachtwoord (instellingen) geeft zodat een wireless client het verschil niet ziet. Ze werken dus helemaal niet samen (let dus wel goed op welk kanaal je de access points geeft dat het niet overlapt).

  Duidelijk?

  Bijdrager
  fred44nl

  als je het zo gaat doen, dan is de ziggo de router en moeten de acces-points in brugmodus staan.
  geef deze acces-points liefst een vast ip-adres, wat buiten de range van de dhsp-server valt van de ziggo-router.

  Bijdrager
  micat13

  Ik heb het net zoals @mrmilo gedaan. Behalve dan dat alles via de Time capsule loopt. Dus de draadjes van de acces points aangeslooten op de TimeCapsule. En ja heb er iets meer geld tegen aangegooid alsde acces points heb ik een airport express. De setup van het geheel is heel eenvoudige.

  Ik heb nu overal in huis zeker 50Mbit/s download (ziggo plus).

  Ik heb nog een “oude” ziggo modem die geen wifi heeft…

  Bijdrager
  mrmilo
  fred44nl op 02 juli 2013

  als je het zo gaat doen, dan is de ziggo de router en moeten de acces-points in brugmodus staan

  Oftewel zet de DHCP van de Wireless routers UIT.

  Goeie toevoeging. Is zo wat duidelijker. Dit is precies het verschil tussen een access point en een wireless router. Moet je maar net snappen;)

  Bijdrager
  TinMachine

  Aan iedereen alvast bedankt voor de bijdrage! @mrmilo speciaal voor de hele heldere grafische weergave. Even de controlevragen:
  – ik moet de dhcp van de routers (bedoel je de access points op 1 en 2 mrmilo?) uitzetten en dat heet “in de brugmodus zetten”. De dhcp van de TimeCapsule op de BG niet? Deze TimeCapsule geeft dan de IP adressen aan de apparaten, terwijl de access points een vast IPadres hebben, is dat de bedoeling? Vraag van mij is hoe ik dan voorkom dat de TimeCapsule IPadressen uitdeelt aan de wireless apparaten die niet hetzelfde zijn als de vaste IP-adressen van de access points?
  – Moet ik de access points een vast IP adres geven buiten de range van de Ziggo-modem valt of die buiten de range van de Time Capsule valt? Mijn Ziggo-modem is geen wireless router maar gewoon nog een modem, verder niks.
  – De range begint meen ik altijd met een octet (jaja, ik heb met de helpdesk gesproken en ze hebben het altijd druk en terecht zo overdag) met vervolgens drie cijfers die lopen van 001 tot iets van 260 geloof ik (ik noem dat even het eindgetal). Ik moet wel hetzelfde octet hanteren, maar wat bedoel je dan met “buiten de range”? Een ander eindgetal aan het IPadres aan de access points dan het eindgetal dat de TimeCapsule op dat moment heeft? Bijvoorbeeld 150 en 151 als deTimeCapsule op 001 en mn apparaten op daarop opeenvolgende nummers staan? Ik heb natuurlijk geen 149 apparaten wireless apparaten in huis…
  – Dadelijk komt er vast een wireless ziggo modem in verband met hun actie om iets van een miljoen access points te creeëren. Ik wil dan geen conflicten krijgen door het IP-adres van dat ding met die van mijn TimeCapsule, Access Points en wireless apparaten. Hoe kan ik dat voorkomen?

  Al weer super bedankt voor de les(sen) en jullie tijd!

  Bijdrager
  fred44nl

  ergens klopt er iets niet:)
  jouw ziggo modem heeft wèl of geen router-functie.
  dat kun je zien aan het aantal utp-aansluitingen van het modem.
  als dat er één is, dan is het een kaal modem.
  zijn het er 4 dan zit er ongetwijfeld een router in.
  je kunt ook het exacte type opschrijven
  misschien beter omdat eerst duidelijk te krijgen.

  daarna praten we verder:)

  Bijdrager
  mrmilo

  En als ik nog eens teruglees heb je het ook over ADSL en dat heeft Ziggo ook niet:)

  Alvast vooruitlopend op het antwoord… Het is aan te raden maar 1 apparaat te hebben die IP adressen uitdeelt (DHCP server) en dat is dan ook gelijk je Router. Als je Ziggo modem dat (nog) niet kan dan moet het je TimeMachine worden. De TimeMachine DHCP server moet dan adressen uitgeven in de reeks van bijv. 192.168.0.10 t/m 192.168.0.254 (Ziggo heeft meestal 192.168.178.10 t/m 192.168.178.254 het 3e octet is anders maar maakt allemaal niet uit). Als je dus start met het 4e octet 10 dan kan je 1 t/m 9 vrij gebruiken om handmatig in te stellen. 192.168.0.1 is waarschijnlijk automatisch je router adres en dan geef je .2 aan een access point en .3 aan het volgende access point.

  Als je dan straks een nieuwe Wireless Router krijgt van Ziggo en je wilt meedoen met access points dan moet je de wireless router activeren en is het handiger de router functie van de Ziggo router te gebruiken. Zet je die namelijk in bridge modus dan mag je niet mee doen met hotspots…

  Bijdrager
  TinMachine

  Ok, ik zal het nagaan vanavond. Inderdaad, Ziggo heeft kabel, die gaat de modem in, en daaruit gaat de kabel (UTP) naar de TimeCapsule. Ik dacht dat dat ADSL heette….:?

  Bijdrager
  mrmilo

  :) ADSL is breedband internet via telefoon aansluiting…

  Bijdrager
  TinMachine

  :D:D wat een beginner ben ik toch. Fijn dat jullie me willen helpen

  Bijdrager
  TinMachine

  Dag helpers, daar ben ik weer. Ik heb een Ubee EVM 3200 met maar 1 Ethernet uitgang en 2 VOiP uitgangen. Het zal een router moeten zijn, maar ik denk niet draadloos.

  Bijdrager
  fred44nl

  de EVM 3200 is een kabel modem, met inderdaad slechts één ethernet poort, en ook geen wifi.
  de handleiding vind je hier:

  http://members.ziggo.nl/mistersenseo/EVW3200.pdf

  dat betekent dat de afbeelding van mrmilo niet helemaal klopt.
  je moet met één utp-kabel naar de TC en vandaar uit naar de 2 andere access points.
  zowel de TC als de access points moeten in brugmodus staan, d.w.z. geen dhcp server.
  voor de TC en eventuele Aiports moet dan gekozen worden voor “maak nieuw netwerk aan”.

  inloggen inde Ubee doe je via 192.168.178.1
  de dhcp-server van de Ubee begint bij 192.168.178.10, dus de TC en de accespoints kun je de adressen 192.168.178.2, 192.168.178.3 en 192.168.178.4 geven. dan blijven ze buiten de dhcp-server.

  Bijdrager
  mrmilo

  Wat fred zegt! Niks meer aan toe te voegen.

  Jammer dat mijn mooie tekening nou niet meer klopt:(

  Bijdrager
  TinMachine

  Super hulp, echt goed!! Ik ga het zo doen. Voor mijn eigen kennis en snappen wat ik doe nog één vraag: als ik ze allemaal in brugmodus zet en geen dhcp, wie kent dan de adressen toe aan de wifi-apparatuur? Of zijn dat echt andere dingen?

  Bijdrager
  fred44nl

  de Ubee heeft een dhcp-server:)

23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.