25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 25)
 • Q:
  Bijdrager
  RobinZwama

  MBP :: Glossy scherm of niet?

  Heya!

  Ik ga waarschijnlijk een 15″ MacBook Pro kopen.
  Het glossy scherm schijnt mooiere kleuren te hebben dan het matte scherm, maar de glossy reflecteert weer meer. is dat irritant? Heeft iemand ervaring met een glossy scherm?
  Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de twee anders dan dat de kleuren beter naar voren komen?

  Alvast erg bedankt!

  Bijdrager
  junjur

  persoonlijk heb ik een mbp gekozen met glossy scherm. Mijn zus had een Macbook gekocht en ik vond dat (glossy) scherm helemaal geweldig. Ik zou je aanraden om zelf even naar een Apple Store te gaan en daar het macbook scherm te vergelijken met de MBP die daar staat (waarschijnlijk met een mat scherm). Ikzelf ben helemaal blij met m’n glanzende scherm en veel vrienden zijn ook onder de indruk, maar misschien is mat meer iets voor jou, ’t blijft toch persoonlijk.

  Moderator
  unSOUND
  Bijdrager
  MoNdO GeNeRaToR

  Mat! Die verschrikkelijke weerspiegelingen maken me gek!

  Het ziet er natuurlijk wel flashy uit en iedereen heeft het tegenwoordig… dus moeten we plots allemaal glossy hebben. Stel je voor dat iemand zegt: “Werk jij nog met mat? Goh zeg! Daar bij Apple lopen ze ook behoorlijk achter.” :P

  Bijdrager
  RobinZwama

  @junjur: goed idee! Zal kijken of ik straks tijd heb om even het de bus te gaan;):)

  Thanks voor de links unSOUND!
  Ik had misschien eerst even de zoekfunctie moeten gebruiken.;)

  :):):)

  @MoNdO GeNeRaToR: LOL :mrgreen:

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Het is een persoonlijke voorkeur; sommige mensen vinden het spiegelende effect vervelend, anderen kunnen zich er prima mee vinden. De kleuren komen wat beter tot hun recht met een glossy scherm, wat een voordeel is/kan wezen.

  Maar in plaats van het te vragen is het denk ik toch echt beter om gewoon zelf in de macwinkel te kijken en zelf ervaren wat jij beter vindt. Als wij allemaal roepen dat glossy geweldig is, en later blijkt dat jij persoonlijk niet met glossy uit de voeten kan, dan is dat denk ik best balen of niet?;-)

  Bijdrager
  RobinZwama

  Helemaal gelijk!

  Dit topic is compleet zinloos!:D

  Bijdrager
  .Arne

  Persoonlijk zou ik voor glossy gaan. Het scherm van m’n MacBook is helemaal geweldig.

  Bijdrager
  Prettyblue1

  Ik heb echter wel enkele malen de neiging gehad een vrouwelijke collega van me de bevallige nek om te draaien, dat kind had altijd de neiging om dingen ook letterlijk – prik – aan te wijzen met haar toch wat vettige vingertjes, ondanks herhaalde verzoeken toch immer tegen dovemans/vrouws oortjes gericht. Dan kom je er wel achter dat je je een breuk kunt poetsen op dat glimscherm.

  Momenteel heb ik geen last meer van zowel glimscherm alsook de betreffende dame:-)

  Bijdrager
  Cloudsurfer

  Ik vind zowel glossy als matte uitstekende schermen en kan met allebei prima overweg. Ik zou zelf voor de MacBook Pro voor glossy gaan, dat past meer bij een notebook.

  Bijdrager
  hansenonline

  ik heb even op de nieuwe imac gewerkt en werd een beetje gek van het spiegeleffect. ben blij dat ik een mbp met mat scherm heb!

  Bijdrager
  macosxforum

  Zelf heb ik 23 augustus ook de MBP 15.4″ 2.2Ghz besteld met glossy scherm, had eerst een macbook en daarvoor nog een vaio met x-black. Geweldig die schermen, geen moment getwijfeld dus.. glossy 2 go!:wink:

  Maar mn MBP is tot op heden nog niet binnen (morgen 27-09 vijf weken na het bestellen!!! en had direct alles vooruit betaald..)
  Is dat normaal, zo’n extreem lange levertijd? heb het via de macinside store in Deventer besteld. :sealed:

  Als mat sneller leverbaar is, zou ik mss toch voor mat gaan. mja om in mijn geval de bestelling na 5 weken te wijzigen pfff…

  Bijdrager
  Do

  Ik heb een powerbook G4 met een mat scherm, mooi en eerlijk beeld. Ik heb een macbook gehad met een glossy scherm, niet mooi en irritante spiegeleffecten. En nu heb ik een macbook pro met glossy scherm en heb ik geen problemen met spiegelingen…raar. Zal wel aan mijzelf liggen maar het is wel zo.

  Bijdrager
  .Arne
  ”Do”

  Ik heb een powerbook G4 met een mat scherm, mooi en eerlijk beeld. Ik heb een macbook gehad met een glossy scherm, niet mooi en irritante spiegeleffecten. En nu heb ik een macbook pro met glossy scherm en heb ik geen problemen met spiegelingen…raar. Zal wel aan mijzelf liggen maar het is wel zo.

  Ja, ligt aan jou. :evil:

  Bijdrager
  STEVEJ0BS

  Een glanzend scherm heeft gewoon veel mooiere kleuren. Klachten over weerspiegeling vind ik overdreven.

  Bijdrager
  computer space
  ”.Arne”

  Het scherm van m’n MacBook is helemaal geweldig.

