30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 2179)
 • Q:
  Moderator
  unSOUND

  Macs en Ram, veel gestelde vragen…

  Heb ik genoeg RAM?
  Als je wilt weten of jouw Mac überhaupt meer geheugen nodig heeft, kun je dat eventueel nakijken met het Activiteiten programma. Dit staat in je Map met hulpprogramma’s. Om een goed beeld te krijgen, moet je je Mac bijvoorbeeld een dag lang gebruiken zoals je dat normaal gesproken doet. Aan het einde van die dag start je Activiteitenweergave.

  Daar staan bij het tabblad “systeemgeheugen” diverse getallen.
  Waar die getallen voor staan kun je hier lezen:
  http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=107918

  Maar nu gebruiken we even de snelle methode, we kijken naar het paging-gedrag van OS X.
  Kijk in het Activiteitenweergave naar het aantal page-ins en page-outs:

  Bij mij is de verhouding page-ins tegen page-outs dus 36.852 : 394. Het aantal page-outs is dus heel laag ( 1 tegen 93 ) , wat betekend dat het systeem maar heel weinig naar de harde schijf heeft geschreven, wat dus betekend dat het aan het aanwezige Ram genoeg had. Heeft jouw machine veel meer page-outs, zeg bijvoorbeeld 1 op de 10 page-ins, dan is meer Ram aanbevolen.

  Soms lopen de page-outs op terwijl je genoeg Ram hebt, dat ligt soms aan de software die je gebruikt. MacPar DeLuxe wil bijvoorbeeld ook veel page-outs veroorzaken, en ook als je lange tijd je CPU’s volledig benut wil het systeem nog wel eens veel virtueel geheugen gaan aanmaken… In die gevallen helpt meer Ram niet.

  Hoe meer, hoe beter?
  Ram geheugen bewaart bestanden voor het systeem zolang als dat ze niet opgeslagen zijn. Het is dus vooral bedoeld als opslag voor openstaande bestanden. Meer Ram zorgt er dus voor dat je meer tegelijk kunt doen. Meer Ram in je Mac stoppen betekend dus niet dat je machine perse ook sneller wordt. Zie het als een benzinetank. Als je een grotere tank hebt, kun je verder rijden zonder te hoeven stoppen om te tanken, maar je auto rijdt er niet sneller van. Je wint alleen dat beetje tijd wat je anders kwijt was geweest aan tanken.

  Hoeveel kan ik nemen, en welk type Ram heb ik nodig?
  Dat verschilt per type Mac, om dat op te zoeken kun je het beste MacTracker installeren, of op Apple-history te kijken… hier kun je precies zien welke Mac je hebt, en wat er in kan. Tevens hebben meerdere sites een keuze-menu waar je aan kunt geven welke Mac je hebt, dat maakt het nog makkelijker.
  • MacTracker: http://mactracker.dreamhosters.com/
  • Apple-history: http://www.apple-history.com/

  Welk merk?
  Apple biedt in hun Store ook extra Ram aan, dit is echter geen Ram van Apple zelf, Apple maakt zelf geen Ram. Apple gebruikt verschillende merken, Samsung en Hynix kom je bijvoorbeeld vaak tegen in een Mac. Geheugen bij Apple is duur. Deels omdat ze het er al in zetten, deels omdat het getest is, en je dus zeker weet dat het werkt, en deels gewoon omdat ze het kunnen en jij het niet hoeft te doen.
  Apple Resellers in Nederland bieden ook vaak aan om een geheugen upgrade voor jou te doen.

  Macs (en met name oudere modellen) zijn helaas erg kieskeurig met Ram modules, dus aan een merknaam alleen heb je niet genoeg, want de verschillende series kunnen ook onderling verschillen… De grote merken Kingston, Corsair en Crucial (Amerikaans) staan al tijden goed bekend, maar hebben verschillende series. Kingstons KTA serie is getest op macs, evenals VSA van Corsair. Beide merken hebben echter ook een Value series; KVR en VS1, die goedkoper zijn en niet getest. Huismerk geheugen is ook niet speciaal voor Apple getest. Wat betreft de gemelde ervaringen tot nu toe:

  Weinig tot geen problemen in Macs:
  • Samsung ( gebruikt door Apple )
  • Hynix ( gebruikt door Apple )
  • Micron ( gebruikt door Apple )
  • ICIDU ( gebruikt Hynix modules, te koop bij o.a. Dixons en Dynabyte )
  • Kingston KTA serie ( Speciaal gemaakt voor in Macs )
  • Corsair VSA serie
  • Transcend TS4GAP686G
  • Crucial
  • MDT
  • GEiL GBA serie ( SODIMM )

  Problemen in Macs:
  • Kingston KVR serie ( Met name in PPC machines )
  • GEiL DC serie ( SDRAM )

  Gelijke modules?
  Alleen bij de PowerMac G5 en de Mac Pro is het gebruik van gelijke paren verplicht. Bij andere Macs is het niet verplicht. Als je een Intel machine met een onboard grafische kaart ( Mac mini, MacBook, de eerste 17 inch iMac ) kan je machine baat hebben bij gelijke modules, omdat de grotere bandbreedte ook de prestaties van je grafische kaart kan verbeteren.

