23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)
 • Q:
  Bijdrager
  Ronnyrr

  MBP Medio 2012 werkgeheugen vervangen

  Wil me Macbook pro (medio 2012) graag upgraden met wat extra werkgeheugen (momenteel 4gig).
  Het openhalen en plaatsen van het extra geheugen zal het probleem niet zijn. Net al even op internet naar video’s gekeken, schijnt 2 min werk te zijn.

  Alleen weet ik niet precies wat voor werkgeheugen ik moet kopen.
  Op internet had ik gevonden dat dit (http://tweakers.net/pricewatch/266911/kingston-4gb-ddr3-1333-(kta-mb1333-4g).html) is wat erin kan. Echter stond er daar niet bij over wat voor Macbook het ging waar dit in past.

  Is dit nog steeds relevant op huidige Macbooks?

  Ook had ik begrepen dat het mogelijk is om 8gig of 16gig erin te stoppen, maar is het ook mogelijk om 1 slot 4gig en 1 slot 8gig te gebruiken (12gig totaal werkgeheugen dus) of bestaat deze tussenstap niet?

  Tevens mijn vraag waar je (het liefst natuurlijk zo goedkoop mogelijk haha) dit geheugen kan halen?

  Bijdrager
  jochems

  Als het goed is kan je macbook bankjes aan van PC12800 (mocht dat niet gaan dan klokt ie automatisch terug)
  Onderstaande lijst werkt voor jou macbook
  http://tweakers.net/categorie/545/geheugen-intern/producten/#filter:q1bKTq0szy9KUbJSSkkpMlbSUSooykxO9c3MU7Iy0FEqLkhNdsvMKUktKlayqlYyNDYHUWWJOUpW0UpGlgaWSrG1OkqmFsiiFgZAwdpaAA

  Bijdrager
  Haike

  Volgens mij kunnen 2012 machine’s 1600 MHz draaien en niet 1333 MHz

  Bijdrager
  RobApple

  M.i.v. model af 11.06.1012 zijn alle MacBook Pro’s voorzien van PC3-12800 DDR3 1600MHz SODIMM geheugen.

  1333MHz is niet het juiste geheugen.

  Koop uitsluitend RAM geheugen specifiek voor de Mac, geen PC geheugen.

  Bijdrager
  Ronnyrr

  Daarom wilde ik het eerst ook even vragen en zekerheid krijgen van wat ik moet kopen omdat ik er zelf niet heel veel verstand van heb.

  Als ik het goed begrijp moet ik dus DDR3 1600Mhz geheugen vinden.
  Dit (http://tweakers.net/pricewatch/313394/kingston-valueram-kvr16s11-8.html) zou dus een goede optie kunnen zijn?!

  Als ik dit erin prik heb ik 1x 4gig draaien en 1x 8gig. Zou dit werken?

  Bijdrager
  RobApple

  Value RAM is niet het juiste Kingston geheugen voor Mac, maar Kingston KTA geheugen, is specifiek voor Apple/Mac.

  Bijdrager
  Haike

  Die kan tegenwoordig wel, maar Kingston heeft voor de mac een speciale lijn: Kingston KTA geheugen (Tested for Apple) Ik weet niet hoe dat zit maar vroeger moest geheugen gepaard zitten. Of dat voor een machine uit 2012 ook nog geldt weet ik niet, maar ik heb er 2x 4 GB in zitten (ook van Kingston) en dat werkt prima.

  Bijdrager
  MrBelloNLD

  kta-mb1600

  Bijdrager
  RobApple

  SAMSUNG of HYNIX zijn Factory Original/A-kwaliteit modules, dezelfde die Apple af fabriek o.a. installeert.

  Niet bij Apple kopen, die zijn te duur, maar bij een SAMSUNG/HYNIX RAM geheugen specialist.

  De prijzen van alle RAM geheugen modules zijn sinds 01.01.2013 aanzienlijk gestegen en na
  04.09.2013 nog een keer extra door een brand/explosie in een HYNIX Ram geheugen/chips fabriek in China.

  Bijdrager
  klonic

  Waarom is normale Ram niet goed? Dat is onzin, ik heb dat in mn vorige Macbook Pro ook geïnstalleerd en dat werkte prima, merkte direct een vooruitgang in snelheid. In de handleiding stond er ook niets over specifiek Mac geheugen en de winkel (Alternate) was er ook zeker genoeg van dat ze werking wilde garanderen (niet goed geld terug).

  Voor het juiste type geheugen kan je op het appeltje klikken (links boven) en dan over deze mac kiezen. Dan krijg je het type en de hoeveelheid geheugen te zien die je nu gebruikt. In mijn geval (early 2011 Macbook Pro): 1333 Mhz DDR3. Omdat het een laptop is, gaat het om SO DIMM geheugen. Hier kan je dat geheugen selecteren (DDR3 SO DIMM) en het geen dat dus onder ‘Over deze Mac’ staat en dan zie je zowel de frequentie als de ‘peak transfer rate’: PC3-12800 DDR3 1600MHz Hierin is 12800 de peak transfer rate en is 1600 de data rate of de dubbele IO bus clock. Deze twee cijfers zijn dus aan elkaar gekoppeld, dat blijkt natuurlijk ook uit die lijst waarin je ze selecteert op Tweakers.