  “Wel aardig” is een betere term :sealed:

  Bijdrager
  .Arne
  ”Martiniman”
  ”.Arne”

  Het scherm van m’n MacBook is helemaal geweldig.

  “Wel aardig” is een betere term :sealed:

  Verklaar u nader. Als ik het scherm van m’n MB vergelijk met dat van een Acer-notebook… Jezus, wat een verschil! Eerlijk, die MB-schermen zijn van een ongelofelijke kwaliteit. Eigenlijk geen flauw idee wat er beter zou kunnen… Zelfs de pixel density is enorm, 1280 x 800 is vaak een standaard resolutie bij 15″ laptops.

  Moderator
  unSOUND

  Ze hebben onder andere een kleinere kleurruimte dan de oude PowerBooks, dat is voor sommigen ( grafici bijvoorbeeld ) toch een nadeel.

  Bijdrager
  G-Force

  Elke 13″ laptop heeft tegenwoordig minimaal 1280×800, dat is echt geen bijzonder iets voor een MacBook. Ik heb nu 4 MacBooks gehad (eerste drie waren helaas allemaal defect) en de eerste twee hadden sowieso een minder scherm.

  Scherm 1: Gradients/algemene kleurweergave zagen er erg brak/blokkerig uit, ok het is geen superdeluxe scherm maar de Asus laptop die mijn ouders gebruiken doet dat toch beter, evenals m’n 17″ iMac doet dat beter.

  Scherm 2: Kleuren waren erg flets en lelijk, zelfs na een kalibratie.

  Scherm 3: Goed scherm, opzich niks mis mee.

  Scherm 4 (de MacBook waar ik nu op werk, die wel goed werkt): Net als scherm 3, niet supergoed maar ook niet superslecht. Qua kleurweergave kan in mijn ogen geen enkele van de 4 MacBooks tippen aan het scherm wat op onze Asus M6VA zit.

  De schermen 1 en 2 waren ook van een andere fabrikant dan de schermen 3 en 4 dus dat zal wel het een en ander verklaren.

  Ik zeg niet dat het een slecht scherm is, en het is natuurlijk ook persoonlijk maar ik kan niet zeggen dat het scherm van een MacBook super is. Maar goed, in die klasse valt een MacBook ook niet natuurlijk, het scherm is goed genoeg voor de dingen die ik ermee doe (internet, huiswerk etc.).

  Bijdrager
  strigoi

  Zelf heb ik een matte 2.4 15inch mbp gekozen, omdat glossy schermen wel degelijk spiegelen. Een mat scherm kijkt veel rustiger en werkt (al zeg ik het zelf) een stuk prettiger. Ik heb zelf de ervaring met een Glossy 20 iMac (op school en Apple reseller), en miste gelijk mijn eigen matte schermen. Verder vind ik de kleuren van de schermen prima, maar voor het echte foto / beeld-bewerken raad ik toch een goed extern scherm aan. Succes met je keuze!

  Bijdrager
  Festinger

  Eerlijk, die MB-schermen zijn van een ongelofelijke kwaliteit. Eigenlijk geen flauw idee wat er beter zou kunnen…

  De resolutie van een scherm kan altijd hoger (maar zoiets is natuurlijk ook altijd duurder)
  Tsja, die pixel density van de Macbook is relatief groot, (113 dpi). Maar o.a. IBM, NEC, Toshiba, Sony monteren al jaren 15″ schermen met een nog hogere waarde (116 dpi) in vele modellen.
  De pixel dichtheid van de kleine iBooks en Powerbooks zit er niet eens zover vandaan (106 dpi), De oudste iBooks met zo’n scherm stammen uit 2001.
  Sterker, ik gebruikte jaren terug een Sony Vaio PCG 737 met een vergelijkbaar 12″ TFT scherm (dus ook 106 dpi). Het laptopje zelf stamde uit 1997.
  10 jaar geleden! Dan vraag ik met sterk af, waar zit nu de vooruitgang?
  Een andere toplaag (glossy) is natuurlijk niet “beter”, het is hooguit een andere keuze in een bestaand compromis.
  Die veredelde TL buis rond het scherm is wel wat krachtiger geworden.
  Dat is eigenlijk alles.
  Zijn we 10 jaar verder… :?

  Bijdrager
  brandfles

  of je nu een glossy of een mat scherm koopt. koop ook een calibreer programma (spyder2express o.i.d.)
  hoeft niet al te duur te zijn, misschien kan je dat samen met vrienden ofzo kopen (je moet om de zoveel tijd opnieuw kalibreren dus het is niet 1 keer gebruiken en daarna kan je het weggooien)
  ik heb mijn MacBook onlangs gekalibreerd, wat een verschil!!!
  Zeker aan te raden als je foto’s wilt bewerken e.d.

  edit: Oja de kalibreer optie die standaard op een mac zit is echt niet te vergelijken met een gekocht kalibreer programma (wordt ook naar gewezen in de betere photoshop CS (2,3) boeken)

  Bijdrager
  RobinZwama

  Thanks voor de reacties:)

  Morgen ga ik naar een Apple Center toe. Ik ben erg benieuwd!:D

  Bijdrager
  computer space

  Ik verfoei vooral de vertikale kijkhoek. Het effect van een oud Boeing 767 stoel-LCDtje. Als je voorbuurman in “deep-sleep” gaat kun jij je scherm al weer verstellen omdat de helderheid sterker of zwakker is geworden. En vieze kleuren. Maar scherp en goed leesbaar, tja, dat is het wel ja.

  Bijdrager
  RobinZwama

  Ben net in de Store geweest! Nou, dat wordt dus echt geen laptop, maar een 24″ iMac:D

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 25)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.