  Waar koop ik het?
  De volgende winkels worden door de leden van MacOSX.nl genoemd:
  • Mail-a-Mac ( http://www.mailamac.nl/ )
  • MacStuff ( http://www.macstuff.nl/ )
  • interngeheugen ( http://www.interngeheugen.com/ )
  • Alternate ( http://www.alternate.nl/html/index.html )

  Overzicht prijzen van de diverse andere winkels:
  • Tweakers Pricewatch ( http://tweakers.net/pricewatch/cat/545 )

  Hoe zet ik ze erin? Verlies ik garantie?
  Het installeren van geheugen is vaak een fluitje van een cent.
  Manuals voor het vervangen van geheugen zijn eenvoudig te vinden op de site van Apple:
  http://www.apple.com/nl/support/hardware/

  Geheugen vervangen verbreekt geen garantie bij de meeste Macs. Uitzondering daarop is echter de Mac mini. Voornamelijk moet je tijdens het vervangen oppassen met statische elektriciteit. Wanneer iets stuk gaat doordat jij geheugen verving valt dit niet onder de garantie.

  Bijdrager
  Wiki Post

  Bijdrager
  Wiki Post

  Bijdrager
  Wiki Post

  Bijdrager
  computer space

  Tip bij aankoop in een pc-winkel: vraag even of je de latjes terug kunt brengen bij problemen. Meestal kan dit wel, en als het dan net niet goed is, dan weet je dat je geen problemen krijgt. Over het algemeen passen verkeerde latjes vaak niet, en wanneer ze te langzaam zijn en wel passen zullen ze niet functioneren, maar gaan ze ook niet kapot.

  Bijdrager
  Mirrorshade

  in onderstaand topic wisselen mensen hun ervaringen uit op het gebied van gekocht geheugen voor de Mac Pro.

  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=84641&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

  Bijdrager
  Paint.It.Black

  Plaats je best twee latjes van gelijke grootte en waarom?

  Voor zover ik weet: voor PowerBook maakt het niet uit, voor MacBook wel. Wie weet waar het verschil zit, en hoe zit het voor MacBook Pro…?

  Pib

  Bijdrager
  computer space

  Bij de dual cores kunnen beide cores gelijktijdig 64bit breed ram aanspreken. Een latje heeft ook een 64 bit brede bus, dus dan moeten ze om en om met het geheugen praten. Een soort ritsen bij het invoegen.
  Heb je 2 latjes van dezelfde grootte, dan kunnen ze allebei een latje aanspreken. Waarom dit met verschillende latjes niet goed werkt? geen idee, zullen ze wel ruzie krijgen over wie de grootste heeft :evil:
  Daarmee kun je dus concluderen dat paren gunstig zijn voor:
  G4 Dual processors
  G5 Dual processors
  G5 Quads
  Intel Core Duo’s
  Intel Core2Duo’s

  Niet nuttig voor een powerbook of een intel core solo bijvoorbeeld!

  Bijdrager
  Buzz

  Een kleine toevoeging: Bij de Mac mini met Intel en bij de MacBook deelt ook de grafische chipset mee in het RAM geheugen. Dus bij die machines is het ook erg aanbevolen om twee gelijke RAM-modules te plaatsen, zodat gelijktijdige toegang mogelijk is. Apple doet dit zelf ook bij de machines die uit de fabriek komen.

  Bijdrager
  piotke
  ”Martiniman”

  Bij de dual cores kunnen beide cores gelijktijdig 64bit breed ram aanspreken. Een latje heeft ook een 64 bit brede bus, dus dan moeten ze om en om met het geheugen praten. Een soort ritsen bij het invoegen.
  Heb je 2 latjes van dezelfde grootte, dan kunnen ze allebei een latje aanspreken. Waarom dit met verschillende latjes niet goed werkt? geen idee, zullen ze wel ruzie krijgen over wie de grootste heeft :evil:
  Daarmee kun je dus concluderen dat paren gunstig zijn voor:
  G4 Dual processors
  G5 Dual processors
  G5 Quads
  Intel Core Duo’s
  Intel Core2Duo’s

  Niet nuttig voor een powerbook of een intel core solo bijvoorbeeld!

