9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Q:
  Bijdrager
  Aeschere

  MB Pro HD Crash =Opgelost=

  Hallo,

  Vanmorgen bleef mijn macbook pro plotseling hangen. Hij reageerde nergens meer op en de harddisk begon een zacht tikkend geluid te maken. Ik kon de laptop nog wel uitkrijgen door de power knop ingedrukt te houden.
  Bij het opnieuw opstarten kreeg ik netjes het opstartgeluid te horen maar daarna begon de harddisk hard te tikken en start hij niet meer door.
  Ik neem aan dat de HD is overleden en dat deze vervangen moet worden door een nieuw exemplaar. Of is er iets anders aan de hand?
  Mocht de harddisk inderdaad zijn overleden, hoe zit het dan met garantie? De standaard garantie van een jaar is al verlopen. Houdt dit in dat de kosten voor reparatie bij mij komen te liggen of kan ik aanspraak maken op mijn consumenten rechten dat een computer langer dan 1.5 jaar hoort mee te gaan?

  Bijdrager
  Esquare
  ”Aeschere”

  Houdt dit in dat de kosten voor reparatie bij mij komen te liggen of kan ik aanspraak maken op mijn consumenten rechten dat een computer langer dan 1.5 jaar hoort mee te gaan?

  In principe dat laatste – mits je aannemelijk kunt maken dat die harde schijf niet door eigen schuld kaduuk is gegaan. Maar daarvoor moet je dan wel bij de verkoper zijn, niet bij de fabrikant. (Die harde schijf lijkt me dus echt stuk.)

  Bijdrager
  Aeschere

  Probleem is een beetje dat ik de laptop direct bij apple heb besteld via internet en er dus geen verkoper tussen zit. Ik kan natuurlijk wel naar een apple reseller gaan en hopen dat zij het problem kunnen verhelpen. Morgen ochten toch maar even contact opnemen met apple zelf over het hoe en wat.
  Is er nog een manier om de data van de schijf te krijgen? Ik heb nog wel een backup gemaakt een paar dagen geleden maar er zijn ondertussen toch wat wijzigen doorgevoerd.
  Is er ook een reden waarom de HD zo plotseling kan crashen? De laptop stond stil en ik was normaal aan het werk op het moment dat het gebeurde. Een HD wilt wel eens vaker crashen maar dit gebeurd over het algemeen na een computer crash of iets in die richting, niet als hij normaal aan het werk is.

  Bijdrager
  Esquare

  Harde schijven crashen: na het opslaan van gegevens is dat hetgeen waar ze het best in zijn. Gemiddeld valt jaarlijks zo’n 8 procent van de harde schijven uit, ongeacht het gebruik. 8)

  Gegevens kun je proberen terug te halen met Data Rescue.

  En de verkoper is in jouw geval dus de Apple Store, die Apple heel handig in een apart bedrijf heeft ondergebracht, dat in Ierland gevestigd is. Als het goed is, staat op de factuur een 0800-nummer.

  Bijdrager
  macpro

  Een harde schijf kan altijd kapot gaan, ook als je er voorzichtig mee bezig bent.
  Kwestie van pech.
  Gelukkig heb je een recente backup, dus data verlies is beperkt.

  Je kunt contact opnemen met Apple en zorgen dat zij onder garantie een reparatie uitvoeren. Maar dan moet je wel rekening houden met een eigen bijdrage in de kosten. De schijf heb je immers 1,5 jaar ook probleemloos kunnen gebruiken.
  Een alternatief is zelf een nieuwe schijf kopen die sneller is en een grotere capaciteit heeft. Die bouw je dan zelf in of laat je inbouwen. Kost je wat meer, maar je hoeft geen “gevecht” aan te gaan met Apple en je MBP wordt er wat sneller door.

  De oude schijf kun je in principe als verloren beschouwen, maar je kunt een poging wagen om de data terug te krijgen.
  Dat kun je het beste doen nadat je MBP is gemaakt en de oude schijf eruit is gehaald.
  Koop dan een kastje om de schijf in te doen, of (dat is goedkoper en beter voor mijn voorstel) een USB kabel waarmee je een schijfje los aan de computer kunt hangen. Vervolgens hang je die schijf aan de Mac en richt je een ventilator op de schijf die zorgt voor goede koeling. Het klinkt vreemd, maar zo heb ik een keer data van een kapotte schijf kunnen halen.

  Is de data echt belangrijk, dan kun je eventueel met Chipmunk contact opnemen. Zij geven aan dat het herstellen van data meestal voor zo’n 150 euro haalbaar is, maar ik heb er zelf geen ervaring mee.

  Bijdrager
  –help

  Ik zou gewoon lekker een nieuwe schijf kopen, dat gedoe altijd met de gelijk krijgen. Maak meteen gebruik van de mogelijkheid en zet er een grotere schijf in:)

  Bijdrager
  mark-a-mac

  Een tikkend geluid in een HD duidt erop dat de schrijf/leeskoppen niet goed meer kunnen worden gepositioneerd. Een hardwarefout… Waarschijnlijk zijn de schijven in je HD ook al beschadigd (bij tikkend geluid van harde schijf de boel direct uitzetten schijnt het beste te zijn).

  [Edit] er zijn verhalen op internet van mensen die succes hadden door de schijf in de koelkast of vriezer te leggen en dan alsnog proberen de data zo snel mogelijk van de schijf af te krijgen.

  Herstel van zulke schijven laat je door gespecialiseerde bedrijven doen die in cleanrooms je schijfje stukje bij beetje kunnen proberen te redden. Kosten: tot vele duizenden euro’s. Wees blij dat je een recente backup hebt!

  Bijdrager
  Aeschere

  Vanmorgen Apple gebeld. Waar het op neer komt is: “Je zit een half jaar buiten je apple garantie, zoek het maar uit.”
  Nou lekker is dat. Op naar een service centrum. Ook hier hetzelfde antwoord. Om aanspraak te maken op de europese garantie moeten ze hem innemen en een onderzoek laten doen van 85 euro. Mocht de uitkomst zijn dat het mijn schuld is dan wordt hij gerepareerd en moet ik de aanvullende kosten betalen. Mocht het een hardware fout zijn dan nemen zij de kosten op zich. Op zich prima ware het niet dat dit minstens twee(!) weken gaat duren.
  Aangezien ik toch wel dagelijk de computer nodig heb en het service centrum geen leen laptops heeft zit er eigenlijk niks anders op dan zelf een HD te kopen en deze te installeren.
  Goede service? Mwah niet echt.

  Iemand nog een goede handleiding voor het instaleren van een nieuwe MBP HD?

  Bijdrager
  Aeschere

  Toch nog even een update. Net een nieuwe HD gehaald. 250gb voor 129 euro. Niet de beste deal maar voor een snelle oplossing nog wel te overzien. Voor tien euro een schroevendraai setje gehaald met kleine bitjes.
  Samen met de handleiding van iFixit zat de nieuwe HD er binnen een half uurtje in en de installatie van leopard draait nu.

  Voor het geld en de tijd hoef je je dus niet druk te maken over de Europese garantie. Bedankt voor de antwoorden/suggesties. Draadje kan wel dicht imo.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.