  Hier is een lijst van Apple met de geheugentypes voor verschillende Macbook Pro’s. Dat is echt veel eenvoudiger dan wat ik hiervoor geschreven heb:p

  Bijdrager
  Ronnyrr

  Op de lijst die Klonic stuurde van Apple zelf staat het volgende over mijn MBP: – PC3-12800 DDR3 1600 MHz RAM
  Lijkt dus wel gewoon RAM geheugen in te kunnen als ik het goed begrijp?

  Ook staat er dat aangeraden word 2x hetzelfde geheugen in de schijven te doen.
  Echter zat ik er over na te denken om er één van 4gig en één van 8gig in te doen. Iemand ervaring hier mee of dit goed draait?

  Bijdrager
  Frank Visser

  @ Ronnyrr

  Thuis in mijn iMac heb ik 2x2gb en 2x 4gb zitten. totaal 12GB ook een tussenstap maar het werkt prima.
  Waar ik ze gekocht heb, geen idee meer. Wel van het merk kingston speciaal voor de mac.

  Bijdrager
  pruus

  Heb jij al gekeken bij MicroMail.nl? Daar hebben ze memory specifiek voor Apple. Corsair SODIMM DDR3-1600 Kit 2x8GB Apple. Corsair is goed. Ik heb daar deze week ook de 16GB van gekocht voor de mbp late 2011 (1333) werkte prima.
  is maar een tip.

  Bijdrager
  Ronnyrr
  Bijdrager
  Ronnyrr
  Bijdrager
  RobApple

  Corsair Value select is niet de juiste voor Mac, CMSA8GX3M1A1600C11 wel.
  CMSA = Corsair Memory Sodimm Apple.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  @klonic
  Apple heeft een kleine(re) tolerantie voor wat de specs betreft van het RAM geheugen. Daarom hebben enkele fabrikanten waaronder Kingston een speciale productielijn voor de Mac. Dit speciale Mac RAM voldoet dus aan die krappe tolerantie van Apple terwijl het zogenaamde ‘value RAM’ (van Kingston) sneller buiten die tolerantie kan vallen. Gebeurt dit niet, dan werkt het net zo goed als het speciale geheugen. Maar omdat dit net zo goed anders kan zijn is het gewoon aan te bevelen het speciale Mac geheugen te nemen.

  Bijdrager
  Haike
  klonic op 17 oktober 2013

  Waarom is normale Ram niet goed? Dat is onzin, ik heb dat in mn vorige Macbook Pro ook geïnstalleerd en dat werkte prima, merkte direct een vooruitgang in snelheid. In de handleiding stond er ook niets over specifiek Mac geheugen en de winkel (Alternate) was er ook zeker genoeg van dat ze werking wilde garanderen (niet goed geld terug).

  Jij hebt dus duidelijk niet de begintijd van de mac meegemaakt…. want zo’n onzin was dat tot voor kort niet….

  [grootvader vertelt] Eens lang geleden, was er een jonge jongen met halflang donker haar en een baard. Zijn naam was niet Hans, maar Steve en het toeval wilde dat hij een vriend had die óók Steve heette. Samen knutselde ze gezellig aan een houten bak, in de garage van hun Papa en Mama waarin allemaal draadjes zaten, die weer naar allerlei verschillende puntjes liepen die op groene plaatjes vast zaten. Het moest een echte, betrouwbare computer worden, waar de mensen op konden rekenen niet zo’n Windhoos geval die het alleen maar deed wanneer hij er zelf zin in had.

  De Steve met het halflange, donkere haar wou dan ook alleen maar het beste van het beste aan onderdelen in zijn computer, kwaliteit stond voorop. Ook het geheugen moest dus het beste van het beste zijn en alleen geheugen wat geschikt was voor hun computer mocht daarin, en eigenaren van hun computers moesten daar maar rekening mee houden….[/grootvader vertelt]

  En verder? Lees wat Hendrik hierboven schrijft, want zo zit het nou eenmaal in elkaar bij een mac.;)

  Bijdrager
  klonic

  @ Haike, hendrik ijzerbroot

  Zoals jullie hebben kunnen zien in de laatste bron (een pagina van Apple) die ik genoemd heb, beveelt apple zelf helemaal geen speciaal geheugen aan. Ook benoemt iFixit het geen jullie zeggen nooit (kleine tolloranties wat betreft RAM). Ik kan me heel goed voorstellen dat Apple op een bepaald punt in zn historie zeer speciale onderdelen gebruikte, maar toen was ik nog geen Apple liefhebber (dat ben ik sinds 2009, toen ik mn 2e laptop kocht (dat dus een Macbook Pro werd)). Nu is het het meeste (RAM, de HDD, de CPU en dergelijke) gewoon gebruikelijk materiaal.

  De enige die de noodzaak voor speciaal macgeheugen lijken te onderbouwen zijn de geheugenmakers, zij vragen er ook toevallig meer geld voor. Wat mij betreft is dit dus gewoon een marketing truc, zeker gezien het feit dat het volgens Apple geen reet uit maakt.