  Je slaagt de bal helemaal mis. Heeft niets met dual core te maken, maar met de chipset op het moederbord. ALs deze dual channel memory ondersteuun dan dien je twee dezelfde (snelheid en grootte) latjes te gebruiken en dan verdubbel je de geheugen bandvbreedte.Heeft niets met de cpu’s te maken, tenzij we over AMD beginnen:)

  Bijdrager
  computer space

  Moederbord is de verbinding tussen CPU en geheugen. Je kunt nog zo leuk een 128bit breede geheugenbus op je moederbord hebben, maar als de processor maar 64bit tegelijk praat, werkt het niet. Processor en moederbord zijn daarom een afgestemd paar.

  Bijdrager
  Rosie_m

  Hai,

  ik wilde graag weten of de modules (macbook) van 512mb bij mailamac.nl nou
  2X256MB zijn of
  1X512MB

  als je een geheugen wilt hebben van 1GB moet je dus 2 van die latjes kopen?

  BVD

  Bijdrager
  MimosA

  Dussss kan je in een macbook nu wel of geen ongelijke strookjes plaatsen?

  Mijn macbook komt (als het goed is) woensdag en het zou wel mooi zijn om als het mogelijk is een strookje van 1Gb te kopen en maar 1 van de standaard strookjes te vervangen. Scheelt me weer geld (en als student is dat altijd fijn), en houd toch de mogelijkheid om te upgraden zonder oude strookjes over te houden open.

  Moderator
  unSOUND

  Het kan wel. Het is alleen niet zo snel als met 2 gelijke modules…

  Bijdrager
  MimosA

  Maar een 1Gb + een 256 Mb zal dus wel een stuk sneller zijn dan de standaard 256+256?

  en krijg ik ook geen gezeur zoals spontaan rebooten enzo?

  Bijdrager
  vegeta

  En whatabout Low Density en High Density Ram geheugen?
  Want ik ben van plan wat geheugen kopen voor mijn G5 DP2.0 .

  Op eBay zijn de 1 GB modules (PC3200) vrij goedkoop!
  Maar ik vrees ervoor dat die compatibel zijn met mijn G5.
  Ik had gisteren nog wat uitgeprobeerd met hoopje DDR geheugen van mijne Overclocking tijd van PC’s. En geen enkel paar werkte in de G5, misschien omdat het CAS2 modules zijn.

  Bijdrager
  Gert Arijs

  maakt de snelheid eigenlijk veel uit?
  vb het type PC-3200 tov PC2-5300 / PC2-5400
  ik vraag het omdat ik voor mijn MacBook een 1GB-reepje wil kopen, maar ik heb geen flauw idee welk type er wel (en vooral niet) in past. aangeraden is natuurlijk hetzelfde als erin zit, maar minder kan ook??
  mvg,
  Gert

  Moderator
  unSOUND

  In ieder geval nooit langzamer nemen dan er nu in zit.

  In mijn eerste post geef ik links naar 2 winkels, daar kun je simpelweg jouwtype computer aanwijzen, dan geeft de site automatisch de juiste modules.

  Bijdrager
  mac lover

  ik zit nog met een probleempje… past er ook een 512mb reepje in de Blue and White G3? ik zit er al een hele tijd over te denken om er meer geheugen in te stoppen want met zijn 350mhz en zijn 512mb geheugen vind ik hem nog te langzaam (eigenlijk moet ik een andere mac kopen ik weet het). en ik heb er laatst een 256mb reepje erbij gedaan maar het leek net als of hij nog met 256 draaide (totaal 512 wat er nu in zit) oja het reepje wat er bij in zit is pc133 is dat erg?

  Bijdrager
  arnout

  Ja ik weet dat je niet extra ram bij een Apple store moet kopen, veel te duur en meer van dat, maar begrijpt iemand dit:

  2Gb ram voor de iMac 2.0GHz Intel Core 2 Duo, voor een whopping 600 euro!! (heb je een Japanse PS3 voor op de zwarte markt)
  klik

  2Gb ram voor de iMac 1.83GHz Intel Core 2 Duo voor bijna de helft minder, nl. 360 euro
  klik

  Deze ram modules blijken identiek te zijn, in ieder geval lezen ze beide: “2GB 667MHz DDR2 (PC2-5300) 2x1GB SO-DIMM”.
  Of is er toch een verschil, in maat bijvoorbeeld?
  Zoniet dan is die 360 euro voor 2 Gb best betaalbaar, vooropgesteld dat deze modules heel betrouwbaar zijn.

  (overigens heb ik eerst wat afgezocht op de site of niet iemand dit eerder had opgemerkt…ik heb niets gevonden)

  Bijdrager
  Buzz

  Ten eerste: Je kan niet op deze manier linken naar de Apple Store, omdat die links bij een sessie horen die na een tijdje verloopt. Dus helaas kan ik niet zien waar je naar linkt.

  Ten tweede: Het zou me niet verbazen als de goedkopere versie bestaat uit twee reepjes van 1 GB in plaats van een van 2 GB. De 1.83 GHz versie kan namelijk maar maximaal 1 GB reepjes aan. En dan is het weer heel duur (zoals bekend bij Apple). Gewoon nooit geheugen kopen bij de Apple Store dus. Overal is het goedkoper. Wil je toch per se de details weten, bel ze dan even om te vragen naar het prijsverschil.

  Bijdrager
  arnout

  Yep, daar kwam ik ook al achter dat een “sessie” verloopt, niet erg gebruikersvriendelijk van Apple…wat daar de reden van mag zijn?
  Wat betreft die geheugenmodules: het zijn bij beide 2 modules van 1GB, maar voor de 2Ghz. betaal je 2 keer zo veel.

  Bijdrager
  mac lover

  2gb modules zijn de toekomst als je de 4gb niet meerekend… voor nieuwe mac’s zou de 2gb module het handigste zijn als je maar 1 module kwijt kan zoals in de mini (jammer dat die geen 2gb wil) dus vind ik het logisch dat ze meer vragen voor 1X2gb dan 2X1 maar dubbel zoveel vind ik toch wel iets te veel vragen om ” koop alleen 1gb modules”

  Bijdrager
  Buzz

  In de Intel Mac mini kan je gewoon twee geheugenmodules van 1 GB kwijt. Genoeg voor de mini lijkt me.

  2 GB modules zijn op dit moment nog veel duurder. Dat extra geld zit hem vooral in de productiekosten, dus dat kom je niet alleen bij Apple tegen. De geheugenfabrikanten moeten op hetzelfde oppervlak twee keer zoveel geheugen kwijt als bij 1 GB modules.

  Bijdrager
  mac lover

  wacht maar tot de 16GB er is… dan denken we allemaal was dat nu zo’n probleem?? net als we nu zeggen nou wel 1MB in zo’n reepje

  Bijdrager
  JeroenR

  Ik heb geheugen besteld bij de plaatselijke computerwinkel (ben het nog niet gaan ophalen).
  Nu ben ik bang dat ik iets verkeerd ga doen met m’n macbook pro en wil ik liever even naar switch(it pro) gaan om het daar te laten doen.
  Weet iemand of ze dit daar doen met geheugen dat je niet daar hebt gekocht?

  Bijdrager
  hutkoffer

  Ik heb een Kinston 512 in mn Quicksilver gedaan, maa rhij pakt hem niet. Ook een extra Samsung (128 MB denk ik)

  Moet ik nog iets extraas doen om ze te latren werken?

  Bedankt!

  Bijdrager
  mac lover
  ”Buzz_D”

  In de Intel Mac mini kan je gewoon twee geheugenmodules van 1 GB kwijt. Genoeg voor de mini lijkt me.

  2 GB modules zijn op dit moment nog veel duurder. Dat extra geld zit hem vooral in de productiekosten, dus dat kom je niet alleen bij Apple tegen. De geheugenfabrikanten moeten op hetzelfde oppervlak twee keer zoveel geheugen kwijt als bij 1 GB modules.

  ik zat meer te denken aan de G4… daar past maar 1 plankje in :wink:

  Bijdrager
  Ka Chun
  ”JeroenR”

  Ik heb geheugen besteld bij de plaatselijke computerwinkel (ben het nog niet gaan ophalen).
  Nu ben ik bang dat ik iets verkeerd ga doen met m’n macbook pro en wil ik liever even naar switch(it pro) gaan om het daar te laten doen.
  Weet iemand of ze dit daar doen met geheugen dat je niet daar hebt gekocht?

  Al geprobeerd? Ik wil graag het antwoord weten …

  Bijdrager
  Okkexxl

  Geheugen, geheugen, geheugen. Dit forum staat vol met vragen over geheugen. Welke moet ik hebben? Welk merk? Welk type? enz.

  Daarom de vraag: Wat heb JIJ in je Apple zitten. Laat even weten om welke Mac het gaat en noem dan wat specifieke informatie zoals fabrikant en type. Eventueel wat je goede en slechte ervaringen zijn!

  Groeten Okke.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 2179)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.