  Bijdrager
  RobApple

  @Klonic.

  “De enige die de noodzaak voor speciaal macgeheugen lijken te onderbouwen zijn de
  geheugenmakers, zij vragen er ook toevallig meer geld voor.
  Wat mij betreft is dit dus gewoon een marketing truc, zeker gezien het feit dat het volgens
  Apple geen reet uit maakt.”

  Waar haal je de beweringen vandaan? Zelf bedacht? Laat de geheugen kopers zelf kiezen, wat zij willen.
  Apple praat niet over merken. Zij maken hun eigen keuze. Laat het verder aan de markt over.
  Apple levert A-kwaliteit topgeheugen met de kleinst denkbare toleranties en de grootst mogelijke precisie, dat is de realiteit.

  Apple installeert uitsluitend SAMSUNG/HYNIX/NANYA/MICRON-ELPIDA geheugen van fabrikanten, die zelf de chips maken.
  100% geheugen modules van A tot Z door de genoemde fabrikanten zelf geproduceerd, geen assemblage. Factory Original.

  Research en kwaliteit kost geld. De grote vier ontwikkelen nieuw geheugen, zuiniger, nog beter etc.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  @klonic:

  Zoals jullie hebben kunnen zien in de laatste bron (een pagina van Apple) die ik genoemd heb, beveelt apple zelf helemaal geen speciaal geheugen aan

  Er staat inderdaad niets over ‘speciaal geheugen‘, dat klopt. Wat er wel staat zijn gewoon de type omschrijvingen, meer niet. Dat zegt dus verder niets over de kwaliteit! (Er staat immers ook niet bij dat het ‘gewoon geheugen‘ is)
  Elke fabrikant van computers kan zijn eigen eisen stellen aan de kwaliteit van wat de toeleveranciers maken. En Apple heeft echt hogere kwaliteitseisen dan het gros van de pc makers. Daarom maken de fabrikanten dat speciaal voor de Mac bedoelde geheugen. En daarom ging TC enige tijd geleden op bezoek in China voor een controle. (Ik kan mij niet herinneren ooit iets soortgelijks te hebben gehoord van de doorsnee pc maker)

  Sla er de topics hier maar eens op na. Soms werk het RAM gewoon niet goed. Dus je kunt echt niet stellen dat RAM gewoon RAM is. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij er fouten optreden. Koop je echter het speciaal voor de Mac bedoelde RAM dan heb je RAM dat ook echt getest is op een Mac voordat het beschikbaar komt in de winkel.

  Bijdrager
  Haike
  klonic op 18 oktober 2013

  @ Haike, hendrik ijzerbroot

  Zoals jullie hebben kunnen zien in de laatste bron (een pagina van Apple) die ik genoemd heb, beveelt apple zelf helemaal geen speciaal geheugen aan. Ook benoemt iFixit het geen jullie zeggen nooit (kleine tolloranties wat betreft RAM). Ik kan me heel goed voorstellen dat Apple op een bepaald punt in zn historie zeer speciale onderdelen gebruikte, maar toen was ik nog geen Apple liefhebber (dat ben ik sinds 2009, toen ik mn 2e laptop kocht (dat dus een Macbook Pro werd)). Nu is het het meeste (RAM, de HDD, de CPU en dergelijke) gewoon gebruikelijk materiaal.

  De enige die de noodzaak voor speciaal macgeheugen lijken te onderbouwen zijn de geheugenmakers, zij vragen er ook toevallig meer geld voor. Wat mij betreft is dit dus gewoon een marketing truc, zeker gezien het feit dat het volgens Apple geen reet uit maakt.

  Ik kan je door schade en schande vertellen dat het toch echt zo is. Ik wist het namelijk ook niet destijds. Wou ik mijn Apple 2E+ uitbreiden van 8MB naar 16MB geheugen, want dan had je tenminste wat. Ik naar de computerboer die je anno 1985 nog met een lichtje moest zoeken want die branche zoals je die nu kent bestond bij lange na niet, het was een aantal jaren voordat de harde schijf was uitgevonden.

  Nou… dat geheugen erin, niks deed het. Haalde ik de nieuw verworven trots eruit, draaide alles weer op rolletjes. Dus terug naar die eenzame en zeldzame computerboer.

  “Wat voor een computer is dat dan meneer?” Een apple 2E+ zei ik. “Ohw maar dat gaat ook helemaal niet meneer,” en ik kreeg mijn geld terug. “In Zeist zit een winkel waar u apple onderdelen kunt krijgen”

  En ik zal je vertellen dat ik geluk had met deze man, want de gemiddelde computerboer heeft lang niet geweten dat er een verschil was tussen PC en Apple op het gebied van geheugen. Nu Apple niet meer uit het dagelijks straatbeeld is weg te denken weten de meeste het wel dat er een verschil is, maar dat heeft lang geduurd. Ik denk dat er veel apple gebruikers rondlopen die hun plaatselijke computerboer moesten uitleggen hoe het zat.:D

23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.